Γιατί η Καρδίτσα λέγεται Καρδίτσα; Ξέρετε πώς πήρε το όνομά του το Ναύπλιο; Σύμφωνα με το in2life, αυτές είναι οι πιθανότερες εκδοχές:
Θεσσαλονίκη
Η θεά Αθηνά νίκησε τον Ποσειδώνα στη μάχη για την προστασία της πόλης και η γοργόνα αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του ιδρυτή της πόλης, Θεσσαλονίκη, έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Κατερίνη
Η Αικατερίνη της Αλεξανδρείας, μια χριστιανή που μαρτύρησε στην Αίγυπτο τον 4ο αιώνα, έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Ναύπλιο
Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει το Ναύπλιο να ονομάστηκε έτσι από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα, που φέρεται να ίδρυσε τη Ναυπλία. Άλλες πηγές λένε πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (σύνθετη λέξη, από το ναυς και το πλέω).
Ως «Αμβρακία» ξεκίνησε και περίπου το 1000 μ.Χ. μετονομάστηκε. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την Άρτα να συνδέεται με το λατινινό arta που σημαίνει στενή. Άλλη πηγή λέει πως προέρχεται από το ρήμα αρτίζομαι και τη φράση «Άρτα αρτυμή του κόσμου», που απέδιδε στην πόλη τα εύσημα για την παραγωγή σιτηρών, με τα οποία τάιζε τον κόσμο.
Κοζάνη
Τον 14ο αιώνα, σημαντικός πληθυσμός Ηπειρωτών έφυγε από τις περιοχές Πρεμέτη και Κόζδιανη, αφού κυνηγήθηκαν από Τουρκαλβανούς. Μία από τις περιοχές που έμειναν ήταν η Κόζδιανη, που έγινε Κοζάνη.
Τρίκαλα
Από την αρχαία πόλη Τρίκκα (ή Τρίκκη), που ιδρύθηκε με αυτό το όνομα πριν 5.000 χρόνια, προς τιμήν της νύμφης Τρίκκης, κόρης του Πηνειού.
Μεσολόγγι
Κατά τη ναυμαχία του Λεπάντο κοντά στη Ναύπακτο, οι Ιταλοί ανέφεραν την τοποθεσία ενώνοντας τις λέξεις mezzo και langi, που σημαίνει «μέρος που περιβάλλεται από λίμνες».
Σπάρτη
Όταν ο Λέλεγας έγινε ο πρώτος βασιλιάς της περιοχής, προς τιμήν του ονομάστηκε Λελεγία ή Λακωνία. Ο εγγονός του, ο Ευρώτας, όταν έγινε βασιλιάς απέκτησε μια κόρη, τη Σπάρτη. Μετά το θάνατο του Ευρώτα, στο θρόνο ανέβηκε ο σύζυγος της Σπάρτης και γιος της Ταΰγέτης, ο Λακεδαιμόνιος. Αυτός ήταν που ονόμασε την πόλη Σπάρτη, για να τιμήσει τη γυναίκα και βασίλισσά του.
Καρδίτσα
Η λέξη «καρδίτσα» θεωρείται παραφθορά της σλαβικής λέξης gradista, που σημαίνει «οχυρωμένος τόπος».
Τρίπολη
Το αρχικό της, σλαβικό όνομα ήταν «Dabrolitza», που σημαίνει «η πόλη με τις δρύες». Ο οικισμός πιθανότατα ιδρύθηκε από πληθυσμούς των σκλαβηνιών της Πελοποννήσου – αργότερα αναφέρθηκε ως Υδρομπολιτζά, Τροπολιτσά και τελικά, Τρίπολη.
Καρπενήσι
Προέρχεται από την κουτσοβλάχικη λέξη karpen-isu, η οποία μεταφράζεται ως «η τοποθεσία όπου αφθονούν τα σφενδάμια». Υπάρχει και η άλλη εκδοχή, στην οποία η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη karbenis, ήτοι «τόπος σκεπασμένος από χιόνι».
Κομοτηνή
Μέχρι το 1920 ονομαζόταν… Κουμουτζηνά! Το οχυρό των Κομοτηνών ή Κουμουτζηνών ήταν σημαντικό αστικό κέντρο. Το όνομα Κομοτηνή ορίστηκε επισήμως το 1920.
Κιλκίς
Η πόλη ήταν ρωμαϊκός σταθμός και ονομάστηκε Κάλλικουμ (Callicum), ονομασία δανεισμένη από το αρχικό καλλικώς, που ήταν το δερμάτινο κόσκινο με το οποίο συλλεγόταν ο χρυσός από τον ποταμό Εχέδωρο. Διαδοχικά μεταφράστηκε σε Καλκούσι και Κιλκίσι, και τελικά Κιλκίς.
Λαμία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη χτίστηκε από τον Λάμο, γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης. Δεύτερη εκδοχή θέλει τη Λαμία, βασίλισσα των Τραχινίων και κόρη του Ποσειδώνα, να δίνει το όνομά της. Τρίτη εκδοχή είναι το όνομα να προέρχεται από το λαιμός ή λάμος που σημαίνουν βάραθρο και λαίμαργος αντίστοιχα, έχοντας αναφορά στο μεγάλο ρέμα που περνούσε μέσα από την πόλη στα αρχαία χρόνια. Τέταρτη εκδοχή, αυτή του Αριστοτέλη: Λαμία είναι επίθετο που χαρακτηρίζει την περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους.
Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξανδρούπολη αποκαλούνταν Δεδέαγατς ως το 1919, δηλαδή «το δέντρο του παππού» και αναφερόταν στην τοπική παράδοση περί ενός σοφού δερβίση, που θάφτηκε δίπλα από ένα δέντρο στην τοποθεσία όπου χτίστηκε η πόλη. Το όνομα «Αλεξανδρούπολη» προέρχεται από το βασιλιά της χώρας, Αλέξανδρο, που σκοτώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και η πόλη επαναβαφτίστηκε προς τιμήν του.
Καβάλα
Πρώτη εκδοχή: οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης να προέρχονται από την αρχαία πόλη Σκαβάλα. Δεύτερη εκδοχή: το όνομα προέρχεται από το cavallo, που σημαίνει άλογο, όνομα που απέδωσαν οι Γενουάτες στην πόλη. Τρίτη εκδοχή: σύμφωνα με το βιβλίο «Καβάλα – Άλλοτε και Τώρα», που θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να φτάνει στην πόλη με τον Βουκεφάλα και να αναφωνεί «ω, τι ωραία καβάλα!».
Έδεσσα
«Πύργος μέσα στο νερό» σημαίνει κυριολεκτικά το όνομα της Έδεσσας, από τη λέξη wέδες (υδάτινη πόλη ή πύργος), το οποίο αποδόθηκε στην πόλη εξαιτίας των ψηλότερων καταρρακτών της Ελλάδας.
Καλαμάτα
Το όνομά της προέρχεται από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καλομάτας, που φυλασσόταν σε μοναστήρι της πόλης.
Λάρισα
Πολλές εκδοχές! Στη μία, η Λάρισα προήλθε από την πελασγική λέξη λάας, που σημαίνει βράχος, λίθινη ακρόπολη, απ' όπου και η λέξη λαός. Στην άλλη εκδοχή, η νύμφη Λάρισα, παίζοντας με το τόπι της δίπλα στον Πηνειό, γλίστρησε και πέθανε στα νερά του και προς τιμήν της δόθηκε το όνομα στην πόλη. Η Λάρισα, σύμφωνα με το μύθο, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού, ενώ, τέλος, Λάρισος λεγόταν και ένας εκ των πιθανολογούμενων ιδρυτών της πόλης, που ήταν γιος του Πελασγού και έκτισε τον οικισμό πριν 4.000 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου