Υπάρχουν φρούτα που είναι «άλλα φρούτα», θανάσιμα δηλαδή αν καταναλωθούν σε ικανές ποσότητες.
Είναι το δηλητήριο που ελλοχεύει στο εσωτερικό των ζηλευτών αυτών εξωτικών καρπών που τα κάνει επικίνδυνα στον άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι μοιάζουν λαχταριστά και πεντανόστιμα.
Τα περισσότερα περιέχουν ίχνη κυανίου και άλλα δηλητήρια που μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετική ενόχληση ή ακόμα και να έχουν θανάσιμες συνέπειες.
Προς γνώση και συμμόρφωση λοιπόν, να τι δεν βάζουμε με τίποτα στο στόμα μας…
Φρούτο του αστεριούΤο εξωτικό φρούτο σε σχήμα κίτρινου αστεριού είναι και πανώριο και πεντανόστιμο, μια μικρή ποσότητα όμως 100 ml μπορεί να αποβεί μοιραία για ανθρώπους με νεφρικά προβλήματα. Ο καρπός περιέχει μια φονική νευροτοξίνη που επηρεάζει καθοριστικά τα εγκεφαλικά νεύρα, η οποία μάλιστα φιλτράρεται δύσκολα από τα υγιή νεφρά, πόσο μάλλον από πάσχοντα μέλη. Το φρούτο έχει ενοχοποιηθεί πολλάκις για οξεία δηλητηρίαση ανθρώπων με νεφρική ανεπάρκεια, με τα συμπτώματα να ποικίλουν και να αφορούν ακόμα και σε επιληπτικές κρίσεις, κώμα, ή και θάνατο. Η θεραπεία μάλιστα είναι αρκετά απαιτητική, καθώς η νευροτοξίνη δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως…
AckeeΠρόκειται για τοπικό φρούτο της Δυτικής Αφρικής, την ίδια ώρα που είναι και εθνικό φρούτο της Τζαμάικα. Προέρχεται από το ομώνυμο δέντρο, ένα τεράστιο τροπικό αειθαλές, και ενώ είναι σταθερά της τζαμαϊκανής διατροφής, παραμένει εξαιρετικά δηλητηριώδες αν δεν καταναλωθεί σωστά. Αν το φας πριν ωριμάσει, προκαλεί τη λεγόμενη «τζαμαϊκανή ναυτία», μια πάθηση με εμετούς που μπορεί να καταλήξει σε κώμα ή ακόμα και θάνατο. Το ackee είναι δηλητηριώδες επειδή περιέχει μια επικίνδυνη νευροτοξίνη, η οποία ωστόσο εξασθενεί αν το επεξεργαστούμε καταλλήλως. Δεν το τρώμε ποτέ αν τα εξωτερικά προστατευτικά «χείλη» του δεν έχουν γίνει κατακόκκινα…
Καρποί κουφοξυλιάςΟι Άγγλοι τα λένε «Elderberries», εμείς με διάφορα ονόματα: κουφοξυλιά, αφροξυλιά, σαμπούκος (ή ζαμπούκος) κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι φύονται σε υποτροπικά μέρη της Ευρώπης και είναι παγκόσμια σταθερά σε μαρμελάδες, κρασιά και τσάι, τα μούρα της κουφοξυλιάς είναι διαβόητα και για τα δηλητηριώδη στοιχεία τους. Τόσο τα φύλλα όσο και οι ανώριμοι καρποί περιέχουν κυανιούχες ουσίες που προκαλούν γενναίες δόσεις πόνου όταν καταναλωθούν. Κάποια από τα τυπικά συμπτώματα της εν λόγω τοξικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν ναυτία, εμετούς και διάρροια, αν και τα επίπεδα τοξικότητας του φυτού παραμένουν χαμηλά…
Σπόροι βερίκοκου Το βερίκοκο είναι ένα νόστιμο και ευεργετικό για την υγεία φρούτο, αν και δεν θα λέγαμε το ίδιο για τους σπόρους του. Κι αυτό γιατί περιέχουν μεν υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης Β17, που λειτουργεί ως τονωτικό του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αν καταναλωθούν ωστόσο σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποβούν μοιραίοι. Κι αυτό γιατί οι σπόροι περιέχουν κυάνιο και αυτό είναι που τους κάνει επικίνδυνους. Η παλιότερη -και λανθασμένη- εκτίμηση μάλιστα ότι οι σπόροι βερίκοκου μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη αλλά και θεραπεία του καρκίνου τους είχε μετατρέψει σε δημοφιλέστατο έδεσμα, κάνοντας τους οργανισμούς υγείας του κόσμου να σημάνουν συναγερμό…
ManchineelΤο «μανταρίνι» της Καραϊβικής και του Μεξικού, γνωστό και ως «μήλο της παραλίας», είναι μεν αρκετά νόστιμο, τόσο όμως ο καρπός όσο και το δέντρο που τον φιλοξενεί είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα, αφού η παραμικρή επαφή μαζί τους εγείρει απειλές για την ανθρώπινη υγεία. Η κατάποση του φρούτου προκαλεί αμέσως στοματικές και οισοφαγικές μολύνσεις, ακόμα και σοβαρό οίδημα. Επιπλέον, ο γαλακτώδης χυμός του δέντρου παραείναι τοξικός για το ανθρώπινο δέρμα, προκαλώντας εγκαύματα, φουσκάλες και φλεγμονές. Πέρα από τις δερματοπάθειες, και τα μάτια είναι στο στόχαστρο του Manchineel, αφού κάθε επαφή μαζί του προκαλεί σοβαρούς ερεθισμούς, ακόμα και προσωρινή τύφλωση. Δεν είναι να απορείς λοιπόν ότι οι αυτόχθονες της Καραϊβικής συνήθιζαν να καλύπτουν τα βέλη τους με τον χυμό του δέντρου για να τα κάνουν τοξικά…
Euonymus europaeusΤο σχετικά άγνωστο ευρωπαϊκό φυτό παρέχει άπλετη τροφή σε πουλιά και έντομα, λειτουργώντας ταυτοχρόνως ως κάρβουνο για ζωγράφους και σχεδιαστές. Το πανέμορφο δέντρο των ευρωπαϊκών δασών εγκυμονεί όμως κινδύνους στον αμύητο, αφού κάθε δαγκωνιά των θελκτικών καρπών του είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Οι μοναδικές καθαρτικές ιδιότητες τόσο του δέντρου όσο και του καρπού του σημαίνει ότι λίγες μόνο σταγόνες κάνουν το εσωτερικό του στομάχου να εκκενώνεται στη στιγμή, ενώ μεγαλύτερες δόσεις οδηγούν σε δηλητηρίαση, με συμπτώματα ναυτίας και διάρροιας. Αν ψάχνετε λοιπόν να γευτείτε πόνο από τους λίγους, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε…
Pangium EduleΤο σχετικά άγνωστο τροπικό φρούτο πηγάζει από μεγάλο δέντρο και είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες εξαιτίας των υψηλών επιπέδων υδροκυανίου που εμπεριέχει. Γι’ αυτό και οι ντόπιοι το αποκαλούν «το φρούτο που σε αναγουλιάζει». Αν πάντως προετοιμαστεί σωστά, όπως ξέρουν να κάνουν οι γηγενείς της Ινδονησίας και της Μαλαισίας διαθέτοντας υπομονή μηνών(!), τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί απολαμβάνονται σε πληθώρα πιάτων χωρίς κανένα κίνδυνο. Αν πάντως φάμε τα φρούτα ωμά, προκαλούν οξεία δηλητηρίαση, η οποία σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποβεί μοιραία για την καρδιά…
Jatropha
Δεν είναι λίγα τα περιστατικά στην Ινδία που αναφέρουν οξεία δηλητηρίαση τόσο παιδιών όσο και ενηλίκων από κατανάλωση του εν λόγω φρούτου. Ο δριμύς πόνος που προκαλεί η δηλητηρίαση από το jatropha είναι τόσο ξακουστή στη χώρα που έχει εξασφαλίσει στο φρούτο τιμητικά παρατσούκλια όπως «φρούτο εξολοθρευτής» και «φρούτο μαύρου εμετού»! Κοιλιακοί πόνοι, ναυτία, εμετός, διάρροια αλλά και σοβαρότερα συμπτώματα, όπως αφυδάτωση και καρδιαγγειακή κατάρρευση, συμπληρώνουν το παζλ του τρόμου, που δεν είναι απίθανο να καταλήξει σε θάνατο. Το jatropha προκαλεί τελικά αιμορραγική γαστρεντερίτιδα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ιατρικά τάχιστα…
Yew BerryΤα κατακόκκινα μούρα που συναντώνται στη Βόρεια Αμερική, τμήματα της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μπορεί να μοιάζουν αθώα, και είναι δηλαδή, αν και δεν θα λέγαμε το ίδιο και για τον φλοιό, τους σπόρους και τα φύλλα του φυτού, που αποδεκατίζουν τα κοπάδια και μπορούν να αποδειχθούν φονικά και για τον άνθρωπο. Ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλωθεί, τα συμπτώματα ποικίλουν από ήπια δηλητηρίαση μέχρι και σοβαρής μορφής τοξίνωση, που επιφέρει αναπνευστικές δυσκολίες, αρρυθμία, σπασμούς, κώμα και τελικά θάνατο…
ΣτρυχνίνηΤα φυτά που περιέχουν την επικίνδυνη νευροτοξίνη στριχνίνη (Strychnos ignatii και Strychnos nuxvomica) φύονται στην Αυστραλία και τη Νότια Ασία. Τα διαβόητα δηλητηριώδη φρούτα τους είναι τόσο ξακουστά στους αιώνες που χρησιμοποιούνταν ως δηλητήριο ανά τον κόσμο, καθώς ακόμα και μικροποσότητα στρυχνίνης μπορεί να αποβεί μοιραία, προκαλώντας καρδιακή ανακοπή…