Κάποια από τα αρχαιότερα δείγματα γραφής του κόσμου έχουν να κάνουν με δύο...βασικές ενασχολήσεις των ανθρώπων: Το αλκοόλ και τη δουλειά. Σύμφωνα μεδημοσίευμα του New Scientist, πριν από περίπου 5.000 χρόνια, οι κάτοικοι της πόλης Ουρούκ, στο σημερινό Ιράκ, έγραφαν στη σφηνοειδή γραφή (cuneiform). Σε μία πλάκα από ανασκαφή στην περιοχή φαίνεται ένα ανθρώπινο κεφάλι να τρώει από ένα μπωλ, κάτι που σήμαινε «γεύμα»/ «μερίδα», και ένα κωνικό σκεύος, που σήμαινε «μπύρα». Γύρω βρέθηκαν σημάδια που καταγράφουν την ποσότητα μπύρας για έναν συγκεκριμένο εργάτη: Πρόκειται για την παλαιότερη γνωστή απόδειξη πληρωμής μισθού στον κόσμο, που δείχνει ότι οι έννοιες του εργαζομένου και του εργοδότη ήταν γνωστές πριν από 5.000 χρόνια.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Το Τσατάλ Χουγιούκ, στη σημερινή Τουρκία, είναι μία από τις πρώτες γνωστές πόλεις. Τα σπίτια και τα ανθρώπινα απομεινάρια ηλικίας περίπου 9.000 ετών που έχουν βρεθεί εκεί είναι πολύ παρόμοια, υποδεικνύοντας σχέσεις ισότητας. «Όλοι επιδίδονταν σε μικρής κλίμακας γεωργία ή κυνήγι» λέει ο Ίαν Χόντερ, ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, που έκανε ανασκαφές εκεί από το 1993. Κανείς δεν ήταν ιδιοκτήτης της γης, και τα προϊόντα μοιράζονταν. Κατά τον Χόντερ, οι κάτοικοι της πόλης είναι μάλλον απίθανο να θεωρούσαν τις καθημερινές τους εργασίες «δουλειά». «Η άποψή μου είναι ότι θα το έβλεπαν απλά ως μέρος της καθημερινής τους δραστηριότητας, μαζί με το μαγείρεμα, τις τελετουργίες και τα γεύματα που ήταν σημαντικά τμήματα της ζωής τους».
Η αλλαγή φαίνεται να προέκυψε μερικές χιλιάδες χρόνια μετά, λόγω μιας «επανάστασης» στη γεωργία, με νέες μεθόδους καλλιέργειας και εξημέρωσης ζώων, που είχε αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής τροφής, επιτρέποντας σε κάποιους να συγκεντρώσουν πλούτο.
Η αλλαγή φαίνεται να προέκυψε μερικές χιλιάδες χρόνια μετά, λόγω μιας «επανάστασης» στη γεωργία, με νέες μεθόδους καλλιέργειας και εξημέρωσης ζώων, που είχε αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής τροφής, επιτρέποντας σε κάποιους να συγκεντρώσουν πλούτο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ars Technica σχετικά με τη συγκεκριμένη πληρωμή εργάτη, οι μισθοί σε μπύρα δεν περιορίζονταν στη Μεσοποταμία: Στην αρχαία Αίγυπτο έχουν βρεθεί αρχεία που δείχνουν ότι κάποιοι πληρώνονταν σε μπύρα για τη δουλειά τους- περίπου 4 με 5 λίτρα την ημέρα για αυτούς που έχτιζαν τις πυραμίδες. Και στον Μεσαίωνα επίσης, υπάρχουν καταγραφές από τον ποιητή Τζόφρι Τσώσερ για πληρωμές σε κρασί.
Η επιλογή της μπύρας θεωρείται πως είχε να κάνει (και) με τις...θρεπτικές της ιδιότητες: Η αρχαία μπύρα ήταν ένα πλούσιο, δυνατό ποτό που μπορούσε να «εκτελέσει χρέη» γεύματος. Επίσης, στην εποχή του Τσώσερ, πιστευόταν πως το κρασί κάνει καλό στην υγεία.
Πηγή:huffingtonpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου