Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η πόλη που επιβάλλει με νόμο τον μεσημεριανό ύπνο

Η πόλη που επιβάλλει με νόμο τον μεσημεριανό ύπνο
Την καλύτερη νομοθεσία επέβαλλε ο δήμαρχος της πόλης Ador, κοντά στη Βαλένθια, στους πολίτες του, τους οποίους αναγκάζει να παίρνουν μεσημεριανή σιέστα.
Ο Joan Faus Vitoria, όπως είναι το όνομα του, θέλοντας να διασφαλίσει πως τις ώρες κοινής ησυχίας κανείς δεν θα κάνει φασαρία, ήρθε σε συνεννόηση με τους κατοίκους της πόλης του και έτσι, από τις 14:00 μέχρι και τις 17:00, επικρατεί απόλυτη ηρεμία εκεί.
Στο ίδιο διάστημα, οι γονείς υποχρεούνται να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, ενώ έχει ζητηθεί από όλους να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις. Σκοπός αυτού του νόμου, είναι οι κάτοικοι της πόλης, που ως επί το πλείστον δουλεύουν σε φάρμες, να μπορούν να ξεκουραστούν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. Ο μεσημεριανός ύπνος λοιπόν πέρασε στη νομοθεσία.
Φυσικά, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί κανείς, σε περίπτωση παραβίασης αυτής της νομοθεσίας, η οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά.


Πηγή:e-radio.gr

Δρόμοι παίζουν… μελωδίες στο πέρασμα των αυτοκινήτων!

Ο Ιάπωνας μηχανικός Shizuo Shinoda καθώς εκτελούσε εργασίες στους δρόμους με μια μπουλντόζα αντιλήφθηκε ότι οι δονήσεις που προκαλούνται από το αυτοκίνητο στο οδόστρωμα μπορούν να παράξουν μουσική. Έτσι το 2007, μια ομάδα μηχανικών από το Χοκάιντο κατασκεύασαν μια σειρά από “μελωδικούς δρόμους” στην Ιαπωνία. Το οδόστρωμα διαθέτει αυλακώσεις που ανάλογα με την κίνηση των οχημάτων παράγουν διαφορετικές μελωδίες.
perierga.gr - Δρόμοι παίζουν... μελωδίες στο πέρασμα των αυτοκινήτων!
Υπάρχουν τέσσερις έτοιοι δρόμοι στην Ιαπωνία, στο Χοκάιντο, στο Wakayama, στη Σιζουόκα και στη Γκούνμα. Όλοι παίζουν διαφορετικές μελωδίες. Για να ακούσουν οι οδηγοί τα τραγούδια πρέπει να έχουν κλειστά τα παράθυρα στο αυτοκίνητο, να τρέχει το αυτοκίνητο σε 45 χιλιόμετρα/ώρα κρατώντας έναν τροχό πάνω από τα αυλάκια.
perierga.gr - Δρόμοι παίζουν... μελωδίες στο πέρασμα των αυτοκινήτων!
perierga.gr - Δρόμοι παίζουν... μελωδίες στο πέρασμα των αυτοκινήτων!


Πηγή:perierga.gr

Η σοκολάτα έχει ηλικία 10.000.000 ετών (όχι ότι έχει σημασία)

Το δέντρο του κακάο είναι πολύ παλαιότερο από ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα

Ο παλιός είναι αλλιώς, ίσως γι' αυτό η σοκολάτα είναι τόσο γευστική. Το δέντρο του κακάο, από όπου προέρχεται η σοκολάτα, είναι πολύ παλαιότερο από ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες έως τώρα.
Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, οι εξελικτικές ρίζες του απλώνονται 10 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν.
Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Βρετανό βοτανολόγο δρα Τζέημς Ρίτσαρντσον του Βασιλικού Βοτανικού Κήπου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας και βιολογίας "Frontiers in Ecology and Evolution", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το δέντρο του κακάο (Theobroma cacao) είναι ένα από αρχαιότερα είδη του γένους Theobroma. Εμφανίσθηκε πριν από περίπου 10 εκατ. χρόνια στην περιοχή του Αμαζονίου και των 'Ανδεων της Νότιας Αμερικής.
Το γεγονός ότι το κακαόδεντρο είναι τόσο παλιό, αποτελεί καλή είδηση, επειδή σημαίνει ότι είχε αρκετό χρόνο για να εξελιχθεί και να αποκτήσει μια μεγάλη γκάμα γενετικών ποικιλιών. Αυτές οι άγριες ποικιλίες του κακάο μπορούν να διασταυρωθούν με τις αγροτικές καλλιέργειές του κακάο, ώστε να το καταστήσουν μελλοντικά πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή. Ακόμη μπορεί να οδηγήσουν σε νέες γεύσεις σοκολάτας - πράγμα που συνιστά καλό νέο για τη σοκολατοβιομηχανία.
Η σοκολάτα, η οποία παράγεται από τους σπόρους του δέντρου του κακάο, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στον κόσμο και τα σοκολατένια προϊόντα αποτελούν μια τεράστια παγκόσμια αγορά περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Καθώς όμως η διεθνής ζήτηση αυξάνει συνεχώς, εκφράζονται φόβοι ότι οι βιομηχανίες κάποια στιγμή θα αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση.
Βασικό πρόβλημα, όπως και με άλλα αγροτικά προϊόντα (π.χ. η μπανάνα), είναι ότι οι απανταχού καλλιέργειες κακάο είναι γενετικά όμοιες, άρα ευάλωτες στις ασθένειες και στα παράσιτα. Η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, απειλεί τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας κακάο και σοκολάτας.
Όμως η νέα έρευνα δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον. Γι' αυτό, οι ερευνητές ετοιμάζουν μεγάλη αποστολή στη Νότια Αμερική για να συλλέξουν όσα περισσότερα δείγματα ποικιλιών άγριων δέντρων κακάο μπορέσουν.
Πηγή:news247.gr

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Μολύβια που… φυτρώνουν!

Όταν ένα μολύβι τελειώσει την αποστολή του πάνω στις σελίδες ενός τετραδίου συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια. Περίπου 15 δισεκατομμύρια μολύβια πετάγονται κάθε χρόνο, ενώ σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα απόβλητα που δημιουργούνται από αυτά, τρεις φοιτητές του ΜΙΤ δημιούργησαν μια εναλλακτική λύση που ονομάζεται “Sprout Pencil” (σ.σ. “μολύβι που φυτρώνει”). Στη θέση της γόμας που έχουν τα περισσότερα μολύβια στο πάνω μέρος τους έχει τοποθετηθεί μια βιοδιασπώμενη κάψουλα που περιέχει ένα μίγμα σπόρων και τύρφη.
perierga.gr - Μολύβια που... φυτρώνουν!
Μόλις το μολύβι είναι έτοιμο για τα σκουπίδια μπορείτε να το τοποθετήσετε σε μια γλάστρα για να φυτρώσει στη συνέχεια λεβάντα, βασιλικός, ντομάτες, πράσινες πιπεριές, και πολλά άλλα λαχανικά ή βότανα. Ένα προϊόν που με τη λήξη της ζωής του γεννά μια νέας μορφής ζωή. Η προώθησή τους στην Ευρώπη έχει μεγάλη επιτυχία, με πάνω από 1.000.000 τεμάχια να έχουν πουληθεί το 2014. Ένα πακέτο των 8 τεμαχίων κοστίζει 19,95 δολάρια αν και η εταιρεία που τα προωθεί έχει σκοπό να μειώσει την τιμή για να γίνουν πιο προσιτά στους μαθητές…
perierga.gr - Μολύβια που... φυτρώνουν!
perierga.gr - Μολύβια που... φυτρώνουν!
perierga.gr - Μολύβια που... φυτρώνουν!
perierga.gr - Μολύβια που... φυτρώνουν!
Πηγή:perierga.gr

Παντρεύτηκε μία πίτσα επειδή δεν πρόκειται ποτέ να τον προδώσει

Παντρεύτηκε μία πίτσα επειδή δεν πρόκειται ποτέ να τον προδώσει
Μέχρι που μπορεί να φτάσει κανείς από την αγάπη του για μία πίτσα; Μέχρι τα σκαλιά της εκκλησίας είναι η απάντηση αφού Ρώσος από την πόλη Τομσκ της Ρωσίας παντρεύτηκε μία πίτσα!
Ο λόγος; Επειδή "η πίτσα δεν μπορεί να σε απορρίψει ή να σε προδώσει και για να είμαι ειλικρινής, μου αρέσει στην πραγματικότητα", όπως δήλωσε ο πανευτυχής νεόνυμφος λίγη ώρα μετά το μυστήριο.
Βέβαια, δεδομένου ότι μία πίτσα δε διαθέτει δάκτυλο για βέρα, ο Ρώσος περιορίστηκε σε ένα πέπλο, ενώ το μυστήριο πραγματοποιήθηκε σε μία πιτσαρία.
Για την ιστορία να ανφέρουμε πάντως ότι ούτε η Εκκλησία ούτε οι Αρχές αναγνωρίζουν το γάμο, αλλά εκείνος δεν πτοείται. Εμείς τι να πούμε; Να ζήσουν...
Πηγή:life.gr