Οι Financial Times δίνουν ένα σενάριο που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα, κάνοντας μια υπόθεση που θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελλάδα. Τονίζουν δε, πως "η Ελλάδα, που τώρα θεωρείται ο παρίας που μολύνει την Ευρωζώνη, θα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση του Ευρώ εάν εκδιωχθεί".
Δίνοντας παραδείγματα χωρών που χρεοκόπησαν, καταλήγουν πως η χρεοκοπία να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.
Το άρθρο ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:
"Η Ελλάδα θα υποστεί υποτίμηση γιγαντιαίων διαστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή αδιαμφισβήτητα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εξαγωγές και θα μετατρέψει δραστηριότητες που μέχρι πρότινος δεν είχαν εμπορικό πλεονέκτημα σε εμπορικές ευκαιρίες. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι αυτές οι εξαγωγές. Θα δημιουργηθούν, όμως, ισχυρά κίνητρα από τη σούπερ ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κατά τα μέσα του 2013 η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ενώ η υπόλοιπη Ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση. Ο αντίκτυπος στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, που θα παλεύουν ακόμη με τη λιτότητα, θα είναι ισχυρός. Οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων χωρών θα αρχίσουν να παρατηρούν την επιτυχία της γειτονικής Ελλάδας, που όλοι μέχρι πρότινος περιφρονούσαν.
Θα αρχίσουν να διερωτώνται γιατί οι δικές τους κυβερνήσεις δεν ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα και θα ενταθούν οι φωνές που θα τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τα κίνητρα των χωρών να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ειδικότερα εάν το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθήσει να είναι δυσμενές.
Σε αυτό το σημείο, θα επηρεαστεί και η Γερμανία. Σήμερα η Γερμανία κάνει τα ελάχιστα για να παραμείνει ενωμένη η Ευρωζώνη και μάλιστα με απροθυμία. Εάν, όμως, η έξοδος γίνει ελκυστική πρόταση για τα μέλη της Ευρωζώνης, τότε η Γερμανία θα βρεθεί στο στόχαστρο. Θα της ζητηθεί να δείξει μεγαλοθυμία αντί για την τρέχουσα τσιγκουνιά, ως ύστατη δοκιμασία για το πόσο πολύ εκτιμά την Ευρωζώνη.
Μέσω δηλαδή της υποτίμησης του νομίσματος, η χώρα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης πολύ γρηγορότερα από ότι με τη βοήθεια εντός του μηχανισμού. Η Ελλάδα, που τώρα θεωρείται ο παρίας που μολύνει την ευρωζώνη, θα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση του ευρώ εάν εκδιωχθεί. Εάν η έξοδος από την Ευρωζώνη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα, τότε μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης της… επιτυχίας.
"Και τότε η Ελλάδα θα γελάσει καλύτερα, γιατί θα γελάσει τελευταία" καταλήγει το άρθρο των FT.
Πηγή:e-radio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου