Πρόκειται για κράτη όπου τα ποσοστά της ανεργίας είναι κάτω από το 5 %...Μια χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση, όταν έχει ποσοστό ανεργίας 5%. Οι παρακάτω, όπως έχουν προκύψει από παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου Gallup, έχουν ακόμη λιγότερο.
9. Βιετνάμ
Κάτι σαν την Ελλάδα των 80s, με τις κρατικές επιχειρήσεις να αποτελούν το 40% του ΑΕΠ της. Η εξήγηση για το χαμηλό ποσοστό της βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην βιομηχανία (40% πάνω το 2011) είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ρυθμό των θέσεων εργασίας που χάνονται στον αγροτικό τομέα (-22% το 2011).
8. Ουκρανία
Επιμένει να διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως (κάτω από 5%), παρόλο που η οικονομική της ανάπτυξη έχει έντονα σκαμπανεβάσματα, όπως συρρίκνωση κατά 14,5% το 2009. Σύμφωνα με την CIA ο λόγος για τα εξαιρετικά ποσοστά της είναι και ο μεγάλος αριθμός μη καταγραμμένων ανέργων.
7. Ταϋλάνδη
Οι εξαγωγές, που αποτελούν το 50% του ΑΕΠ της, είναι ο λόγος που όλη την περασμένη δεκαετία είχε ποσοστό ανεργίας οριακά πάνω από 2%. Ενώ το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ειδυλλιακό, καθώς εδώ καταλήγει μεγάλος αριθμός επενδύσεων που φεύγουν από την Κίνα λόγω του υψηλού πληθωρισμού της.
6. Ταιβάν
Το 1950 ήταν η τελευταία φορά που η χώρα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Ενώ στα 80s, όταν το ποσοστό ανεργίας –που είναι σταθερά κάτω από 5%- έπεσε κάτω από 2%, βρέθηκε να χρειάζεται επειγόντως εργατικό δυναμικό. Και όλα αυτά επειδή εδώ και δεκαετίες έχει εστιάσει την οικονομία της στην εξαγωγή τεχνολογικών προϊόντων.
5. Μαυροβούνιο
Πάνω από 50% των κατοίκων της μικρής αυτής χώρας εργάζονται μόνιμα για ένα εργοδότη, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι σταθερά κάτω από 5%. Γεγονός στο οποίο συμβάλει η βιομηχανία αλουμινίου (που αντιπροσωπεύει 80% των εξαγωγών της) και, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας μεταποίησης τροφίμων και ο τουρισμός.
4. Ιαπωνία
Μετά από ένα σεισμό, ένα τσουνάμι και ένα σχεδόν πυρηνικό όλεθρο (που κατάστρεψε το ηλεκτρικό δίκτυο και την αυτοκινητοβιομηχανία της), είναι σχεδόν θαύμα ότι η χώρα καταφέρνει να διατηρεί το ποσοστό ανεργίας της κάτω από 5%. Και αυτό παρόλο ότι πέρυσι το μέγεθος της οικονομίας της μειώθηκε κατά 0,5%, η 14η μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως.
3. Κίνα
Είναι σχεδόν αδιανόητο για μια χώρα τέτοιου μεγέθους το ποσοστό ανεργίας να είναι κάτω από 5%. Αλλά οι Κινέζοι τα κατάφεραν. Κάτι στο οποίο συνέβαλε ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, ο τεράστιος αριθμός θέσεων εργασίας που εξασφαλίζουν μετά βίας τα προς το ζην και το γεγονός ότι η Κίνα είναι και επίσημα ο παγκόσμιος εξαγωγέας. Με άλλα λόγια, τα νούμερα ευημερούν, οι άνθρωποι φυτοζωούν.
2. Λευκορωσία
10,5% ήταν ο εξαιρετικός –για οποιαδήποτε χώρα πέρα από την Κίνα- ρυθμός βιομηχανικής ανάπτυξης του πρώην Ρωσικού δορυφόρου το 2010. Κάτι που εξηγεί το ποσοστό ανεργίας που κυμαίνεται κάτω από 5%. Το οποίο είναι -μεταξύ μας- εν μέρει πλασματικό, καθώς για να πάρεις επίδομα ανεργίας εδώ πρέπει να γραφτείς σε προγράμματα τύπου Stage, με χαμηλό μισθό.
1. Αυστρία
Από το 1982 , που ξεκίνησε να κάνει τις μετρήσεις η Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό ανεργίας έχει μείνει σταθερό κάτω από 5% (το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), με 50% του πληθυσμού να εργάζεται μόνιμα για ένα εργοδότη. Αιτία η κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις για την μείωση των συνολικών ωρών εργασίας.
Πηγή:onlarissa.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου