Η έκταση του καλύμματος πάγου στην Αρκτική έφτασε την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή των δορυφορικών μετρήσεων το 1972, ανακοίνωσαν ερευνητές στη Γερμανία.
«Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου δεν μπορεί πια να εξηγηθεί από τις φυσικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Αντίθετα, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι η μείωση σχετίζεται με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Γκέοργκ Χάιγκστερ, ερευνητής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η θερμοκρασία στον Αρκτικό Ωκεανό αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Προηγούμενες μελέτες προειδοποιούσαν μάλιστα ότι σε μερικές δεκαετίες η Αρκτική θα μένει χωρίς πάγο τα καλοκαίρια και η περιοχή του Βόρειου Πόλου θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, δείχνουν τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα, η έκταση του θαλάσσιου πάγου είχε μειωθεί στα 4,24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 0,5% μικρότερος από το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο του 2007.
Το νέο ιστορικό χαμηλό θα πρέπει τώρα να επιβεβαιωθεί μεταξύ άλλων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας και το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Πάγου και Χιονιού, του οποίου τα δεδομένα φτάνουν μόνο μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου.
Η κλιματική αλλαγή, εξήγησε ο Δρ Χάιγκστερ στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι εντονότερη στην Αρκτική λόγω της μεταβολής της αλμπέντο.
Στη φυσική, αλμπέντο ονομάζεται το ποσοστό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας που ανακλά μια επιφάνεια.
Ουσιαστικά, το φαινόμενο είναι ένας φαύλος κύκλος: η θερμότητα λιώνει τον κατάλευκο πάγο, αποκαλύπτοντας τα σκούρα νερά του ωκεανού, τα οποία ανακλούν πολύ λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία.
Η απορρόφηση της ακτινοβολίας επιταχύνει περαιτέρω το λιώσιμο των πάγων, το οποίο αυξάνει εκ νέου την απορρόφηση του ηλιακού φωτός.
Πηγή:in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου