Σκύλοι, μουλάρια και ρινόκεροι αναλαμβάνουν διοικητικά αξιώματα... Και εγώ ούτε στο δεκαπενταμελές δεν εκλέχτηκα!
Για κάποιο λόγο, τον οποίο πραγματικά αδυνατούμε πλήρως να εξηγήσουμε, πολλά
ζώα , όπως για παράδειγμα, σκύλοι, γάτες, γορίλες, μουλάρια και ρινόκεροι, έχουν αναλάβει κατά καιρούς διοικητικά αξιώματα σε διάφορες πολιτείες του κόσμου.
Ναι, καλά άκουσες!
Έχουν υπάρξει πολλές τέτοιες περιπτώσεις, τόσες που δεν αρκεί ένα άρθρο για να τις καλύψει, οπότε είμασταν επιλεκτικοί στο ποιες θα αναδείξουμε σήμερα.
Συχνά, οι υποψηφιότητες ζώων στις εκλογές λειτούργησαν κυρίως ως μέσο για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας διαμαρτυρίας, ενώ άλλες φορές είχαν στόχο το προφανές: Να σατιρίσουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Άλλες φορές πάλι, οι λόγοι ήταν καθαρά ψυχαγωγικοί.
Οι εκλογικοί κανονισμοί παντού στον κόσμο απαιτούν μεν από τους υποψηφίους να είναι άνθρωποι και, απ’ την άλλη, έχουν την απαίτηση οι υποψήφιοι να κάνουν πράγματα που τα ζώα, όπως είναι λογικό, δεν μπορούν να κάνουν, όπως, για παράδειγμα, να υπογράφουν διάφορα έντυπα, να βγάζουν πολιτικούς λόγους ή να εκφράζουν τη γνώμη τους στο δημοτικό συμβούλιο.
Οι περισσότερες, λοιπόν, εκλογικές περιφέρειες απαιτούν από τους υποψηφίους να πληρούν τα νόμιμα κριτήρια σχετικά με την ηλικία, πράγμα που αποκλείει εξαρχής τα περισσότερα ζώα, αφού το προσδόκιμο ζωής τους είναι συνήθως υπερβολικά σύντομο.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποψηφιότητες των ζώων στις εκλογές, όχι απλώς έτυχαν της νόμιμης αποδοχής του κράτους και έγιναν δεκτές, αλλά τα ζώα κατάφεραν να κερδίσουν το αξίωμα και να αναδειχθούν… επικεφαλείς ολόκληρων διοικητικών ενοτήτων.
Είναι κουφό, το ξέρουμε, αλλά… είναι πραγματικότητα! Στο κάτω-κάτω βέβαια, η εκπροσώπηση είναι εκπροσώπηση, τώρα το ποιος θα την αναλάβει, είναι άλλο θέμα.
Ιδού, λοιπόν, κάποια ξεκαρδιστικές υποψηφιότητες που θα σε κουφάνουν. Έχε υπόψιν σου ότι τα παρακάτω είναι μόνο μερικά παραδείγματα μη-ανθρώπων υποψηφίων και νικητών σε εκλογές, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα ανά τον κόσμο.
1. Τον Ιούλιο του 2018, μια γάτα με το όνομα Sweet Tart κέρδισε τον τίτλο της δημάρχου της Omena στο Michigan.
2. Ο Cacareco, ήταν ένας ρινόκερος στο ζωολογικό κήπο του Σάο Πάολο, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του 1958, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην πολιτική διαφθορά.
Οι εκλογικοί αξιωματούχοι δεν δέχτηκαν την υποψηφιότητα του Cacareco, όμως εκείνος κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά 100.000 ψήφους, περισσότερες δηλαδή από οποιοδήποτε άλλο κόμμα σε εκείνες τις εκλογές. Σήμερα μάλιστα, ο όρος «Voto Cacareco» (ψηφοφορία Cacareco) έχει καθιερωθεί επισήμως και χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τις ψηφοφορίες διαμαρτυρίας στη Βραζιλία.
3. Ένας σκύλος, ονόματι Bosco, μείγμα Labrador-Rottweiler, εξελέγη δήμαρχος του Sunol της Καλιφόρνια και διατήρησε το αξίωμά του από το 1981 μέχρι το 1994.
4. Ένα καφέ μουλάρι που ακούει στο όνομα, Boston Curtis, κατέβηκε ως υποψήφιο για μια Ρεπουμπλικάνικη περιφερειακή έδρα στο Milton της Ουάσινγκτον το 1938, κερδίζοντας με 51 έναντι 0.
5. Ένας γορίλλας, ονόματι Harambe, ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2016.
6. Ένα γουρουνόπουλο, ο Pigasus the Immortal, ορίστηκε ως υποψήφιος από τους Yippies στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το 1968.
7. Τον Αύγουστο του 2014, ο 7χρονος
Δούκας ο Σκύλος κέρδισε τις εκλογές και έγινε δήμαρχος του Cormorant της Μινεσότα. Ο Δούκας απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου του 2019.
Απ’ την άλλη, θα μου πεις, με το σύστημα των εκλεκτόρων κατάφερε να γίνει πρόεδρος ο Ντόναλτ Τραμπ.
Ο κόσμος στις Η.Π.Α είναι ψιλό αψυχολόγητος…