Η Γκόλντμαν Σακς, η Λόιντς και η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας είναι ανάμεσα στους χρηματοπιστωτικούς και τραπεζικούς ομίλους που πρόκειται να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου...
Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος της ειδικής Εγκληματολογικής Μονάδας Ερευνας (Occupy Criminal Investigation Unit) τους κινήματος Occupy London, η οποία συστάθηκε με μοναδικό σκοπό τη συλλογή επιβαρυντικών στοιχείων κατά του «1% της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ». Την ώρα που τα βρετανικά δικαστήρια αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο την εκκένωση των υπό κατάληψη χώρων και κτιρίων του κινήματος «Καταλάβετε το Λονδίνο», το «Εθνος της Κυριακής» συνομίλησε με τους ακτιβιστές της βρετανικής πρωτεύουσας και τα ιδρυτικά μέλη της OCIU, οι οποίοι επιβεβαίωσαν πως ετοιμάζονται να περάσουν στη «δεύτερη φάση» δράσης προ(σ)καλώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ένα «ιδιαίτερο» μπρα ντε φερ.
Πρώτο βήμα για την OCIU, η οποία ιδρύθηκε πριν από περίπου 3 εβδομάδες και μετράει 10 μέλη που στην πλειονότητά τους έχουν εργαστεί σε εταιρείες οικονομικών συμβούλων, ασφαλιστικές και τράπεζες, ήταν η συλλογή του υλικού που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στις λεγόμενες «εικονικές δίκες του 1%».
Εφαλτήριο
Οι «δίκες» αυτές αναμενόταν να στηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στις υπό κατάληψη δικαστικές αίθουσες (Magistrate's Court) στην Ολντ Στριτ, με τη συμμετοχή επαγγελματιών δικηγόρων αλλά και ενός συνταξιούχου δικαστή που επέστρεψε στις δικαστικές αίθουσες για χάρη του κινήματος Occupy.
Παρά το γεγονός ότι οι εικονικές δίκες δεν έχουν νομική ισχύ, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως εφαλτήριο για τη δημοσιοποίηση δεσμευτικών επιβαρυντικών στοιχείων κατά ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τα οποία -σύμφωνα με τα μέλη της ειδικής ομάδας- ενδέχεται με τη σειρά τους να προκαλέσουν την παρέμβαση της πραγματικής δικαιοσύνης.
Οπως εξήγησε στο «Εθνος της Κυριακής» η 28χρονη Νεφίσα -μία από τους ιδρυτές της OCIU που προτού προσχωρήσει στο «αντίπαλο στρατόπεδο» είχε περάσει και από την εταιρεία-κολοσσό Deloitte-, οι πρώτες υποθέσεις με τις οποίες έχει καταπιαστεί η ειδική ομάδα αφορούν τα «πλαστά κέρδη» και τις «μαύρες τρύπες» που εμφανίζουν μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (τους οποίους οι φορολογούμενοι καλούνται να διασώσουν) και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προέρχονται από διάφορους ?πληροφοριοδότες? που εργάζονταν σε καίριες θέσεις του συστήματος. Χαρακτηριστική υπόθεση στην οποία δίνεται ιδιαίτερη σημασία αυτές τις ημέρες είναι το «μυστηριώδες» έλλειμμα ύψους περίπου 20 δισ. λιρών που εμφανίζει η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας, η οποία ανήκει κατά 80% στο Δημόσιο!
Οπως διευκρινίζει η Νεφίσα, τα πρώτα δείγματα του έργου της ειδικής ομάδας αναμενόταν να παρουσιαστούν στις «εικονικές δίκες», αλλά αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή. «Αυτές οι δίκες αποτελούν μια γεύση -και μια προειδοποίηση- για το πόσα στοιχεία είμαστε ικανοί να συλλέξουμε κατά των εγκληματιών αυτών» επισημαίνει η Νεφίσα προσθέτοντας πως «η ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να παραπεμφθούν στην... πραγματική δικαιοσύνη όσοι έχουν εκμεταλλευτεί το σύστημα ζημιώνοντας τους πολίτες».
Τέλος, όπως επισημαίνουν μέλη του Occupy London που πλέον έχουν μεταφέρει την πλειονότητα των συναντήσεών τους στην "Τράπεζα Ιδεών" (σε ένα υπό κατάληψη κτίριο της τράπεζας UBS), η ειδική ομάδα έχει στόχο να προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς πέραν του οικονομικού εγκλήματος.
Οπως μας εξήγησαν, ήδη συλλέγονται πληροφορίες που έχουν στόχο να αμφισβητήσουν -μεταξύ άλλων- την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία αλλά και στις μεθόδους με τις οποίες κυβερνητικοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου.
Ο τραπεζίτης που έγινε... ακτιβιστής
Σε πρόσωπο-κλειδί για την έκβαση των εικονικών δικών αλλά και για την περαιτέρω πορεία της Εγκληματολογικής Μονάδας Ερευνας του κινήματος Occupy London έχει εξελιχθεί ο Γκόρντον Κερ. Πρόκειται για τον πρώτο «πληροφοριοδότη» -και τον μοναδικό, του οποίου η ταυτότητα ήταν γνωστή μέχρι χθες- που προσχώρησε στο κίνημα εγκαταλείποντας την υψηλόμισθη θέση του σε επενδυτική τράπεζα. Σύμφωνα με τους συντονιστές της ειδικής ομάδας, ο Κερ είναι ένας από τους βασικούς «μάρτυρες κατηγορίας» και οι γνώσεις του πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τόσο στις δίκες όσο και μελλοντικά για τη στοιχειοθέτηση των υποθέσεων που αφορούν στους τραπεζικούς ομίλους και στις μεθόδους τους. Ο Κερ εργαζόταν στη «Λόιντς» προτού παραιτηθεί αποκαλύπτοντας τις -σύμφωνα με τον ίδιο- «όχι μόνο ανήθικες, αλλά παράνομες τεχνικές που συχνά παραβιάζουν τα καταστατικά των ίδιων των εταιρειών», στις οποίες προσφεύγουν οι τράπεζες για τη δημιουργία κέρδους.
Πηγή:ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου