Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Η υφήλιος ξεμένει από κρασί

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αδυνατεί πλέον να καλύψει την ζήτηση του προϊόντος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Morgan Stanley τη Δευτέρα.
Η υφήλιος ξεμένει από κρασί
Το πρόβλημα μοιάζει με δικέφαλο τέρας.

Από τη μία πλευρά, η ζήτηση εκτοξεύεται
Η παγκόσμια κατανάλωση οίνου κινείται ανοδικά σχεδόν χωρίς διακοπή (εκτός από ένα σύντομο διάστημα μεταξύ 2008-2009) από τα τέλη της δεκαετίας του '90.
Οι Αμερικάνοι και οι Κινέζοι, ειδικότερα, πίνουν περισσότερο από όλους. Οι ΗΠΑ, που καταναλώνουν το 12% του κρασιού παγκοσμίως, διπλασίασαν την κατά κεφαλήν κατανάλωση από την αρχή του αιώνα. Και η Κίνα, η οποία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο των εισαγωγών, διπλασίασε την κατανάλωση όχι μία φορά, αλλά δύο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Από την άλλη η προσφορά μειώνεται…
Η παγκόσμια παραγωγή δεν έχει κατορθώσει να συμβαδίσει. Η παραγωγή έχει μειωθεί σταθερά σε αρκετές από τις πλέον ευημερούσες περιοχές του κόσμου. Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή καταγράφει μια πτωτική τάση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η κορύφωση, σύμφωνα με την έκθεση, μας ξεπερνά- έχει ήδη συμβεί από το 2004.

Η μειωμένη παραγωγή στις τρεις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό. Η «οινοπαραγωγική ζώνη», η έκταση δηλαδή της γης που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση) έχει μειωθεί αισθητά και στις τρεις αυτές χώρες από το 2001.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα Φέτος ήταν μια εκπληκτικά καλή χρονιά για τους οινοποιούς, μετά την εξαιρετικά αδύναμη συγκομιδή του 2012 από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2013 φαίνεται να σημειώνει μια άνοδο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου. «Μετά από πέντε μέτριες συγκομιδές στη σειρά και μια εξαιρετικά αδύναμη παραγωγή το 2012, η παραγωγή οίνου το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχετικά υψηλή» αναφέρει ο οργανισμός σε δελτίο τύπου.

Η αντιστροφή της ισχύουσας τάσης θα απαιτήσει περισσότερα από μία μόνο καλή συγκομιδή. Οι ΗΠΑ και η Κίνα αναμένονται να καταναλώσουν περισσότερες από 400 εκατομμύρια φιάλες κρασιού το 2016. Ποιος θα τους προμηθεύσει με αυτά; Οι ίδιες οι χώρες δεν είναι σε θέση να παράγουν μόνες τους το κρασί που καταναλώνουν.

Η Ευρώπη, που μπορεί να υποφέρει από την απότομη πτώση στην παραγωγή κρασιού (περίπου 25% από το 2004) θα πρέπει να αντιστρέψει τις πρόσφατες κακές παραγωγές και να συνεχίσει να προμηθεύει τον κόσμο, καθώς συνεχίζει να παράγει το 60% του κρασιού παγκοσμίως.

Πουθενά αλλού η παραγωγή κρασιού δεν είναι αρκετά αυξητική ώστε να αρκεί. Η αγορά του «νέου κόσμου», που περιλαμβάνει την Αμερική, την Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Νότια Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 30% της παγκόσμιας εξαγωγής οίνου και ακόμα λιγότερο της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.
Πηγή:e-go.gr

Εκμεταλλεύεται τους άντρες και βγαίνει ραντεβού μόνο και μόνο για να φάει σε ακριβά εστιατόρια

Η 23χρονη Καναδή Erin Wotherspoon έχει δειπνίσει εντελώς δωρεάν στα 48 καλύτερα εστιατόρια του Τορόντο βγαίνοντας ραντεβού με άνδρες.

Πολλοί έχουν βγει ραντεβού στα τυφλά... ωστόσο πρέπει να έχεις τουλάχιστον θράσος εάν αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να τρως τσάμπα στα καλύτερα εστιατόρια.
Η 23χρονη Καναδή Erin Wotherspoon έχει δειπνίσει εντελώς δωρεάν στα 48 καλύτερα εστιατόρια του Τορόντο βγαίνοντας ραντεβού με άνδρες.
Το μόνο που επιδιώκει είναι να απολαύσει τα γκουρμέ πιάτα των εστιατορίων δωρεάν και στη συνέχεια να παρατήσει τους παρτενέρ της στα "κρύα του λουτρού" αναζητώντας το νέο της θύμα.

Σε συνέντευξη της στην ραδιοφωνική εκπομπή του Jeff McArthur ανέφερε "Τους κοιτάω στο πορτοφόλι. Ο στόχος μου είναι να πάω στα καλύτερα εστιατόρια και να δειπνίσω χωρίς να χρειάζεται να πληρώσω".

Πηγή:news247.gr
 

H Nasa ανακάλυψε την "κόλαση"

Οι αστρονόμοι βρήκαν για πρώτη φορά ένα εξωπλανήτη που είναι σχεδόν "δίδυμος" της Γης, αφού έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια μάζα, ενώ φαίνεται να είναι εξίσου βραχώδης και περιεκτικός σε σίδηρο (Pic)

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν βρεί εξωπλανήτες που είτε είχαν περίπου το μέγεθος της Γης, είτε τη μάζα της, είτε τη βραχώδη σύστασή της. Όμως ο εν λόγω εξωπλανήτης είναι ο πρώτος που συνδυάζει όλα μαζί αυτά τα "γήινα" χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, παρόλα αυτά, αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες, καθώς περιφέρεται αδιανόητα κοντά στο άστρο του (μόνο στο ένα εκατοστό της απόστασης Γης - Ήλιου). Σύμφωνα με τους αστρονόμους, ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης "κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει", καθώς καμία θεωρία δεν προβλέπει την τωρινή τροχιά του, σχεδόν κολλητά με το άστρο του.
Μια πλήρης τροχιά του, δηλαδή το «έτος» του, διαρκεί μόλις 8,5 ώρες, έναντι 365 ημερών της Γης, με συνέπεια να είναι καυτός σαν κόλαση, πιθανώς ένας κόσμος λάβας και μόνο, καθώς οι επιφανειακές θερμοκρασίες του στην πλευρά που «βλέπει» το άστρο του, εκτιμάται ότι κινούνται μεταξύ των 2.000 έως 2.800 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πιθανότατα είναι τόσο μεγάλη -λόγω της εντυπωσιακά κοντινής τροχιάς στο άστρο του- που η επιφάνειά του μάλλον αποτελείται από λιωμένα πετρώματα.
Λόγω αυτών των συνθηκών θεωρείται αφιλόξενος για την ανάπτυξη ζωής, ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου το μητρικό άστρο να "καταπιεί" τον τόσο κοντινό και αινιγματικό πλανήτη του. Ο πλανήτης «Κέπλερ-78b» βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου, σε απόσταση περίπου 400 ετών φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός είναι σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα).

Το άστρο Κέπλερ-78, που είναι λίγο μικρότερο από τον Ήλιο μας, ανακαλύφθηκε από το εκτός λειτουργίας πλέον διαστημικό τηλεσκόπιο "Κέπλερ" πέρυσι, αλλά μόλις τώρα οι επιστήμονες ολοκλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους από επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη και τα ισπανικά Κανάρια Νησιά, καθώς και τις μετρήσεις που αποκαλύπτουν την ομοιότητα του εξωπλανήτη με το δικό μας πλανήτη. Οι σχετικές δημοσιεύσεις από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες έγιναν στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το "New Scientist".
Ο εξωπλανήτης έχει διάμετρο μόλις 20% μεγαλύτερη από της Γης, η μάζα του είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερη της Γης και η πυκνότητά του είναι 5,3 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, σχεδόν ίδια με της Γης (5,5 γραμμάρια ανά κυβ. εκατ.).
Ο πρώτος εξωπλανήτης γύρω από ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ) ανακαλύφθηκε το 1992 και λίγα χρόνια μετά (1995) βρέθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης (51 Pegasi b) γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας. Έκτοτε έχουν βρεθεί πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες και αρκετές ακόμα χιλιάδες, για τους οποίους εκκρεμεί η επιβεβαίωσή τους μέσω νέων αστρονομικών παρατηρήσεων.
Πηγή:news247.gr

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μαύρη μπύρα με άρωμα… σκόρδου!

Μια ιαπωνική εταιρεία κατάφερε να συνδυάσει τη δημοφιλή μαύρη μπύρα με την πικάντικη, έντονη γεύση του μαύρου σκόρδου, δημιουργώντας έτσι τη μοναδική στον κόσμο και πλέον παράδοξη Aomori Garlic Black Beer, που κάνει θραύση στην Ιαπωνία! Οι πρώτες γουλιές είναι αρκετές για να καταλάβει κάποιος τη διαφορά από μια κλασική μαύρη μπύρα, αν και η επίγευση στον ουρανίσκο δεν ξενίζει. Όταν όμως το υγρό πάει προς το λαιμό και μετά στο στομάχι, τότε η δυνατή γεύση του σκόρδου είναι εμφανής.
perierga.gr - Μαύρη μπύρα με άρωμα... σκόρδου!
Και το πιο περίεργο; Ο καταναλωτής αισθάνεται την επιθυμία να πιει περισσότερο για να… σβήσει τη φωτιά που πήραν τα σωθικά του! Η εταιρεία κάνει θραύση στις πωλήσεις εντός Ιαπωνίας, ενώ η συγκεκριμένη μπύρα αποτελεί το Νο1 ποτό σε πολλά γκουρμέ εστιατόρια της χώρας, καθώς συνδυάζεται άριστα με διάφορα προχωρημένα πιάτα.
Πηγή:perierga.gr

Γύρισε σε φλεγόμενο σπίτι για να σώσει… τις μπύρες του

Perierga.gr - Γύρισε σε φλεγόμενο σπίτι για να σώσει... τις μπύρες του
Τα πάντα είναι θέμα προτεραιοτήτων: Όταν το σπίτι του Γουόλτερ Σέρπιτ στην Τζόρτζια έπιασε φωτιά, όσοι βρίσκονταν μέσα (ανάμεσά τους, και δύο παιδιά) κατάφεραν να βγουν εγκαίρως και να γλιτώσουν τα χειρότερα -αλλά ο Σέρπιτ, που περπατά με μπαστούνι, επέστρεψε, αγνοώντας τον κίνδυνο, για σώσει κάτι που προφανώς ήταν τόσο πολύτιμο που δεν μπορούσε να αφήσει στο έλεος της πυρκαγιάς.
Η φωτιά ξεκίνησε, όπως φαίνεται, από βραστήρα στην κουζίνα. Οι έξι ενήλικες και τα δύο παιδιά που βρίσκονταν στο σπίτι βγήκαν όταν το σπίτι γέμισε καπνό και πριν το σπίτι παραδοθεί στις φλόγες.
Όταν όλοι βρέθηκαν έξω, ο Σέρπιτ γύρισε ξανά, περπατώντας με το μπαστούνι του, στο σπίτι του για να σώσει… τις μπύρες του.
Όπως είπε αργότερα στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WTVM, «γύρισα σπίτι σαν χαζός και η πόρτα πίσω μου έκλεισε από τον αέρα».
Κατάφερε τελικά να βγει σώος, έχοντας μάλιστα επιτύχει εν μέρει και τον σκοπό του (διασώζοντας αρκετά κουτάκια μπύρας). Ο Σέρπιτ δήλωσε αλκοολικός.
Πηγή: in.gr

Ιδιοκτήτης ανεβάζει video με τη ληστεία του μαγαζιού του στη Θεσ/νίκη (video)

26.000 VIEWS: Ιδιοκτήτης ανεβάζει video με τη ληστεία του μαγαζιού του στη Θεσ/νίκη (video)
Με εντελώς χιουμοριστική διάθεση διαχειρίστηκε η ιδιοκτησία ενός καφέ–μπαρ στη Θεσσαλονίκη τη ληστεία στο μαγαζί της!
Μουσικό χαλί, σχόλια για να καταλαβαίνει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει και το ντοκουμέντο έγινε  viral!
Οι δράστες άνοιξαν το Route 88 στη Λ. Νίκης και έφυγαν με 70 ευρώ και ένα λάπτοπ, χωρίς το φορτιστή του.
Bλέπουμε πώς τσεκάρουν το χώρο, πώς σπάνε την πόρτα, πώς κλέβουν τον υπολογιστή και τα χρήματα, αλλά και την έξοδό τους!
 

Πηγή:e-radio.gr

Οι 11 πιο τρομακτικές πόλεις - φαντάσματα του κόσμου

Έρημοι δρόμοι, σπίτια όπου υπάρχουν ακόμα τα υπάρχοντα των ιδιοκτητών τους, σχολεία χωρίς μαθητές και ανέπαφες εκκλησίες συνθέτουν το σκηνικό στις πιο διάσημες πόλεις–φαντάσματα του κόσμου. Άλλες εγκαταλείφθηκαν βίαια και άλλες παραδόθηκαν στη φυσιολογική παρακμή, όλες όμως έχουν μια ιστορία να πουν.
Bodie, Καλιφόρνια
Γύρω στο 1879, το Bodie ήταν μια πόλη με χρυσωρυχείο και 8.500 κατοίκους που έκαναν φασαρίες και μονομαχούσαν με όπλα. Μέσα σε μια δεκαετία τα ορυχεία στέρεψαν και ο πληθυσμός άρχισε σταδιακά να μειώνεται, μέχρι που η πόλη ερήμωσε εντελώς. Τα 150 εναπομείναντα σπίτια διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό όπως τα άφησαν οι ιδιοκτήτες τους.

St. Elmo, Κολοράντο
Κάποτε ήταν μια εύπορη πόλη, εμπορικός σταθμός με ορυχείο, ανάμεσα στις πόλεις που εξυπηρετούσε η σιδηροδρομική γραμμή του κεντρικού Κολοράντο. Το St. Elmo εγκαταλείφθηκε όταν έκλεισε ο σιδηρόδρομος το 1922. Πολλά από τα κτίρια, ανάμεσά τους καταστήματα, σπίτια, αλλά και η εκκλησία, έμειναν ανέπαφα μαζί με τα υπάρχοντα των πρώην ιδιοκτητών τους.

Chaco Canyon, Νέο Μεξικό
Ο πολιτισμός των Chaco άνθισε περίπου μεταξύ 850 και 1250 μ.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτών των αιώνων η περιοχή αποτέλεσε διοικητικό, θρησκευτικό και εμπορικό κέντρο. Ξεχωρίζει για την περίτεχνη αρχιτεκτονική των κυκλικών κτιρίων που ήταν φτιαγμένα από τούβλα, αμμοχάλικο και ξύλο.

Humberstone και Santa Laura, έρημος Atacama, Χιλή
Οι δύο πόλεις με τα ορυχεία τους στη βόρεια Χιλή εγκαταλείφθηκαν το 1958. Σήμερα, μεταξύ των καλά διατηρημένων κτιρίων θα δει κανείς ένα θέατρο με τις καρέκλες, σπίτια, σιδερένια πισίνα που φτιάχτηκε από το σκαρί πλοίου, ξενοδοχείο, αλλά και μπακάλικα με τους τιμοκαταλόγους τους.

Bhangarh, Ρατζαστάν, Ινδία
Ως τον 17ο αιώνα, η τοπική πρωτεύουσα στα βόρεια της χώρας ήταν μια εύρωστη πόλη με ναούς, φρούριο και μεσαιωνικό παζάρι. Από το 1720, η πόλη καταλήφθηκε από τον ηγέτη της διπλανής πόλης Τζαϊπούρ και γρήγορα ερημώθηκε. Σήμερα τα ερείπια της πόλης λέγεται πως είναι στοιχειωμένα.

Kayaköy, Τουρκία
Το Λεβίσσι, όπως είναι η ελληνική του ονομασία, υπήρξε μια κωμόπολη περίπου 3.000 κατοίκων στα παράλια της Τουρκίας, περίπου στο ύψος ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο. Με την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923 οι Έλληνες εγκατέλειψαν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες σπίτια, εκκλησίες και σχολεία που στέκουν πλέον έρημα και λεηλατημένα.

Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία
Το Pyramiden με τα ανθρακορυχεία, που ανήκε στην Ε.Σ.Σ.Δ. ως το 1927, αποτελούσε την ιδανική σοβιετική πόλη με εργατικές κατοικίες, αθλητικό κέντρο και προτομή του Λένιν. Μπορεί το ορυχείο να έχει πλέον στερέψει, αλλά τα κτίρια –ανάμεσα στα οποία η βιβλιοθήκη γεμάτη βιβλία, το θέατρο και η αίθουσα συναυλιών με το grand piano– έχουν μείνει ανέπαφα από το 1998 που η πόλη ερήμωσε.

Herculaneum, Νάπολη
Το καλοκαίρι του 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος εξερράγη και έθαψε τη μικρή, παραθαλάσσια ρωμαϊκή πόλη κάτω από τόνους στάχτης και βράχων. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει βίλες, καταστήματα, λουτρά και μια σειρά από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Belchite, Σαραγόσα, Ισπανία
Η πόλη έγινε μάρτυρας μιας πολύ σκληρής μάχης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (1936–39). Κατελήφθη από τις δυνάμεις του Φράνκο το 1937 και στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από τους δημοκρατικούς και καταστράφηκε.

Kolmanskop, Ναμίμπια
Βρίσκεται ανάμεσα στους αμμόλοφους της ερήμου της χώρας και χτίστηκε για να στεγάσει τους εργάτες στο κοντινό αδαμαντωρυχείο. Η πόλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του '50 κι από τότε η άμμος έχει εισβάλει σε κάθε κτίριο.

Pripyat, Ουκρανία
Βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, στα σύνορα με τη Λευκορωσία, και ιδρύθηκε μόλις το 1970, σε πολύ κοντινή απόσταση από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ. Μέχρι τη στιγμή της καταστροφής, το 1986, η πόλη είχε περίπου 50.000 κατοίκους και χρειάστηκε να περάσουν δύο μέρες μέχρι να δοθεί εντολή για την εκκένωσή της.



Πηγή:e-radio.gr

H Britney Spears φόβος και τρόμος των Σομαλών πειρατών

Όποιος πιστεύει ότι τα τραγούδια της Britney Spears δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Όταν παίζουν δυνατά στα ηχεία πλοίου τραγούδια της, οι Σομαλοί πειρατές δεν πλησιάζουν.

Την αποκάλυψη έκανε o Rachel Owens, αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού των ΗΠΑ. O 34χρονος ανέφερε ότι οι επιτυχίες της, Britney Spears, φαίνεται να είναι άκρως αποτελεσματικά "όπλα" εναντίον των πειρατών, οι οποίοι υποχωρούν στο άκουσμα και μόνο της φωνής της τραγουδίστριας από τα ηχεία πλοίου.
Για παράδειγμα τραγούδια όπως το "Hit Me Baby One More Time" και "Oops I Did It Again" αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικά "όπλα", όταν παίζουν δυνατά στα ηχεία πλοίου, καθώς το πλησιάζουν Σομαλοί πειρατές, οι οποίοι φέρεται να υποχώρησαν ακούγοντας απλώς και μόνο την τραγουδίστρια.
Ο 34χρονος  λέει ότι η μουσική είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψουν τους πειρατές και προσθέτει:
"Τα τραγούδια της Britney έχουν επιλεγεί από την ομάδα ασφαλείας στα δεξαμενόπλοιά μας, επειδή θεωρείτο ότι οι πειρατές θα τα μισήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αντέχουν τον δυτικό πολιτισμό ή τη μουσική του"
Σύμφωνα με το Ραχέλ, η αποτελεσματικότητα της μουσικής της Britney στα ταξίδια τους απέναντι στους πειρατές είναι τόσο μεγάλη "ώστε η ασφάλεια του πλοίου σπάνια χρειάζεται να καταφύγει στα όπλα.
Η μουσική είναι μια δεύτερη γραμμή άμυνας και χρησιμοποιείται όταν οι αρχικές κλήσεις από ένοπλους φρουρούς ασφάλειας επί του σκάφους δεν αποθαρρύνουν τους πειρατές.
         
Ένας εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας πρόσθεσε:" Παίζοντας δυνατά ποπ τραγούδια έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διωχθούν οι επιτιθέμενοι" και κατέληξε λέγοντας ότι  κάθε εταιρεία ασφάλειας κάνει τη δική του επιλογή μουσικής.
Πηγή:news247.gr