Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

15 αλλόκοτες «παγκόσμιες ημέρες»!

Οι 15 πιο αλλόκοτες «παγκόσμιες ημέρες»! - Media
Το ξέρατε ότι υπάρχει παγκόσμια ημέρα… αγκαλιάς, σκέψης, ύπνου, χελώνας και… Δημόσιας Τουαλέτας;
Και όμως, είναι μερικές από τις πιο αλλόκοτες Παγκόσμιες Ημέρες, που γιορτάζονται με σειρά εκδηλώσεων σε όλη την υφήλιο!
Δείτε τη λίστα και κρίνετε και μόνοι σας:
21 Ιανουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (MONO αγκαλιάς)
22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης (μόνο μία μέρα το χρόνο; Έτσι εξηγούνται πολλά…)
14 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π (γιορτάζουμε που παραμένει 3,14;)
21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (είπε κανείς τίποτα για τους τεμπέληδες του Νότου;)
1 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης (καλά ρε σεις, ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς;)
23 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας (και γρήγορα που ήρθε)
15 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου (πάνω που πιάνουν τα μελτέμια)
22 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου (της Φολκσβαγκεν προφανώς, όχι του συμπαθούς ζωυφίου)
15 Αυγούστου - Παγκόσμια Ημέρα Φάρων (για όσους δεν αντέχουν την πολυκοσμία του δεκαπενταύγουστου)
2 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών (πτηνών, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις)
8 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Αυγού (αυτού που έκανε την Κότα)
15 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών (για να νοιώσουν άνετα οι εμμονικοί)
19 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας (τι εκδηλώσεις να γίνονται άραγε αυτή τη μέρα;)
21 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (ποιανού;)
Πηγή:topontiki.gr

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα Donut: Τρώμε χωρίς ενοχές

Παγκόσμια ημέρα ντόνατ θεωρείται η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου.
Η ημέρα γιορτάζεται σε ανάμνηση μιας πετυχημένης εκδήλωσης με όνομα «Doughnut Day» που έγινε το 1938 προς τιμήν των ανδρών και γυναικών που προσέφεραν ντόνατς στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα περισσότερα αμερικάνικα καταστήματα ντόνατ τα μοιράζουν σήμερα δωρεάν.

Τι είναι τα donuts;
Το donut είναι ένα είδος τηγανητής ζύμης. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες ανάμεσά τους και στην Ελλάδα και παρασκευάζεται σε ποικίλες μορφές, με πλούσια γέμιση και επικαλύψεις από σοκολάτα, ζάχαρη, κρέμα, μέλι, μαρμελάδα.

Σήμερα τρώμε χωρίς ένοχες
Κάμποσες οι θερμίδες τους, ανάλογα με το τι περιέχουν. Ακόμα και τα σκέτα είναι επιβαρυμένα, αφού μιλάμε για τηγανιτή ζύμη. Ένα μικρό σκέτο ντόνατ έχει 166 θερμίδες. Η εκδοχή με την κρέμα και επικάλυψη μαρμελάδα ξεπερνά τις 300. Αυτό με τη σοκολάτα, δεν θέλεις να ξέρεις, αλλά να το φας.
Τα donuts έχουν μια αμφισβητούμενη ιστορία
Υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές: Μια θεωρία υποστηρίζει ότι εφευρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική από την ολλανδούς αποίκους, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι στο να μοιράσουν στο κόσμο και άλλα αμερικάνικα επιδόρπια, συμπεριλαμβανομένων των cookies, μηλόπιτες και κόμπλερ (ένα είδος γλυκού με μπισκότο και μήλα). Πράγματι, τον 19ο αιώνα, ως donut αναφέρεται μερικές φορές ως ένα είδος oliekoek (ολλανδική λέξη κυριολεκτικά σημαίνει πλακούντες), ένα ζαχαρούχο κέικ τηγανισμένα σε λίπος.
Ενας άντρας ονόματι Hanson Gregory από την άλλη, υποστηρίζει μια δική του θεωρία. Ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ο ίδιος, μόλις 16 ετών, όταν βρισκόταν σε ένα εμπορικό πλοίο το 1847 και έπλαθε την ζύμη, και στη συνέχεια δημιούργησε τη τρύπα στη μέση με τον πάτο από το κουτί του αναψυκτικού του.
Η τελευταία θεωρία, διατυπώνεται από τον ανθρωπολόγο Paul R. Mullins, ο οποίος υποστηρίζει πως η πρώτη συνταγή για Donut διατυπώνεται σε ένα αμερικάνικο βιβλίο μαγειρικής το 1830 που συμπεριελάμβανε τα donut ως αμερικάνικη συνταγή. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, το γνωστό donut έμοιαζε και είχε την γεύση του σημερινού, κατοχυρώνοντας έτσι το γλυκό ως αμερικάνικη συνταγή.
Το 1920, ο ρωσικής καταγωγής, Αντόλφ Λεβίτ δημιούργησε την πρώτη μηχανή ντόνατ στη Νέα Υόρκη.


Πηγή:e-radio.gr

Τέλος στο hangover με ένα παγωτό!

Με δεδομένο πως η Νότια Κορέα είναι ίσως η πιο φιλική προς το αλκοόλ χώρα στην Ασία δεν μας κάνει εντύπωση η είδηση αυτή. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι πολίτες της καταναλώνουν περισσότερα από 12,3 λίτρα αλκοόλ κάθε χρόνο. Έτσι, για να βρει μια λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, μια εταιρεία αποφάσισε να φτιάξει ένα προϊόν που θα περιορίσει τα συμπτώματα της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ.
perierga.gr - Τέλος στο hangover με ένα παγωτό!
Έτσι, σύντομα κυκλοφόρησε στην αγορά η νόστιμη λύση στο hangover, ένα παγωτό που καταπολεμά –από ό,τι φαίνεται- τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Το παγωτό «Gyeondyo-bar», το οποίο σημαίνει «κράτα γερά», είναι μια πρωτοπορία στην αγορά και απευθύνεται σε όσους υποφέρουν από τις επιπτώσεις του ποτού. Το κατάστημα που το διαθέτει σχολίασε πως «το όνομα του παγωτού εκφράζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν πρέπει να πάνε στη δουλειά μετά από ένα μεθύσι». Το «Gyeondyo-bar» έχει γεύση γκρέιπφρουτ και περιέχει εκχύλισμα ασιατικής σταφίδας, η οποία αποτελεί το «γιατρικό» για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στη Νότια Κορέα από τον 17ο αιώνα. Το νέο παγωτό αναμένεται να γίνει η νέα αγαπημένη «θεραπεία» των Νοτιοκορεατών.
perierga.gr - Τέλος στο hangover με ένα παγωτό!
Πηγή:perierga.gr

Ιταλός χτύπησε το κεφάλι του και έγινε Γάλλος

FRANCE FLAG PARIS
Μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι ένας 50χρονος Ιταλός έγινε Γάλλος. Ο 50χρονος είχε μάθει τη γαλλική γλώσσα στο σχολείο ωστόσο δεν την είχε μιλήσει εδώ και δεκαετίες.
Ο άνδρας του οποίου γνωρίζουμε μόνο τα αρχικά JC, από τη στιγμή που ξύπνησε επιμένει να μιλάει γαλλικά ενώ συνεχίζει να γράφει Ιταλικά.
Το απίστευτο αυτό περιστατικό περιγράφει πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Cortex, αναφέρει δημοσίευμα της New York Post.
Αν και ποτέ ο 50χρονος δεν είχε εκδηλώσει αγάπη ή μεγάλο ενδιαφέρον για τη Γαλλία τώρα πλέον αγαπά τα γαλλικά φιλμ, τα γαλλικά βιβλία και το γαλλικό φαγητό.
Όπως λένε οι επιστήμονες χαρακτηριστικά «μιλά με μια υπερβολική προφορά σαν ήρωας-καρικατούρα από κινηματογραφική ταινία».
Η παράξενη συμπεριφορά συνδέθηκε με το «ψυχαναγκαστικό σύνδρομο ξένης γλώσσας» «compulsive foreign language syndrome» - που προκαλείται από μια αγγειακή ανωμαλία.
Ο JC εμφανίζει, επίσης, και άλλες διαταραχές όπως παραισθήσεις και διαταραχές στον ύπνο καθώς και μια ανεξήγητη ευφορία που τον κάνει κάθε πρωί όταν ξυπνά να ανοίγει το παράθυρό του και να φωνάζει «bonjour» στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν καταγραφεί μόνο 60 περιστατικά με «compulsive foreign language syndrome».

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

7 καλλιτέχνες που μισούν τα μεγαλύτερά τους hits

7 καλλιτέχνες που μισούν τα μεγαλύτερά τους hits
Η Sinead O'Connor πρόσφατα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ξανά-ερμηνεύσει ζωντανά το πιο γνωστό τραγούδι της, "Nothing Compares 2 U", γιατί πλέον δεν ταυτίζεται μαζί του συναισθηματικά και ας το συνέθεσε ο μακαρίτης ο Prince. Αλλά η ιδιόρρυθμη Sinead δεν είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που άρχισε να σιχαίνεται το τραγούδι που τον ή την καθιέρωσε.
Από τα περήφανα 70's μέχρι και σήμερα δεκάδες καλλιτέχνες έχουν να πουν μόνο τα χειρότερα για τα τραγούδια στα οποία, βασικά, χρωστάνε μεγάλο κομμάτι της καριέρας τους.

Radiohead - Creep

Δεν είναι καν μυστικό πόσο μισούν οι Radiohead το Creep, τη μεγαλύτερη επιτυχία τους δηλαδή από το 1992. Ο Thom Yorke έχει χαρακτηρίσει το τραγούδι... "κουράδα" και θεωρεί ότι με αυτό, η μπάντα ξεπουλήθηκε, ενώ ο κιθαρίστας Jonny Greenwood το μισούσε από τις ηχογραφήσεις ακόμα και προσπαθούσε να το σαμποτάρει. 
Για αυτόν τον λόγο, παρόλο που το κοινό το απαιτούσε, σταματήσαν να το παίζουν στις εμφανίσεις τους, για πολλά χρόνια. Όταν, μάλιστα, ένας οπαδός το ζήτησε σε μια συναυλία στο Montreal, ο York του είπε: "F**k off, we 're tired of it".

Oasis - Wonderwall

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 90's, η οποία εκτόξευσε τους Oasis σε δυσθεώρητα ύψη επιτυχίας και έκανε πολλούς να τους συγκρίνουν με τους Beatles. Παρόλα αυτά, ο Liam Gallagher έχει κάνει ξεκάθαρο ότι δεν αντέχει αυτό το "απαίσιο τραγούδι" και όποτε πρέπει να το ερμηνεύσει ζωντανά του έρχεται να ξεράσει. Πάντα χαριτωμένος...
Επίσης, έχει δηλώσει ότι θέλει να δείρει τους οπαδούς όταν του το ζητάνε στις συναυλίες και το χειρότερό του είναι όταν, στην Αμερική ειδικά, τον φωνάζουν "Mr Wonderwall". Ο αδερφός του Liam, Noel, ο οποίος συνέθεσε το τραγούδι, το μισεί και αυτός τόσο που προτιμάει πλέον τη διασκευή του Ryan Adams από το 2003. Γενικά, αυτά τα αδέρφια πάντα έβγαζαν χολή βρε παιδάκι μου.

Lorde - Royals

Η νεαρή Lorde από τη Νέα Ζηλανδία μισεί το τραγούδι που της χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Θεωρεί βασικά ότι ακούγεται σαν τα ringtones από τις παλιές συσκευές της Nokia. Καμία μελωδία δεν είναι ωραία ή καλή. Παρόλα αυτά, υποστηρίζει ότι της αρέσει να ακούει εκτελέσεις άλλων καλλιτεχνών σε αυτό το τραγούδι.

REM - Shiny Happy People

Η εταιρεία τους ζήτησε κάτι χαρούμενο για το ράδιο. Τα παιδιά από την Αθήνα (της Georgia βρε) τους έστειλαν αυτό και περίμεναν την απόρριψη. Αλλά η εταιρεία και το κοινό το λάτρεψαν. Ο Michael Stipe έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το μισεί, όπως και όλη η μπάντα. 
Οι REM βρίσκουν το τραγούδι περίεργο και το βίντεο τελείως γελοίο. Το χαρακτηρίζουν ως την επιτομή του ξεπουλήματος μιας και ήταν κατά παραγγελία από την εταιρεία, αλλά χαίρονται γιατί το Losing My Religion έγινε, τελικά, το σήμα κατατεθέν τους αντί αυτού.

Led Zeppelin - Stairway To Heaven

Αν και ένα από ωραιότερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής, ο τραγουδιστής Robert Plant έχει δηλώσει το 1988 ότι θα έβγαζε σπυριά αν έπαιζε σε κάθε συναυλία του αυτό το τραγούδι. Αν και αρχικά το θεωρούσε σημαντικό, μερικά χρόνια μετά δεν του έβρισκε κάτι και το χαρακτηρίζει καλό τραγούδι μόνο για γάμους. 
Φήμες μάλιστα λένε ότι ο Plant δεν άντεχε τα ατελείωτα και ασταμάτητα κιθαριστικά σόλο του Jimmy Page στο τέλος του τραγουδιού. Μάλιστα, στο θρυλικό reunion των Zeppelin πριν μερικά χρόνια στο Λονδίνο, ο Plant απαίτησε να μην το παίξουν τελευταίο για να "μαζευτεί" ο Page και να μην ξεφύγει σε κάποιο φλύαρο, επιδεικτικό σόλο. 
Ο θρύλος λέει ότι ο Plant κάποτε έδωσε 10.000 δολάρια σε έναν σταθμό για να μην το ξαναπαίξει. Δεν μπορεί να το μισεί και τόσο πολύ όμως, γιατί ακόμα αποφέρει στους Zeppelin σημαντικά ποσά από τα δικαιώματα και τις πωλήσεις. Κι ας τρέχουν στα δικαστήρια...

Madonna - Like A Virgin

Δεν υπάρχει ποσό που να μπορεί να δελεάσει αρκετά τη Madonna, ώστε να ξαναπαίξει ζωντανά το κομμάτι που την έβαλε στο παγκόσμιο χάρτη της μουσικής το 1984. Το 2008, μάλιστα, δήλωσε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό της Νέα Υόρκης, πως κάποιος θα πρέπει να της δώσει ένα πολύ σοβαρό ποσό, της τάξεως των 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να σκεφτεί έστω να το ξανατραγουδήσει. 
Ένα από τα χειρότερα πράγματα, λέει η Βασίλισσα της Ποπ, που μπορεί να της συμβεί, είναι να μπει σε ένα μαγαζί και να παίζει αυτό το τραγούδι. Πραγματικά, δεν μπορούμε να φανταστούμε το μέγεθος της οδύνης.

Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Ο Kurt Cobain δεν πολύ-εκτιμούσε αυτό το τραγούδι. Αλλά ήταν και λίγο ψιλό-περίεργος, οπότε τι να του πεις. Το 1993 έχει δηλώσει στο περιοδικό Rolling Stone ότι πλέον ντρέπεται να το παίζει ζωντανά, όλοι περιμένουν αυτό και ο μόνος λόγος που έχει ο κόσμος αυτήν την αντίδραση είναι επειδή το έχουν δει στο MTV ένα εκατομμύριο φορές.
"Έχει εντυπωθεί στα μυαλά τους. Κάποιες βραδιές οριακά αντέχω να το παίξω ζωντανά, κάποιες στιγμές απλά θέλω να πετάξω την κιθάρα μου κάτω και να φύγω", είχε πει. Τελικά στις 5 Απριλίου του 1994, έκανε περίπου κάτι τέτοιο...


Πηγή:pathfinder.gr

Δείτε την πινακίδα δρόμου με το σέξι όνομα που κλέβουν κάθε δύο μήνες

Μία πινακίδα δρόμου στο High Point της North Carolina έχει γίνει εφιάλτης για τις αρχές, αφού εξαιτίας του... πικάντικου ονόματός της την κλέβουν κάθε δύο μήνες.
Το δημοτικό συμβούλιο αναγκάστηκε να πάρει μία σειρά δραστικών μέτρων όπως την τοποθέτηση GPS ώστε να αποφευχθεί άλλη μία κλοπή της πινακίδας που δείχνει τον δρόμο για την κοινότητα του Horney Town, κάτι σαν την πόλη των... ορμών.
horneytown.PNG
Πηγή:newmoney.gr

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ανάμεσα στον θρύλο και την ιστορία: Δέκα χαμένες αρχαίες πόλεις που ανακαλύφθηκαν ξανά



Αρχαίοι θρύλοι, αλλά και πολλές θεωρούμενες αρκετά αξιόπιστες ιστορικές πηγές, συχνά περιέχουν αναφορές για μεγάλες αρχαίες πολιτείες (ή ακόμα και ολόκληρες ηπείρους) που άκμασαν κατά το παρελθόν, αλλά κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν- συχνά εξαιτίας τρομακτικών καταστροφών. Όλοι γνωρίζουν την Ατλαντίδα και το Ελντοράντο- μυθικά ονόματα ακόμα πιο μυθικών πολιτειών του μακρινού παρελθόντος, σύμβολα μιας ξεχασμένης ιστορίας της ανθρωπότητας, που κρύβει ασύλληπτα μυστικά.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτές οι αναφορές δεν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα: Δεν είναι λίγες οι αρχαίες πόλεις που ήταν χαμένες, σε σημείο που πολλοί πίστευαν ότι ήταν μόνο προϊόντα φαντασίας. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Τροίας, για την οποία πιστευόταν πως αποτελούσε απλά θρύλο, μέχρι τις ανακαλύψεις του Ερρίκου Σλήμαν.
Σε σχετικό βίντεο το κανάλι The Richest του YouTube παρουσιάζει 10 τέτοιες πόλεις.
Πέτρα, Ιορδανία: Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε την εικόνα της από το «Ιντιάνα Τζόουνς και η τελευταία σταυροφορία». Κυριολεκτικά σκαλισμένη στην πέτρα, βρέθηκε το 1812 από έναν Ελβετό εξερευνητή. Χιλιάδες χρόνια πριν, ήταν σημαντικός εμπορικός σταθμός, μέχρι που επλήγη από καταστροφικό σεισμό το 363 μ.Χ. Το 663 μ.Χ είχε εγκαταλειφθεί, για να βρεθεί ξανά αιώνες μετά.
Skara Brae, Όρκνεϊ: Ο εν λόγω οικισμός στα σκωτσέζικα νησιά Όρκνεϊ χρονολογείται στο 3000 π.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1850, μετά από ισχυρή θύελλα που παρέσυρε το χώμα που τον κάλυπτε, αλλά η σημασία του έγινε αντιληπτή το 1924, όταν περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι επρόκειτο για μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κοινωνία,
Τικάλ, Γουατεμάλα: Θεωρείται ότι εκεί ζούσαν περίπου 100.000 άνθρωποι, σε μια πολιτεία με ναούς, παλάτια, κανάλια και πολλές άλλες εγκαταστάσεις που υποδεικνύουν εξελιγμένο πολιτισμό. Ωστόσο, η πόλη εγκαταλείφθηκε κατά το 900 μ.Χ, λόγω έλλειψης τροφίμων και ξεχάστηκε, χαμένη στη ζούγκλα, με τη θύμησή της να παραμένει μόνο σε φήμες και θρύλους. Ξαναβρέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Άνγκορ, Καμπότζη: Η πολιτεία όπου βρίσκεται το διάσημο Άνγκορ Βατ ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου μεταξύ του 9ου και του 15ου αιώνα, κατά τον οποίο εγκαταλείφθηκε. Ωστόσο από τον 20ό αιώνα γίνονται πολλά για την προστασία και αναστήλωση αυτής της άλλοτε μεγάλης πόλης.
Πόλη των Λεόντων, Κίνα: Το παράδοξο είναι ότι η πόλη της δυναστείας των Μινγκ δεν ήταν ακριβώς «χαμένη», αλλά βυθίστηκε (και ξεχάστηκε) τη δεκαετία του 1950, όταν η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να χτίσει υδροηλεκτρικό σταθμό στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητής λίμνης. Όταν εξερευνήθηκε ξανά το 2001, διαπιστώθηκε ότι είχε διατηρηθεί πάρα πολύ καλά.
Troy Ancient
Η Χαμένη Πόλη της Ονδούρας: Εξερευνητές και επιστήμονες την έψαχναν για δεκαετίες- μια πόλη χαμένη στις ζούγκλες της Ονδούρας. Μάλιστα, πιλότοι ανέφεραν ότι έβλεπαν λευκά κτίρια από τη δεκαετία του 1930 ακόμα. Ξαναβρέθηκε πρόσφατα- η «Πόλη του Ιαγουάρου», που θεωρείται σύμπλεγμα πολλών μικρότερων πόλεων.
Μοχέντζο Ντάρο, Πακιστάν: Θεωρείται πως κάποτε ήταν αντάξια των θαυμαστών πόλεων των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων. Πιστεύεται πως χτίστηκε το 2500 π.Χ και ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1920. Περιλαμβάνει πολλά εντυπωσιακά κτίρια και διαρρύθμιση που παραπέμπει σε μοντέρνα πόλη.
Τροία, Τουρκία: Το Ίλιον του θρύλου ήρθε στο φως χάρη στο πάθος και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Ερρίκου Σλήμαν- διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα της HuffPost Greece.
Μάτσου Πίτσου, Περού: Ένα «κόσμημα» μεταξύ των αρχαίων πόλεων που ανακαλύφθηκαν ξανά στη σύγχρονη εποχή. Μια πόλη που χτίστηκε από τους Ίνκα το 1450, εγκαταλείφθηκε περίπου 100 χρόνια μετά, λόγω της άφιξης των Ισπανών «conquistadores».
Πομπηία, Ιταλία: Όλοι ξέρουν την κάποτε εξελιγμένη και «ζωντανή» ρωμαϊκή πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες κατά τη μοιραία έκρηξη του Βεζούβιου. Πάρα πολλά κτίρια έχουν διατηρηθεί σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση.