Πώς ο πρόεδρος της Αρχής αγνοούσε τα μέλη του ΔΣ και με το "έτσι θέλω" ενέταξε τις ΔΕΚΟ στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος. Πιθανό να κληθεί από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για τον τρόπο που λειτουργούσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος.
Σε έγγραφο που φέρει την υπογραφή του και κατατέθηκε τη, Δευτέρα, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Κ. Σκορδάς, μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καταγγέλλει την ένταξη των 151 φορέων του στενού και ευρύτερου Δημοσίου στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, με μόνη πρωτοβουλια αυτήν του προέδρου, Α. Γεωργίου.
Άρχισαν οι καταθέσεις
Μετά τον πρόεδρο Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος προσήλθε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την Τρίτη, στις 4 το απόγευμα, θα προσέλθουν και τα υπόλοιπα μέλη που συγκροτούν το ΔΣ της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Σχετικό αίτημα που διατύπωσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε δεκτό από την πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου, προκειμένου οι βουλευτές να διαμορφώσουν άποψη οι βουλευτές για τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ανεξάρτητης αρχής που οδήγησαν στην αποπομπή των μελών του ΔΣ, οι οποίοι απάντησαν με καταγγελίες κατά του προέδρου ότι ακολουθούσε τις οδηγίες της Eurostat.
Η κα Παπανδρέου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί στην Επιτροπή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εφόσον, όπως είπε, κατατεθεί σχετικό γραπτό αίτημα από τα δύο πέμπτα των βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.
Την πρόταση έκαναν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη και Κώστα Γείτονα που έκαναν λόγο για προσπάθεια πρόωρης εξεταστικής επιτροπής.
Καταγγέλλουν πλήρη παράκαμψη του ΔΣ από τον πρόεδρο
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", μέχρι χθες, είχε ζητηθεί από τα έξι μέλη γραπτό υπόμνημα, με τις απόψεις τους για τη λειτουργία της Αρχής και τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Ανδρέα Γεωργίου.
Στο αίτημα ανταποκρίθηκαν τα τρία από τα έξι μέλη του ΔΣ της Αρχής, μεταξύ των οποίων ο κ. Σκορδάς και η κα Γεωργαντά, που πρώτη έκανε λόγο για τεχνητό "φούσκωμα" του ελληνικού ελλείμματος του 2009 και έχει ήδη θέσει εαυτόν στη διάθεση της Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται, ότι η κα Γεωργαντά είχε δηλώσει, πως σκοπίμως το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ από τη Eurostat, "ώστε να φανεί μεγαλύτερο από το 14% της Ιρλανδίας και να ληφθούν στην Ελλάδα δυσβάσταχτα μέτρα".
"Όλες οι αποφάσεις υπαγορεύονται από τη Eurostat και έρχονται στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μόνο για να σφραγιστούν και μάλιστα εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών", είχε μάλιστα σημειώσει η ίδια.
Στις καταγγελίες του, ο κ. Σκορδάς αναφέρει ότι η "δυστοκία" μεταξύ των μελών της ΕΛΣΤΑΤ φάνηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2010, με την αναβολή της δεύτερης προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΔΣ, ενώ αποκαλυπτικό είναι το απόσπασμα του υπομνήματος του κ. Σκορδά, που αναφέρεται στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής, στις 8 Οκτωβρίου 2010.
Το επίμαχο υπόμνημα
Το απόσπασμα που κατέθεσε ο κ. Σκορδάς όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα, έχει ως εξής:
"Κατά την εν λόγω συνεδρίαση το θέμα που κυριάρχησε ήταν το αναθεωρημένο έλλειμμα του έτους 2009.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Αρχής ενημέρωσε τότε τα Μέλη της Αρχής ότι στον υπολογισμό του προς αναθεώρηση ελλείμματος του έτους 2009 θα εντάσσονταν στοιχεία από Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (ΔΕΚΟ) και από άλλους φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, χωρίς να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση ως προς την αιτιολογία αυτής της μεταβολής και ως προς την συνεπαγόμενη μεταβολή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ελλείμματος, δεδομένου ότι μέχρι τότε, ουδέποτε υπολογίζονταν τέτοια στοιχεία στη διαμόρφωση του ελλείμματος.
Σημειωτέον ότι, σε καμία χώρα της Ευρωζώνης (πλην Νορβηγίας) δεν χρησιμοποιείται τέτοια μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος, παρ' ότι ο σχετικός Κανονισμός ESA -95 δεν την αποκλείει.
Εξάλλου, ακόμη και εάν προέκρινε η Αρχή τη χρησιμοποίηση αυτής της ιδιαίτερα αυστηρής μεθοδολογίας, θα απαιτείτο οπωσδήποτε και πάλι να έχουν προηγηθεί στατιστικές μελέτες επί των εν λόγω επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες είναι χρονοβόρες και οι οποίες δεν είχαν μέχρι τότε διεξαχθεί. Παρά ταύτα, ο Πρόεδρος της Αρχής ανακοίνωσε την ένταξη και αυτών των επιχειρήσεων και φορέων στον υπολογισμό του αναθεωρημένου ελλείμματος έτους 2009, μη ζητώντας καν την έκδοση απόφασης της Αρχής επ' αυτού, λόγω της έντονης διαφωνίας των Μελών της για αυτήν του την πρωτοβουλία.
Εν τέλει το αναθεωρημένο έλλειμμα του έτους 2009 περιέλαβε και αυτά τα στοιχεία, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αρχής και χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής, όπως απαιτούσε ο Νόμος. Το αναθεωρημένο κατά τον τρόπο αυτό έλλειμμα του έτους 2009 διαβιβάσθηκε από τον Πρόεδρο της Αρχής στην Eurostat, η οποία και εν συνεχεία προέβη στην υιοθέτηση και ανακοίνωσή του.
Η ενέργεια αυτή, η πλήρης παράκαμψη του συλλογικού οργάνου διοίκησης της Αρχής από τον Πρόεδρό της, η άρνηση παροχής οποιασδήποτε αιτιολογίας και η άρνηση έκδοσης νόμιμης απόφασης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Μελών της Αρχής και επέφερε πλέον διχόνοια, με συνέπεια τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ Προέδρου και λοιπών Μελών της Αρχής. Μετά την 08.10.2010 ο Πρόεδρος της Αρχής ουδέποτε μέχρι και σήμερα συγκάλεσε εκ νέου το συλλογικό όργανο διοίκησής της, για οποιοδήποτε θέμα και παρά τις αντίθετες ρητές διατάξεις του Νόμου".
Τα εν οίκω... εν δήμω
Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, το φως της δημοσιότητας είδε ένα email του προέδρου προς τον επικαφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόσμεν, με το οποίο τον ενημερώνει για την "ιδιαίτερα ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ" και κατά συνέπεια την ανάγκη αλλαγής του καταστατικού νόμου, υπό τον οποίον ιδρύθηκε το συλλογικό όργανο, φυσικά χωρίς να είναι εν γνώσει τα υπόλοιπα μέλη του.
Η ηλεκτρονική μάλιστα αλληλογραφία του κ. Γεωργίου, "έδειξε" ενημέρωση για τα "εν οίκω" της Αρχής, κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες, από τον Μάιο του '10 μέχρι τον Ιανουάριο του '11, Σουηδό Snorrason.
Μέλη του ΔΣ της Αρχής καταγγέλλουν, ότι παρά το γεγονός ότι διορίστηκαν από τη Βουλή, όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος.
Η σιωπή του προς απάντησή τους
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Αρχής, δεν πήρε θέση αλλά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση κατά αγνώστων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Αφού εκδόθηκε άρση του απορρήτου της επικοινωνίας του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν οι ip διευθύνσεις, από τις οποίες είχε γίνει παράνομη είσοδος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του προέδρου.
Οι διευθύνσεις αντιστοιχούσαν σε τρία διαφορετικά σημεία, στην Καβάλα, όπου βρίσκεται σπίτι του Ν. Λογοθέτη, στο σπίτι του στις Αχαρνές Αττικής και σε μια εταιρεία στον Ασπρόπυργο Αττικής, όπου ο αντιπρόεδρος της Αρχής εργαζόταν.
Υπενθυμίζεται τέλος, πως μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου της Αρχής, Ν. Λογοθέτη, έχει ξεσπάει "πόλεμος", με αφορμή τις καταγγελίες του δεύτερου, για "υποταγή" του κ. Γεωργίου στις διαταγές της Eurostat, που ήθελε να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία, που θα το "φούσκωναν" και θα ενσωματώνονταν χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
Πηγή:news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου