Mια σπάνια ασθένεια ωθεί το αγοράκι να μασάει διαρκώς μη φαγώσιμα υλικά αντί φαγητού, με αποτέλεσμα να τρώει μανιωδώς τα κουφώματα από τα παράθυρα και τον γύψο από τους τοίχους. Σε απόγνωση η μητέρα του, σκορπίζει τρόφιμα στα πατώματα και κρεμάει σέλινο στις πόρτες...
Ο μικρούλης Ζακ δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στη μακαρονάδα και το σοβατεπί και δεν καταλαβαίνει γιατί η μαμά του βάζει τις φωνές κάθε φορά που εκείνος τρώει τους σοβάδες ή μικρά κομμάτια γύψου από τον τοίχο πάνω από το κρεβάτι του.
Την ευθύνη άλλωστε για την ακατανίκητη μανία του παιδιού να τρώει τον χώρο του -στην κυριολεξία- δεν την έχει το ίδιο αλλά η ασθένεια Pica από την οποία πάσχει όπως και πολλοί ακόμη άνθρωποι στον κόσμο. Χώμα, χαρτί, κόλλα και πηλός είναι κάποια από τα υλικά που βρίσκουν δελεαστικά για την κατανίκηση της πείνας τους οι ασθενείς για τους οποίους μάλιστα οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν ούτε τα πραγματικά αίτια της διαταραχής ούτε μια αποτελεσματική θεραπεία της.
Η μητέρα του Ζακ, Ράκελ Χορν, δυσκολεύεται πάρα πολύ να προστατέψει το παιδί της από την κατανάλωση βλαβερών για τον οργανισμό του ουσιών, όχι μόνο επειδή είναι μόλις 5 ετών αλλά και γιατί ο μικρός είναι αυτιστικός και δεν μπορεί να μιλήσει ώστε να εκτονώσει και τη δική του δυσαρέσκεια για τις συνεχόμενες παρατηρήσεις.
Το μόνο που έχει αποτέλεσμα για την μητέρα είναι να σκορπάει τρόφιμα στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού, να κρεμάει λιχουδιές ή σέλινο (που έχει έντονη μυρωδιά) στους τοίχους, τις πόρτες και τα παράθυρα με την ελπίδα να μπερδευτεί το παιδί και να τα προτιμήσει από το παρκέ ή τους γύψους.
«Τρώει τα πάντα. Χώμα, γρασίδι, πέτρες, το πατάκι, τις τσάντες, τα καλώδια, αντικείμενα από χαρτί, τις ταπετσαρίες... ακόμα και τρίχες. Του αρέσει να σκαρφαλώνει στα πρεβάζια και να τρώει ό,τι βρει. Θέλει να μασάει συνεχώς και δεν τον ενδιαφέρει η γεύση αλλά η υφή του αντικειμένου που τρώει», λέει η 32χρονη Ράκελ από το Μάντσεστερ και εξηγεί πως το όνειρο της ζωής της είναι να συγκεντρώσει αρχικά 17000 ευρώ για την κρεβατοκάμαρα και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο ποσό για το υπόλοιπο σπίτι ώστε να τοποθετηθούν έπιπλα και υλικά που είτε δεν θα μπορεί να τα φάει ο μικρός είτε δεν θα είναι επικίνδυνα για την υγεία του.
Πηγή:iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου