Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ζητείται ζευγάρι για τον... Άρη


Μη κερδοσκοπικό ίδρυμα σκοπεύει να προσλάβει έναν άνδρα και μια γυναίκα -κατά προτίμηση ένα παντρεμένο ζευγάρι- για ένα ταξίδι 501 ημερών μετ' επιστροφής στο διάστημα και συγκεκριμένα στον Άρη.
Η αποστολή, η οποία αναμένεται να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύρια δολάρια, θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες.
Ο «εγκέφαλος» της αποστολής, Ντένις Τίτο, ένας πολυεκατομμυριούχος ο οποίος το 2001 κατέβαλε το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα ταξίδι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δήλωσε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα έξοδα της αποστολής για δύο χρόνια, έως ότου ξεκινήσει η πλήρης ανάπτυξη των απαιτούμενων των συστημάτων και τεχνολογιών.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν αμερικανικά διαστημόπλοια σε λειτουργία, ωστόσο πολλά βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αναμένεται να είναι έτοιμα για πτήση το 2017.
Αυτό αφήνει ελάχιστα χρονικά περιθώρια προκειμένου η αποστολή να επωφεληθεί από μια σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση που θα επιτρέψει στο σκάφος να κάνει τον γύρω του Άρη, φτάνοντας μόλις 240 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, πριν επιστρέψει στη Γη.
Το χρονικό περιθώριο για την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου του 2018, ενώ η επόμενη ευκαιρία για μια τέτοια ευθυγράμμιση θα είναι το 2031.
Πηγή:newsit.gr

Ποια ελληνική λέξη ξεκινάει από «ζν»;

Ποια ελληνική λέξη ξεκινάει από «ζν»;
Ζνίχι
Το ζνίχι είναι το πίσω μέρος του λαιμού, ο σβέρκος, ο αυχένας. Λέξη της παλιάς δημοτικής, δεν είναι τυχαίο ότι θα τη βρείτε σε πολλές ομηρικές μεταφράσεις. Μάλιστα όταν ο ακαδημαϊκός Κ. Τρυπάνης
γνωμοδότησε για ποιο λόγο πρέπει να σταματήσει να διδάσκεται η (εξαιρετική) μετάφραση της Οδύσσειας του Ζ. Σίδερη, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι περιέχει λέξεις παντελώς άγνωστες, όπως το ζνίχι.
Ίσως ετυμολογείται από το ινίον (άγνωστο όμως με ποια διαδρομή)· πάντως το βυζαντινό λεξικό Σούδα έχει ως ζινίχιον το λουρί του υποδήματος. Σλαβική αρχή δεν μπορεί να αποκλειστεί, έτσι κι αλλιώς όμως είναι η μοναδική ελληνική λέξη που αρχίζει από ζν-!
Εμφανίζεται σε πολλές παροιμίες, π.χ. «το φιλότιμο μαυρίζει το ζνίχι» (επειδή ο φιλότιμος υποχωρεί), ενώ διάσημος είναι ο στίχος της "Ζούγκλας" του Βάρναλη, όπου ο ποιητής σαν αιλουροειδές ποθεί να χώσει νύχι και δόντι «στο κρουστό σου ζνίχι το μαυριδερό». Στον Στράτη Καλοπίχειρο, ο λεξικογράφος Στέφανος Κουμανούδης δίνει δείγματα ποιητικής λεξικογραφίας ή λεξικογραφικής ποίησης: «Ω σβέρκον, ζνίχι και αυχήν / τριώνυμε, πλην πράγμα έν!»

Πηγή:e-radio.gr

Ο γύρος του κόσμου σε εννέα νόμους!

Κάποιες χώρες ανά τον κόσμο έχουν πάει τις νομοθεσίες τους ένα βήμα παραπέρα από τα προφανή, για να συμπεριλάβουν… πανανθρώπινα δικαιώματα, όπως η κατανάλωση της σωστής μπύρας και το δικαίωμα στο πετάλι, που λέει ότι αν ένας οδηγός αυτοκινήτου τρακάρει έναν ποδηλάτη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, φταίει ο οδηγός –πώς λέμε ότι σε ένα τρακάρισμα δύο αυτοκινήτων «φταίει πάντα ο πίσω»; Έτσι…
perierga.gr - Ο γύρος του κόσμου σε εννέα νόμους!
Ο νόμος του…. πεταλιού: Οι Ολλανδοί, γνωστοί υποστηρικτές του ποδηλάτου ως τρόπου μετακίνησης (αν όχι και ζωής) έχουν πάει την κρατική υποστήριξη στους δύο τροχούς ένα βήμα παραπέρα από ένα απλό (βλέπε εκτενέστατο και λειτουργικότατο δίκτυο ποδηλατόδρομων: Από το 1999, ένας κανονικότατος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για Ποδήλατα τέθηκε σε εφαρμογή, προκειμένου να ενθαρρύνει και να κάνει ασφαλέστερη την χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς στους ολλανδικούς δρόμους. Μεταξύ άλλων, ο ολλανδικός ΚΟΚ των ποδηλάτων προβλέπει ότι αν ένα αυτοκίνητο τρακάρει με ένα ποδήλατο, η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού του αυτοκινήτου πληρώνει την οποιαδήποτε ζημιά –και καλύπτει, φυσικά, την νοσηλεία για οποιοδήποτε τραυματισμό.
Οι γάμοι των ομοφυλοφίλων: Έξι χώρες στον κόσμο έχουν περάσει το κατώφλι του 21ου αιώνα, αναγνωρίζοντας τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες νομικές υποχρεώσεις σε όλα τα παντρεμένα ζευγάρια, ανεξαρτήτως του φύλου των μελών τους: Η Ολλανδία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, το Μεξικό, ο Καναδάς και, εσχάτως, η Αργεντινή, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αναγνώρισε τους γάμους των ομοφυλοφίλων, παρά τα υψηλά ποσοστά καθολικού πληθυσμού.
Ο Νόμος της Μητέρας Φύσης: Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Evo Morales, θέσπισε πρόσφατα τον «Νόμο της Μητέρας Φύσης» (για την ακρίβεια, της Pachamama, θεότητας που λατρεύεται από τις φυλές των Άνδεων και συμβολίζει την γονιμότητα και την φύση) σύμφωνα με τον οποίο η Γη και οποιαδήποτε μορφή ζωής επάνω της επανακαθορίζονται ως ζωντανοί οργανισμοί, φέροντες δικαιώματα, αντί για αγαθά προς εκμετάλλευση.
perierga.gr - Ο γύρος του κόσμου σε εννέα νόμους!
Η αναγνώριση ενός τρίτου φύλου: Ακολουθώντας την απόφαση Ανώτερου Δικαστηρίου που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το Νεπάλ έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα στον κόσμο που εκδίδει πιστοποιητικά υπηκοότητας σε ανθρώπους που δεν θέλουν να κατηγοριοποιούνται ως άνδρες ή γυναίκες. Λέγεται «νόμος του τρίτου φύλου» και σε λίγα χρόνια οι ιστορικοί θα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι ξεκίνησε από μια μικρή ασιατική χώρα.
Γονεϊκή άδεια: Τέσσερις μόνο χώρες στον κόσμο δεν έχουν θεσπίσει κάποιας μορφής γονεϊκή άδεια: η Λιβερία, η Σουαζιλάνδη, η Παπούα Νέα Γουϊνέα και (όσο απίστευτο και αν ακούγεται) οι ΗΠΑ. Στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που προσέχουν περισσότερο απ’ όλες τους νέους γονείς τους βρίσκεται το Βιετνάμ, με έξι μήνες άδεια μετ’ αποδοχών, στο 100% του μισθού του εργαζομένου. Η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Ισπανία έχουν ψηφίσει νόμους που προβλέπουν, πέρα από μερικές εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών, και τρία χρόνια άδειας άνευ αποδοχών –κατά τα οποία ο εργαζόμενος έχει, εννοείται, εξασφαλισμένη την θέση του.
Το ελαστικό ωράριο: Όχι, δεν εννοούμε το ελληνικό σύστημα «δουλεύω από δέκα έως δώδεκα ώρες και πληρώνομαι για τέσσερις». Εννοούμε τους καταπληκτικούς νόμους που έχουν θέσει σε εφαρμογή Βρετανία και Ολλανδία, σύμφωνα με τους οποίους ένας εργαζόμενος μπορεί να ρυθμίσει τις ώρες εργασίας του ανάλογα με τις ανάγκες του, να πληρώνεται αν π.χ. δουλεύει τέσσερις ώρες ακριβώς τα μισά χρήματα που θα πληρωνόταν για ένα οκτάωρο, και να μην κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, τα bonus ή τις ευκαιρίες προαγωγής. Ναι, σοβαρά.
perierga.gr - Ο γύρος του κόσμου σε εννέα νόμους!
Το νομοσχέδιο της ανανεώσιμης ενέργειας: Σύμφωνα με αυτό, το 80% της ενέργειας στη Γερμανία θα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050. Κι αυτό δεν είναι απλώς ένα σχέδιο σε ένα χαρτί: νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας ετοιμάζονται πυρετωδώς, και τεράστιες επενδύσεις γίνονται ήδη στην αναδιαμόρφωση ολόκληρου του δικτύου διανομής ρεύματος.
Η αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών: Μπορεί η Ολλανδία να έχει το… όνομα, υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι που έχουν την χάρη. Η Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ, η Κροατία, η Τσεχία και το Μεξικό έχουν υιοθετήσει σε διαφορετικό βαθμό την ανεκτικότητα απέναντι στα μαλακά ναρκωτικά –στην Τσεχία, επί παραδείγματι, είναι παράνομη η αγορά και η πώληση, αλλά νόμιμη η κατοχή, και είναι επίσης νόμιμη η χρήση σε δημόσιο χώρο, αλλά παράνομο το τσιγάρο που «γυρνάει» από χέρι σε χέρι. Στην Καμπότζη είναι νόμιμη τόσο η αγορά όσο και η χρήση σε δημόσιο χώρο. Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποποινικοποίησε πλήρως την χρήση όλων των ναρκωτικών –με βάση τη νομοθεσία της, οι χρήστες θεωρούνται ασθενείς και όχι εγκληματίες.
Ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας: Τι νόημα έχουν όλα αυτά αν οι πολίτες της χώρας δεν πίνουν σωστή μπύρα; Το γερμανικό Reinheitsgebot μεταφράζεται ως «νόμος για την καθαρότητα της μπύρας» και χρονολογείται από το 1516, όταν το Δουκάτο της Βαυαρίας ψήφισε τον νόμο που απαγόρευε τη χρήση οποιουδήποτε συστατικού πέραν του νερού, του κριθαριού και του λυκίσκου στην παραγωγή μπύρας. Τροπολογία του 1993 συμπεριέλαβε την μαγιά, την βύνη σιταριού και το ζαχαροκάλαμο στα επιτρεπόμενα συστατικά.
Πηγή: 1n2life.gr

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚO: Η φωτογραφία που σαρώνει στο internet (video)

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚO: Η φωτογραφία που σαρώνει στο internet (video)
Ένας ανεμοστρόβιλος ψαριών τύλιξε τον φωτογράφο!
Τα ψάρια γυρνούν γύρω γύρω με απίστευτη ταχύτητα και πλησιάζουν τον φωτογράφο, που δεν σταματά να τα φωτογραφίζει!
Ο Octavio Aburto δημοσίευσε την φωτογραφία που βλέπετε δίνοντάς της τον τίτλο "Δαβίδ και Γολιάθ", μιας και ο άνθρωπος φαίνεται μικροσκοπικός μπροστά στο πλήθος των ψαριών που τον πλησιάζουν.
 
 

Πηγή:e-radio.gr

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μια σοκολάτα αντί βιογραφικού του βρήκε δουλειά!

Η έξυπνη ιδέα του χάρισε τη θέση εργασίας! Αντί για το κλασικό βιογραφικό, ένας άνδρας από τη Νέα Υόρκη παρουσίασε μια σοκολάτα, στο περιτύλιγμα της οποίας είχε τα στοιχεία του!
Μια σοκολάτα αντί βιογραφικού του βρήκε δουλειά!
Στη θέση του “brand name”, της επωνυμίας του προϊόντος υπήρχε το όνομα του υποψηφίου Νικ Μπέγκλει ενώ στα συστατικά αναγράφονταν οι ικανότητές του.
Οι σοκολάτες, δόθηκαν στους ενδεχόμενους εργοδότες με την προσδοκία να του δώσει έξτρα πόντους, όπερ κι εγέννετο.
Όπως λέει ο ίδιος στη θα του βιογραφικού του είτε θα τον απέρριπταν κατευθείαν, είτε θα τον καλούσαν σε συνέντευξη.
Η ετικέτα της σοκολάτας πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο MySpace, αντλώντας περισσότερα από 3.200 σχόλια.
Πηγή:e-go.gr

Άστεγος επέστρεψε διαμαντένιο δαχτυλίδι και έγινε πλούσιος

Η ιστορία του ''τίμιου Billy'' συγκινεί και παραδειγματίζει. Έδωσε πίσω το διαμαντένιο δαχτυλίδι που βρήκε και ανταμείφθηκε για την ακεραιότητά του

Ένας άστεγος άνδρας στο Κάνσας του Μισούρι ανταμείφθηκε για την τιμιότητά του, όταν επέστρεψε το διαμαντένιο δαχτυλίδι που έπεσε κατά λάθος στο χέρι του.
Η ιστορία του ''τίμιου Billy'' κάνει το γύρο του κόσμου και η αξιοθαύμαστη συμπεριφορά του αποτελεί παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους.
Τι κι αν ζούσε για χρόνια κάτω από μία γέφυρα στο Κάνσας σε δύσκολες συνθήκες; Ο Billy Ray Harris τα έβγαζε δύσκολα πέρα αλλά πάνω από όλα ήταν τίμιος και ευγνώμων σε όσους τον βοηθούσαν να επιβιώσει.
Η ιστορία του, βγαλμένη από σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, συγκινεί και έχει ως εξής: Ο Billy καθόταν στην άκρη του πεζοδρομίου και ζητούσε ευγενικά βοήθεια από τους περαστικούς, όταν στο μέρος του κατευθύνθηκε η Sarah Darling για να του δώσει λίγα κέρματα.
Δίχως να το καταλάβει, μαζί με τα κέρματα, έπεσε και το διαμαντένιο δαχτυλίδι της, το οποίο εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην τσέπη της και όχι στο δάχτυλό της. Ο Billy μετά από λίγες ώρες κατάλαβε πως στην κατοχή του περιήλθε κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο.

''Το δαχτυλίδι ήταν πολύ μεγάλο και ήξερα πως ήταν αληθινό, άρα και πολύ ακριβό'' δηλώνει ο ίδιος στο KCTV. Ο τίμιος άστεγος αντί να εκμεταλλευτεί της περίστασης, κράτησε το δαχτυλίδι και περίμενε να περάσει ξανά από το σημείο η ιδιοκτήτης του.
Έτσι και έγινε, την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε η Sarah Darling και ο άνδρας της παρέδωσε τον χαμένο ''θησαυρό'' της, εκπλήσσοντας την ευχάριστα. ''Ένιωσα φρικτά όταν κατάλαβα πως το έχασα. Είχε τεράστια συναισθηματική αξία για εμένα'' δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια.
Φαντάζεστε πόσο ανακουφισμένη ήταν όταν ο άστεγος άνδρας την έδωσε το δαχτυλίδι. Έτσι, αποφάσισε να δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της, διοργανώνοντας διαδικτυακό ''έρανο'', ζητώντας από τον κόσμο να βοηθήσει.
Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μέσα σε 80 μέρες μαζεύτηκαν 150.000 δολάρια. ''Μου αρέσει αλλά πιστεύω πως δεν το αξίζω (...) έκανα το σωστό και επέστρεψα κάτι που δε μου ανήκε'' τονίζει ο άνδρας απαντώντας στο πώς αισθάνεται.
Πηγή:news247.gr

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Χαμένη αρχαία Ήπειρος βρίσκεται θαμμένη στον Ινδικό Ωκεανό


Τα απομεινάρια μιας αρχαίας Ηπείρου είναι θαμμένα κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού υποστηρίζει έρευνα Νορβηγών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία για την ύπαρξη μιας περιοχής η οποία υπήρξε στην επιφάνεια πριν από 2000 με 85 εκατομμύρια χρόνια, όπως αναφέρει το econews.gr.
Το κομμάτια γης που οι επιστήμονες αποκαλούν Μαυριτία κομματιάστηκε εξαιτίας γεωλογικών μεταβολών και εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα καθώς οι ήπειροι έπαιρναν το σχήμα και τη θέση που γνωρίζουμε.
Η Ροδινία
Η µελέτη των πετρωµάτων, των απολιθωµάτων, του παλαιο-κλίµατος, του παλαιο-µαγνητισµού και πολλών άλλων στοιχείων, βοήθησε τους επιστήµονες να προσδιορίσουν την ύπαρξη µιας υπερ-ηπείρου, 750 εκατοµµύρια έτη πριν, γνωστή µε το όνοµα Ροδινία.
Τα επόµενα 500 εκατοµµύρια έτη, η υπερ-ήπειρος αυτή κατακερµατίσθηκε σε επιµέρους ηπείρους, που συγκεντρώθηκαν ξανά στη συνέχεια, σχηµατίζοντας για µια ακόµη φορά µια υπερ-ήπειρο, που είναι γνωστή µε το όνοµα Παγγαία.
Η Γεωλογία και η Παλαιοντολογία συνεχίζουν να µελετούν και να δίνουν στοιχεία για την εξέλιξη αυτή, για το πότε, πού και πώς λειτούργησαν όλες αυτές οι διαδικασίες παλαιο-ταφροποίησης, παλαιο-διάνοιξης, παλαιο-υποβύθισης και παλαιο-σύγκρουσης, που οδήγησαν τα επιµέρους τμήματα των παλαιο-ηπείρων και των παλαιο-ωκεανών να αλλάζουν µέσα στο χρόνο το σχήµα και τη γεωγραφική τους θέση.
Η χαμένη ήπειρος στον Ινδικό Ωκεανό
Παρότι πλέον χωρίζονται από χιλιάδες χιλιόμετρα νερού κάποτε η Ινδία βρισκόταν δίπλα στη Μαδαγασκάρη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τα ίχνη μιας ηπείρου, που κάποτε βρισκόταν ανάμεσά τους, της Μαυριτίας, η οποία εξαφανίστηκε.
Η μελέτη κόκκων άμμου από τις παραλίες της νήσου Μαυρικίου στον Ινδικό Ωκεανό αποκάλυψε ότι προέρχονται από μια ηφαιστειακή έκρηξη που έλαβε χώρα πριν από εννέα εκατομμύρια έτη, ενώ περιείχαν μεταλλικά υλικά πολύ παλαιότερα.
Το μέταλλο ζιρκόνιο ηλικίας μεταξύ 1970 και 600 εκατ. ετών που βρέθηκε στην άμμο οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για απομεινάρια μιας αρχαίας ηπείρου που επανήλθαν στην επιφάνεια της Γης εξαιτίας μιας ηφαιστειακής έκρηξης.
Η «μικροήπειρος» Μαυριτία διασπάστηκε πριν από 85 εκατ. έτη όταν η Ινδία άρχισε να απομακρύνεται από τη Μαδαγασκάρη.
Την απόλυτη απόδειξη για τα παραπάνω σενάρια θα δώσουν οι σεισμικές έρευνες υποστηρίζουν οι επιστήμονες, ωστόσο πρόκειται για μια ακριβή διαδικασία.
Πηγή:enimerwsi.gr

Όσκαρ 2013: Η δικαίωση των φαβορί

Όσκαρ 2013: Η δικαίωση των φαβορί
Η 85η απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας που έγινε ξημερώματα Δευτέρας 25/2 από θρίλερ μετατράπηκε τελικά σε… μιούζικαλ. Από τη μία σχεδόν όλα τα φαβορί πέρασαν στις κύριες κατηγορίες, με το σασπένς να μην περνάει ούτε απέξω από το Dolby Theater του Μπέρβελι Χιλς όπου έγινε η φετινή τελετή των Όσκαρ. Όπως όλοι περίμεναν το «Επιχείρηση: Argo» κατέκτησε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, με το πολιτικό θρίλερ να φεύγει από την απονομή με τρία συνολικά αγαλματίδια στις αποσκευές του– επιπλέον Διασκευασμένου Σεναρίου και Μοντάζ. Πρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν και «Η Ζωή του Πι» κατακτώντας 4 Όσκαρ συνολικά (Καλύτερη Σκηνοθεσία, Μουσική, Οπτικά Εφέ και Φωτογραφία) με τον σκηνοθέτη της Ανγκ Λι να κόβει τελικά το νήμα μπροστά από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Οι «Άθλιοι» σταμάτησαν στα τρία βραβεία (Β’ Γυναικείου Ρόλου, Μέικ-απ, Ήχος), με την συγκινημένη Αν Χάθαγουεϊ να παραλαμβάνει καταχειροκτοτούμενη το παρθενικό της αγαλματίδιο. Μεγάλος κερδισμένος της βραδιάς ήταν και ο Κουεντίν Ταραντίνο, με το «πειραγμένο» γουέστερν του «Django: Ο Τιμωρός» να κερδίζει δυο βραβεία σε κύριες κατηγορίες, αυτές του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και του Β’ Αντρικού Ρόλου (Κρίστοφ Βαλτς). Επίσης, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Λίνκολν, με τον Άγγλο ηθοποιό να γίνεται ο πρώτος ηθοποιός που κατακτά τρεις διακρίσεις στην συγκεκριμένη κατηγορία! Μάλιστα, η ομιλία του Λιούις ήταν ένα από τα highlight της βραδιάς, αφού αστειευόμενος είπε στην Μέριλ Στριπ που του παρέδωσε το αγαλματίδιο ότι πριν από τρία χρόνια του είχαν προτείνει το ρόλο της Θάτσερ (!), ενώ μετά από κόπους έπεισε τον Σπίλμπεργκ να μην κάνει το «Λίνκολν» μιούζικαλ… Η Τζένιφερ Λόρενς επιβεβαίωσε πανηγυρικά το status της ως το καινούργιο χρυσό παιδί του Χόλιγουντ με ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στον «Οδηγό Αισιοδοξίας». Πέρα λοιπόν από τις μικρής έκτασης εκπλήξεις της βράβευσης του Ανγκ Λι, όπως και του Κρίστοφ Βαλτζ ο οποίος κέρδισε δεύτερο Όσκαρ μέσα σε τέσσερα χρόνια για πανομοιότυπους ρόλους –ίδιος σκηνοθέτης της ταινίας, ύφος και ένταση- τα υπόλοιπα βραβεία έφτασαν με ευκολία στα χέρια των φαβορί. Το μοναδικό συμβάν που πραγματικά ταρακούνησε για λίγο το κοινό από τις θέσεις του ήταν η ισοψηφία που προέκυψε στο Όσκαρ Ηχητικού Μοντάζ μεταξύ «Zero Dark Thirty» και «Skyfall» κάτι που συμβαίνει για έκτη μόνον φορά στην 85χρονη ιστορία του θεσμού! Αυτά σχετικά με τα λογιστικά των φετινών Όσκαρ.
Αναλυτικά τα βραβεία Όσκαρ 2013

Καλύτερη Ταινία

Επιχείρηση: Αrgo

Α΄ Αντρικός Ρόλος
Ντάνιελ Ντέι Λίουις («Λίνκολν»)

Α΄ Γυναικείος Ρόλος
Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός Αισιοδοξίας»)

Β΄ Αντρικός Ρόλος
Κρίστοφ Βαλτς («Django: Ο Τιμωρός»)

Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Αν Χάθαγουεϊ («Οι Άθλιοι»)

Σκηνοθεσία
Ανγκ Λι («Η Ζωή του Πι»)

Πρωτότυπο Σενάριο
Κουεντίν Ταραντίνο («Django: Ο Τιμωρός»)

Διασκευασμένο Σενάριο
Κρις Τέριο («Επιχείρηση: Αrgo»)

Animation
Brave

Ξενόγλωσση Ταινία
«Aγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε (Αυστρία)

Φωτογραφία
Κλαούντιο Μιράντα («Η Ζωή του Πι»)

Μοντάζ
Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ («Επιχείρηση: Αrgo»)

Σκηνικά
Ρικ Κάρτερ & Τζιμ Έρικσον («Λίνκολν»)

Κοστούμια
Ζακλίν Ντουράν («Άννα Καρένινα»)

Μακιγιάζ
Οι Άθλιοι

Μουσική
Μάικλ Ντάνα («Η Ζωή του Πι»)

Τραγούδι
Skyfall («Skyfall»)

Ήχος
Οι Άθλιοι

Ηχητικό Μοντάζ
Skyfall & Zero Dark Thirty

Οπτικά Εφέ
Η Ζωή του Πι

Ντοκιμαντέρ
Searching for Sugar Man

Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Inocente

Animation Μικρού Μήκους
Paperman (Τζον Καρς)

Ταινία Μικρού Μήκους
Curfew (Σον Κρίστενσεν)

Πηγή:athinorama.gr

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η «Χαραυγή» απόλυτος κυρίαρχος στα Χρυσά Βατόμουρα!


To απόλυτο φαβορί μετά από υποψηφιότητα σε όλες τις κατηγορίες «Χαραυγή, Μέρος 2» αναδείχτηκε όπως αναμενόταν σε χειρότερη ταινία της χρονιάς, στα καθιερωμένα αντι-βραβεία Χρυσά Βατόμουρα που παραδοσιακά απονέμονται μία ημέρα πριν από τα Όσκαρ.
Με επτά καθόλου τιμητικές διακρίσεις - χειρότερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α' γυναικείου ρόλου για την υποψήφια και για το «Χιονάτη και ο Κυνηγός» Κρίστεν Στιούαρτ, Β' ανδρικού ρόλου για τον Τέιλορ Λότνερ, χειρότερου ζευγαριού για τον Τέιλορ Λότνερ και την Μακένζι Φόι, χειρότερου συνολικού καστ και χειρότερου σίκουελ - το τελευταίο μέρος το saga κυριολεκτικά σάρωσε.
Μοναδικός επιζών του «ναυαγίου» ο Ρόμπερτ Πάτινσον, αφού στην κατηγορία του α' ανδρικού ρόλου είχε δυνατό αντίπαλο: ο Άνταμ Σάντλερ, με πλούσια συλλογή βατόμουρων, κέρδισε άλλο ένα για το «That's My Boy», μια ταινία που στιγματίστηκε (αντί βραβεύτηκε) και με το «razzie» χειρότερου σεναρίου.
Σε ακόμα μια κατηγορία με υποψηφιότητα της «Χαραυγής» αυτήν του β' γυναικείου ρόλου για την Άσλεϊ Γκριν, τελικά επικράτησε η τραγική εμφάνιση της Ριάνα στο «Battleship» γλιτώνοντας το φινάλε του «Λυκόφωτος» από ακόμα ένα βραβείο ντροπής.
Η απονομή των αντεστραμμένων αυτών διακρίσεων έγινε όπως σχεδόν πάντα (εκτός από εξαιρέσεις τύπου Σάντρα Μπούλοκ) χωρίς την παρουσία των νικητών, αφού όσο χιούμορ και να έχεις, η παραλαβή του βραβείου του «χειρότερου» είναι πάντα μια τουλάχιστον αμήχανη στιγμή. Τελικά τα Χρυσά Βατόμουρα παραμένουν μια περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένη φάρσα που λειτουργεί κυρίως ως υπενθύμιση (αν και ποιος τη χρειάζεται;) ότι λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ!

Οι «νικητές» των 33ων Χρυσών Βατόμουρων:
Χειρότερη Ταινία: Χαραυγή, Μέρος 2
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον (Χαραυγή, Μέρος 2)
Α' Γυναικείος Ρόλος: Κρίστεν Στιούαρτ (Χαραυγή, Μέρος 2)
Α' Ανδρικός Ρόλος: Άνταμ Σάντλερ (That's My Boy)
Β' Γυναικείος Ρόλος: Ριάνα (Battleship)
Β' Ανδρικός Ρόλος: Τέιλορ Λότνερ (Χαραυγή, Μέρος 2)
Συνολικό Καστ: Χαραυγή, Μέρος 2
Σενάριο: That's My Boy
Ριμέικ ή Σίκουελ: Χαραυγή, Μέρος 2
Ζευγάρι: Μακένζι Φόι και Τέιλορ Λότνερ στο Χαραυγή, Μέρος 2