Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το γνωστό περιοδικό «Science» παρουσίασε την καθιερωμένη του λίστα με τα 10 κορυφαία τεχνολογικά επιτεύγματα.
Όπως αναμενόταν, στην κορυφή της λίστας είναι η αποστολή «Rosseta» και η πρώτη προσεδάφιση οχήματος πάνω σε κομήτη. Αν και αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, η επιχείρηση αυτή στέφθηκε με επιτυχία, καθώς όταν το ρομπότ «Philae» πατούσε στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko, όλη η επιστημονική κοινότητα είχε στρέψει την προσοχή της εκεί. Οι πληροφορίες που έστειλε το ρομπότ, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πορεία του μητρικού οχήματος «Rosseta» ήταν αρκετά ώστε η επιχείρηση να θεωρηθεί το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς.
Ακόμα πιο θαυμαστό είναι ότι η συγκεκριμένη αποστολή βρέθηκε στην κορυφή, χωρίς να έχει τελειώσει! Το μητρικό σκάφος που συνεχίζει το ταξίδι του στο Διάστημα θα στείλει περισσότερες πληροφορίες για τη φύση των κομητών, αλλά και τις απαρχές του ηλιακού συστήματος. Τον Αύγουστο του 2015 η «Rosseta» θα φτάσει στο αποκορύφωμα της αποστολής της, βάζοντας υποψηφιότητα για το αντίστοιχο βραβείο της επόμενης χρονιάς, καθώς η τροχιά του κομήτη θα τον φέρει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τα γεγονότα που συμπληρώνουν τη δεκάδα με τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα για το 2014:
- Η ανακάλυψη ότι το αίμα νεαρών ποντικιών μπορεί να αναζωογονήσει τους μυς και το μυαλό των ηλικιωμένων και γίνονται έρευνες με στόχο τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ.
- Η δημιουργία νέων ρομπότ με την ικανότητα να συνεργάζονται αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
- Η ανακάλυψη τσιπ που μιμούνται την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
- Η ανάπτυξη δύο διαφορετικών μεθόδων, για να καλλιεργηθούν κύτταρα παρόμοια με τα κύτταρα βήτα, που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, το οποίο ίσως είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
- Η ανακάλυψη σε σπήλαιο της Ινδονησίας έργων συμβολικής τέχνης, ηλικίας 35.000 έως 40.000 ετών.
- Η χειραγώγηση της μνήμης ποντικιών μέσω οπτογενετικών μεθόδων.
- Οι δορυφόροι CubeSat στο Διάστημα, διαμέτρου μόλις δέκα εκατοστών.
- Η επέκταση του γενετικού αλφαβήτου με την τροποποίηση ενός βακτηρίου, έτσι ώστε να περιέχει δύο πρόσθετα νουκλεϊκά οξέα Χ και Υ, πέρα από τα συνήθη γράμματα G, T, C και Α του γενετικού κώδικα του DNA.
- Η μεταμόρφωση δεινοσαύρων σε πουλιά: μία σειρά από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες έριξαν περισσότερο φως στην εξελικτική μετάβαση, που επέτρεψε στα νέα είδη να επιβιώσουν μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και σήμερα πια να κυριαρχούν στους αιθέρες.
Πηγή:e-radio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου