Πότισμα και λίπανση καλλιεργειών μέσω πληροφοριών...δορυφόρου; Ίσως να ακούγεται ακόμη εξωπραγματικό στους μη «μυημένους», αλλά δεν είναι. Η διαδικασία της ορθολογικής χρήσης νερού άρδευσης και λιπάσματος στα χωράφια μπορεί να ξεκινήσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης, χάρη στις δορυφορικές καταγραφές.
Πώς; Μέσω, μεταξύ άλλων, των εφαρμογών τηλεπισκόπησης, που ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρκετές χώρες, με πρωτοπόρους τις Ηνωμένες Πολιτείες (σ.σ. η NASA παρακολουθεί αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ ήδη από τη δεκαετία του 90).
Μάλιστα, την επόμενη διετία, αντίστοιχες εφαρμογές δεν αποκλείεται να χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα και στην Ελλάδα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο κατακερματισμένος κλήρος στη χώρα μας δυσχεραίνει την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, καθώς απαιτεί συναίνεση και συνεργασία πολλών διαφορετικών ιδιοκτητών γης/αγροτών, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν από κοινού τις σχετικές οδηγίες λίπανσης και άρδευσης, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών), Γεώργιος Ζαλίδης.
Τα οφέλη είναι πολλά και διαφορετικά, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την τσέπη των παραγωγών, αφού μειώνονται οι λογαριασμοί του νερού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα λεκάνης ορυζώνων, στη μακρινή Κίνα, όπου οι δορυφόροι «έκαναν το θαύμα τους».
Πηγή:pathfinder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου