Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Εδώ έχει πάντα ήλιο -Τα 10 μέρη του κόσμου όπου δεν βρέχει και δεν συννεφιάζει ποτέ [εικόνες]

Οσο κι αν η βροχή είναι απαραίτητη, μερικές φορέ και πάρα πολύ ωραία, δεν συγκρίνεται με τον καθαρό ουρανό και τον ήλιο. Μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση ακόμη και να κάνει καλό στην υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι κάτοικοι των βόρειων χωρών «διψούν» για λίγο φως ήλιου και μόλις το δουν να ξεπροβάλλει παρατούν τα πάντα για να το «ρουφήξουν».
Σύμφωνα με την  Huffington Post τα μέρη όπου ο ήλιος επισκιάζει της βροχές είναι ελάχιστα στον κόσμο. Ανακαλύψτε τα παρακάτω:
Redding, Καλιφόρνια -O ήλιος λάμπει εδώ το 88% του χρόνου.

Swakopmund, Ναμίμπια -Πέφτει λιγότερο από μια ίντσα βροχής το χρόνο.

Alice Springs, Αυστραλία - 10 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα.

Kiribati -Βρίσκεται κοντά σε ένα κομμάτι ωκεανού, που απορροφά τις περισσότερες ηλιακές ακτίνες από κάθε άλλο κομμάτι νερού στη Γη.

Agadez, Νίγηρας -Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρημος έξω από την περιοχή αυτή του Νίγηρα είναι ένα από τα ηλιόλουστα μέρη του κόσμου.

Yuma, Αριζόνα -Η πιο ηλιόλουστη πόλη του κόσμου με 11 ώρες ηλιοφάνεια την ημέρα

Ζανζιβάρη, Τανζανία -Ο ήλιος λάμπει 63% του χρόνου

Fresno, Καλιφόρνια -Διαθέτει ηλιοφάνεια 3,564 ώρες το χρόνο.

Μαδαγασκάρη -Η ηλοφάνεια διαρκεί  3.597 ώρες το χρόνο

Ανδαλουσία, Ισπανία -Εχει περίπου 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο.



Πηγή: iefimerida.gr

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Kάλεσε την Aστυνομία γιατί χάθηκε στον… κήπο του!

Ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί πήραν στα σοβαρά τον άνδρα που κάλεσε την Άμεση Δράση για να ζητήσει βοήθεια επειδή χάθηκε στον -πυκνό από βλάστηση- κήπο του. Τελικά ο Αυστραλός με το όνομα Τζέισον κατάφερε να κερδίσει την προσοχή τους και τελικά κάποιοι έσπευσαν στη διεύθυνσή του για να τον… σώσουν. Mιλώντας στο ΝΤ Νews της πατρίδας του, ο άνδρας είπε μεταξύ άλλων: «Δεν κατάλαβα και εγώ ο ίδιος πώς συνέβη. Βγήκα από το σπίτι μου γιατί νόμιζα ότι άκουσα ένα dingo (είδος λύκου που συναντάται στην Αυστραλία)…
perierga.gr - Kάλεσε την Aστυνομία γιατί χάθηκε στον... κήπο του!
 …Είχα πιεί λίγες μπίρες και επίσης ο σκύλος μου έμοιαζε ανήσυχος με το θόρυβο έξω. Αποφάσισα να βγω και μετά από λίγο δεν είχα ιδέα πού βρίσκομαι. Κάλεσα την Άμεση Δράση, αλλά ο πρώτος που σήκωσε το τηλέφωνο μού είπε ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι επείγον. Ξανατηλεφώνησα και τη δεύτερη φορά ο υπάλληλος ήταν πιο ευγενικός και αποφάσισε να στείλει έναν αστυνόμο στο σπίτι». Ο άνδρας βρέθηκε περίπου 300 μέτρα μακριά από το σπίτι. «Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν έξυπνη ιδέα να περιπλανάσαι όταν νιώθεις ότι έχεις χαθεί»…
πηγή: in.gr

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο σε τάφο μούμιας

Το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν επιστήμονες και μάλιστα σε τάφο μούμιας, στην κινεζική έρημο Τακλαμακάν, που χρονολογείται από το 1615 π.Χ.
Φωτογραφία αρχείου
Κομμάτια τυριού βρέθηκαν γύρω από το λαιμό και το στήθος της όμορφης Xiaohe. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το τυρί είχε θαφτεί μαζί με τις μούμιες για να μπορούν να το απολαύσουν στην μετά θάνατον ζωή.
Το συγκρότημα τάφων της Xiaohe ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Σουηδό αρχαιολόγο Folke Bergman το 1934. Οι πλήρεις αρχαιολογικές ανασκαφές ολοκληρώθηκαν το 2004 από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και Πολιτισμικής Κληρονομιάς.

Η ξηρή άμμος της ερήμου Τακλαμακάν παρείχε άριστες συνθήκες για μουμιοποίηση, όπου μαζί με τις συνθήκες ταφής, δημιούργησαν ένα κενό αέρος, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση του τυριού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Γεννετικής συνέλλεξαν 13 δείγματα οργανικής ύλης από δέκα τάφους και μούμιες, συμπεριλαμβανομένης της Όμορφης Xiaohe.

Η ανάλυση των πρωτεϊνών που πραγματοποιήθηκε στη Δρέσδη έδειξε πως το οργανικό υλικό ήταν ένα τυρί παρασκευασμένο με την ίδια μέθοδο που κατασκευάζεται το κεφίρ. Ο ερευνητής Andrej Shevchenko, δήλωσε στο περιοδικό USA Today πως η ομάδα συνέλεξε στοιχεία που υποδηλώνουν πως το αποβουτυρωμένο γάλα συνδυαζόταν με βακτήρια για να παρασκευαστεί το τυρί κεφίρ.

«Δεν προσδιορίσαμε μόνο το προϊόν ως το αρχαιότερο γνωστό τυρί, ανακαλύψαμε και αποδεικτικά στοιχεία της αρχαίας τεχνολογίας» δήλωσε.

«Είναι η αρχαιότερη γαλακτοκομική τεχνική που παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι και σήμερα » δήλωσε ο αρχαιολόγος Yimin Yang του Πανεπιστημίου της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Η ανακάλυψη τοποθετεί τη μυστηριώδη ιστορία του κεφίρ στη δεύτερη χιλιετία π.Χ., καθιστώντας την την παλαιότερη γνωστή μέθοδο ζύμωσης γαλακτοκομικών προϊόντων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Archaeological Science.
Πηγή:e-go.gr

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΧΡΥΣΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ 2014 - ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ


Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα 34α Χρυσά Βατόμουρα, παραδοσιακά, μία μέρα πριν την επίσημη απονομή των Oscars . Δεν θα λέγαμε πως τα αποτελέσματα μας εκπλήσσουν ιδιαίτερα, αφού ήταν μάλλον αναμενώμενα. Οι νικητές αναλυτικά:

Χειρότερη Ταινία:
Movie 43
After Earth
Grown Ups 2
The Lone Ranger
A Madea Christmas

Χειρότερη Πρώτη Αντρική Ερμηνεία:
Jaden Smith - "After Earth"
Johnny Depp - "The Lone Ranger"
Ashton Kutcher - "jOBS"
Adam Sandler - "Grown Ups 2"
Sylvester Stallone - "Bullet To The Head", "Escape Plan" & "Grudge Match"

Χειρότερη Πρώτη Γυναικεία Ερμηνεία:
Tyler Perry - "A Madea Christmas"
Halle Berry - "The Call" & "Movie 43"
Selena Gomez - "Getaway"
Lindsay Lohan - "The Canyons"
Naomi Watts - "Diana" - "Movie 43"

Χειρότερη Δεύτερη Αντρική Ερμηνεία:
Will Smith - "After Earth"
Chris Brown - "Battle of the Year"
Larry The Cable Guy - "A Madea Christmas"
Taylor Lautner - "Grown Ups "2"
Nick Swardson - "Grown Ups 2" & "A Haunted House"

Χειρότερη Δεύτερη Γυναικεία Ερμηνεία:
Kim Kardashian - "Temptation: Confessions Of A Marriage Counselor"
Salma Hayek - "Grown Ups 2"
Katherine Heigl - "The Big Wedding"
Lady Gaga - "Machete Kills"
Lindsay Lohan - "InAPPropriate Comedy" & "Scary Movie 5"

Χειρότερος συνδυασμός:
Jaden Smith & Will Smith - "After Earth"
Άπαντες στο "Grown Ups 2"
Άπαντες στο "Movie 43"
Lindsay Lohan & Charlie Sheen - "Scary Movie 5"
Tyler Perry & Larry The Cable Guy ή αυτό που φορούσε περούκα και φόρεμα - "A Madea Christmas"

Χειρότερο Πρίκουελ/Ριμέικ/Κλοπή/Σίκουελ:
The Lone Ranger
Grown Ups 2
The Hangover Part III
Scary Movie 5
The Smurfs 2

Χειρότερη σκηνοθεσία:
Elizabeth Banks, Steven Brill, Steve Carr, Rusty Cundieff, James Duffy, Griffin Dunne, Peter Farrelly, Patrik Forsberg, William A. Graham, James Gunn, Bob Odenkirk, Brett Ratner & Jonathan van Tulleken - "Movie 43"
Dennis Dugan - "Grown Ups 2"
Tyler Perry - "A Madea Christmas" & "Temptation: Confessions Of A Marriage Counselor"
M. Night Shyamalan - "After Earth"
Gore Verbinski - "The Lone Ranger"

Χειρότερο Σενάριο:
Movie 43
After Earth
Grown Ups 2
The Lone Ranger
A Madea Christmas

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μαθήματα πορνείας για αρχάριες


ΙΣΠΑΝΙΑ: Μαθήματα πορνείας για αρχάριες
Οργή για μαθήματα πορνεία σε αρχάριες στην Ισπανία. Πόσο κοστίζει και που αποδίδουν την αύξηση των γυναικών που στρέφονται εκεί... Η αύξηση του αριθμού των γυναικών που στρέφονται σε σκοτεινά μονοπάτια ώθησε ένωση που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία του έρωτα στη Βαρκελώνη να προσφέρει μαθήματα "εισαγωγής στην πορνεία". Με κόστος 45 ευρώ, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα ένα τετράωρο μάθημα από την Asociación de Profesionales del Sexo για τους επίδοξους εργαζόμενους, προκαλώντας την οργή σε φεμινίστριες. "Όλοι οι επαγγελματίες χρειάζονται εκπαίδευση. Δεν είναι εύκολο επάγγελμα. Δεν υπάρχει άλλο επάγγελμα που να μοιράζεσαι τέτοιου είδους οικειότητα με κάποιον" εξήγησε η Conxa Borrell, διοργανωτής των μαθημάτων.
 Οι προσπάθειες της οργάνωσης έχουν τραβήξει τα βλέμματα, όπως και το περσινό σεμινάριο "σεξ για γυναίκες όπως διδάσκεται από πόρνες". "Τα μέσα ενημέρωσης πολλές φορές μας προβάλλουν ως ένα κομμάτι κρέας με μάτια και τρεις τρύπες. Αυτό είναι απολύτως ψευδές", σημείωσε. Όπως ανέφερε, 15 γυναίκες από 22 έως 50 ετών εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής. Μεταξύ των μαθητών ήταν γυναίκες που εξέταζαν την ιδέα και άλλες που είχαν πρόσφατα αρχίσει να δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του έρωτα και ήθελαν περισσότερες πληροφορίες. Η Conxa Borrell επισήμανε πως οι τέσσερις ώρες ήταν πολύ λίγες ώστε να καλυφθεί μια λίστα θεμάτων όπως το να αντιμετωπίσουν το στίγμα της πορνείας, τα κόλπα στο σεξ, τα φορολογικά θέματα και το μάρκετινγκ. Θα πραγματοποιηθεί, όπως ανέφερε, και δεύτερο μάθημα μετά μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος. "Κανένας άλλος δεν μπορεί να διδάξει αυτά τα πράγματα. Ούτε ψυχολόγοι, ούτε ανθρωπολόγοι, ούτε πολιτικοί αναλυτές. Μόνο πόρνες", υπογράμμισε. Ενώ δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς της οργάνωσης Asociación de Profesionales del Sexo, η Conxa Borrell σημείωσε πως τα μαθήματα ξεκίνησαν από την αύξηση του αριθμού των γυναικών που στράφηκαν στην πορνεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία. "Είμαστε σε ένα αδιέξοδο, όπου οι άνθρωποι είναι άνεργοι και έχουν ακόμα να πληρώσουν τις υποθήκες τους και να θρέψουν τα παιδιά τους.
 Πρόκειται για μια "δουλειά" που πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν", επισήμανε. Η ίδια μάλιστα βρέθηκε στην ίδια κατάσταση το 2007 όταν έπεσε έξω η επιχείρηση του συζύγου της. Εκεί που έπλενε πιάτα άκουσε πως οι γυναίκες του επαγγέλματος κερδίζουν 200 ευρώ την ημέρα και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει. "Δεν ήξερα απολύτως τίποτα. Που να βρω τους πελάτες μου, που να τους συναντήσω, πόσο να τους χρεώσω", θυμάται.
 Οργή από φεμινίστριες Εντός της εβδομάδας, ορισμένες από τις πιο εξέχουσες φεμινίστριες της Ισπανίας πρόκειται να συναντήσουν πολιτικούς για να συζητήσουν τις ανησυχίες τους, σημείωσε η Lidia Falcon, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Partido Feminista de España. "Θέλουμε να μάθουμε αν η συγκεκριμένη οργάνωση που προσφέρει τα συγκεκριμένα μαθήματα λαμβάνει πόρους από δημόσια ταμεία και αν οι πολιτικοί μας συμφωνούν πως η πορνεία θα πρέπει να προωθείται ως εναλλακτική λύση στην ανεργία", υπογραμμίζει.
 Όπως σε πολλές άλλες χώρες, πολλοί είναι εκείνοι που διχάζονται ως προς το αν θα πρέπει η πορνεία να είναι νόμιμη ή όχι. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση του 2007, υπολογίζονταν ότι δραστηριοποιούνται 400.000 στη βιομηχανία του έρωτα. Σε μια βιομηχανία που αποφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.
Πηγή:news247.gr

Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας μόλις δείτε το εσωτερικό αυτού του σπιτιού!

Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας μόλις δείτε το εσωτερικό αυτού του σπιτιού!
Με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, άλλα μόλις δείτε το εσωτερικό του θα εντυπωσιαστείτε.
Από ότι φαίνεται, ο ιδιοκτήτης ήθελε να κρατήσει τα αδιάκριτα μάτια μακριά...
Πρόκειται για ένα πρώην αντλιοστάστιο στη Β. Αγγλία. Το... διπρόσωπο αυτό σπίτι πωλείται και στοιχίζει 725.000 λίρες.
Πηγή:e-radio.gr

Demokratia: To video game που εξευτελίζει τη ρωσική πολιτική -Οι παίκτες εξαγοράζουν ψηφοφόρους & κλέβουν κρατικό χρήμα

Demokratia: To video game που εξευτελίζει τη ρωσική πολιτική -Οι παίκτες εξαγορά
Γίνε και εσύ ένας παντοδύναμος τσάρος. Εξαγόρασε ψηφοφόρους, κλέψε κρατικό χρήμα, μπορείς. Κι όμως, αυτή είναι με λίγα λόγια η «υπόθεση» ενός video game που κάνει θραύση. Είναι το «Demokratia», το παιχνίδι που εξευτελίζει τη ρωσική πολιτική.
«Ξεκινήστε την εκλογική νοθεία» και «Η συμμετοχή στις εκλογές είναι 146%», είναι μερικές από τις ατάκες των χαρακτήρων στο video game, οι οποίοι έχουν τέτοια ομοιότητα με μερικά από τα πρόσωπα της ρωσικής πολιτικής σκηνής, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.
Ηδη, περισσότεροι από 1,5 εκατ. Ρώσοι έχουν «κατεβάσει» το παιχνίδι, το οποίο κερδίζει περίπου 100.000 νέους χρήστες κάθε μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία που το δημιούργησε, την NeskinSoft. Για να δημιουργήσει μία ρωσική δημοκρατία, ο παίκτης συνδυάζει στοιχεία για να κερδίσει κάτι νέο. Για παράδειγμα, τρία νομίσματα του δίνουν ένα πρόβατο, τρία πρόβατα έναν ψηφοφόρο, τρεις ψηφοφόροι μία έδρα και συνεχίζει έτσι μέχρι να βρεθεί στην εξουσία. Επίσης, οι παίκτες μαθαίνουν να αγνοούν τους προϋπολογισμούς, να παραβιάζουν το σύνταγμα και να δωροδοκούν βουλευτές.
Παράλληλα υπάρχουν και εκείνοι που πολεμούν τους φιλοκυβερνητικούς κακούς, όπως ο «συνταγματάρχης της KGB» -που τυγχάνει να είναι η παλιά... δουλειά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στους εχθρούς του συγκαταλέγεται ο «φυλακισμένος δικηγόρος», μία σαφής αναφορά στον πολιτικό αντίπαλο του Ρώσου προέδρου, τον Αλεξέι Ναβάλνι. Αλλωστε ο Βαλεντίν Μερζλίκιν -ο προγραμματιστής που δημιούργησε το παιχνίδι- έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του Ναβάλνι.
Το «Demokratia» κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2011, την ίδια ημέρα που οι κατηγορίες για νοθεία στις βουλευτικές εκλογές είχαν προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων, που κράτησαν μέχρι την επανεκλογή του Πούτιν στη θέση του προέδρου. Από τότε έχουν βγει 20 νέες εκδοχές του παιχνιδιού, στις οποίες κάθε φορά μπαίνουν νέες προσωπικότητες από την επικαιρότητα, από τις Pussy Riot έως τη Madonna, που τάχθηκε στο πλευρό του γυναικείου συγκροτήματος.
Εννοείται πως στη Ρωσία δεν βλέπουν όλοι με καλό μάτι το συγκεκριμένο παιχνίδι, με κάποιες ιστοσελίδες να το έχουν μπλοκάρει. Μάλιστα, η κυβέρνηση προσπάθησε να φτιάξει και τη δική της εκδοχή, η οποία βέβαια στηρίχθηκε απόλυτα από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ενα από αυτά τα παραδείγματα ήταν το «Snowdev Run», όπου ένας πρώην πράκτορας της KGB σώζει τη Μόσχα από ζόμπι.

Πηγή:  iefimerida.gr

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το… Tetris διευκολύνει το αδυνάτισμα!


Προσπαθείτε να αδυνατίσετε; Αν ναι, παίξτε Tetris, συνιστούν Bρετανοί ψυχολόγοι, οι οποίοι διαπίστωσαν πως μόλις τρία λεπτά παιχνιδιού αρκούν για να μειωθεί η λαχτάρα για λίπη και τσιμπολόγημα. Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Appetite», το Tetris «κόβει» τη λαιμαργία αποσπώντας την προσοχή του εγκεφάλου και εμποδίζοντάς τον έτσι να απεικονίσει νοερώς το φαγητό που προκαλεί τη λαχτάρα.
 Ερευνητές από το Ινστιτούτο Νόησης του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ πραγματοποίησαν τη μελέτη σε περισσότερους από 100 άνδρες, ηλικίας 18 έως 30 ετών, από τους οποίους ζήτησαν να βαθμολογήσουν την ένταση της λαχτάρας που ένιωθαν για παχυντικά φαγητά. Την ώρα που ένιωθαν τη λαχτάρα να τσιμπολογήσουν κάτι παχυντικό, οι μισοί από αυτούς έπαιξαν Tetris για τρία λεπτά, ενώ οι άλλοι μισοί περίμεναν το κομπιούτερ να «φορτώσει» το παιχνίδι
perierga.gr - Το... Tetris διευκολύνει το αδυνάτισμα!

Όσοι έπαιξαν Tetris ανέφεραν μείωση κατά 24% της λαχτάρας τους για την παχυντική λιχουδιά, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κατορθώσει να παίξουν. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Ψυχολογίας δρες Τζάκι Αντρέιντ και Τζων Μέι, λένε ότι το εύρημά τους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για όσους προσπαθούν να μην «χαλάσουν» τη δίαιτά τους, αλλά και για όσους παλεύουν να κόψουν το τσιγάρο ή να περιορίσουν το αλκοόλ. «Τα επεισόδια της λαχτάρας συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά, στη διάρκεια των οποίων ο πάσχων “βλέπει” νοερώς αυτό που λαχταράει και την ικανοποίηση που θα αποκομίσει από αυτό», εξήγησε η δρ Αντρέιντ. «Τα συναισθήματα αυτά είναι τόσο ισχυρά ώστε πολύ συχνά υποκύπτει κανείς. Όμως με τη βοήθεια του Tetris, ο εγκέφαλος παύει να δημιουργεί αυτές τις δελεαστικές εικόνες και η λαχτάρα φθίνει».
Πηγή: tanea.gr

Επέβαλε στις πιστές να εκκλησιάζονται χωρίς εσώρουχα

Πάστορας στην Κένυα έβαλε τους δικούς του κανόνες κατά το εκκλησίασμα.

Επέβαλε στις πιστές να εκκλησιάζονται χωρίς εσώρουχα  

Απαίτησε από τις πιστές να μην προσέρχονται φορώντας εσώρουχα. Τον περίεργο κανόνα επέβαλε ο πάστορας Reverend Njohi, στο ναό όπου πρωτοστατούσε στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Αιτιολογεί μάλιστα τα λεγόμενά του, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό οι πιστές θα έρχονται πιο κοντά στο Θεό, αφού θα αισθάνονται ελεύθερες νου και σώματι.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ίσχυε και για τους άνδρες που πήγαιναν στην εκκλησία φορώντας εσώρουχο. Μάλιστα, ο πάστορας προειδοποιούσε για αυστηρές ποινές σε όποια "αμαρτωλή" παρέβαινε την εντολή και φορούσε εσώρουχα... 
Πηγή:e-go.gr

 

Πώς πήραν τα ονόματά τους οι ελληνικές πόλεις;

Πώς πήραν τα ονόματά τους οι ελληνικές πόλεις;
Γιατί η Καρδίτσα λέγεται Καρδίτσα; Ξέρετε πώς πήρε το όνομά του το Ναύπλιο; Σύμφωνα με το in2life, αυτές είναι οι πιθανότερες εκδοχές:
Θεσσαλονίκη
Η θεά Αθηνά νίκησε τον Ποσειδώνα στη μάχη για την προστασία της πόλης και η γοργόνα αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σύζυγος του ιδρυτή της πόλης, Θεσσαλονίκη, έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Κατερίνη
Η Αικατερίνη της Αλεξανδρείας, μια χριστιανή που μαρτύρησε στην Αίγυπτο τον 4ο αιώνα, έδωσε το όνομά της στην πόλη.
Ναύπλιο
Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει το Ναύπλιο να ονομάστηκε έτσι από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα, που φέρεται να ίδρυσε τη Ναυπλία. Άλλες πηγές λένε πως το τοπωνύμιο «Ναυπλία» αναφέρεται στο «καλό αραξοβόλι» που προσέφερε στα καράβια (σύνθετη λέξη, από το ναυς και το πλέω).
Άρτα
Ως «Αμβρακία» ξεκίνησε και περίπου το 1000 μ.Χ. μετονομάστηκε. Η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει την Άρτα να συνδέεται με το λατινινό arta που σημαίνει στενή. Άλλη πηγή λέει πως προέρχεται από το ρήμα αρτίζομαι και τη φράση «Άρτα αρτυμή του κόσμου», που απέδιδε στην πόλη τα εύσημα για την παραγωγή σιτηρών, με τα οποία τάιζε τον κόσμο.
Κοζάνη
Τον 14ο αιώνα, σημαντικός πληθυσμός Ηπειρωτών έφυγε από τις περιοχές Πρεμέτη και Κόζδιανη, αφού κυνηγήθηκαν από Τουρκαλβανούς. Μία από τις περιοχές που έμειναν ήταν η Κόζδιανη, που έγινε Κοζάνη.
Τρίκαλα
Από την αρχαία πόλη Τρίκκα (ή Τρίκκη), που ιδρύθηκε με αυτό το όνομα πριν 5.000 χρόνια, προς τιμήν της νύμφης Τρίκκης, κόρης του Πηνειού.
Μεσολόγγι
Κατά τη ναυμαχία του Λεπάντο κοντά στη Ναύπακτο, οι Ιταλοί ανέφεραν την τοποθεσία ενώνοντας τις λέξεις mezzo και langi, που σημαίνει «μέρος που περιβάλλεται από λίμνες».
Σπάρτη
Όταν ο Λέλεγας έγινε ο πρώτος βασιλιάς της περιοχής, προς τιμήν του ονομάστηκε Λελεγία ή Λακωνία. Ο εγγονός του, ο Ευρώτας, όταν έγινε βασιλιάς απέκτησε μια κόρη, τη Σπάρτη. Μετά το θάνατο του Ευρώτα, στο θρόνο ανέβηκε ο σύζυγος της Σπάρτης και γιος της Ταΰγέτης, ο Λακεδαιμόνιος. Αυτός ήταν που ονόμασε την πόλη Σπάρτη, για να τιμήσει τη γυναίκα και βασίλισσά του.
Καρδίτσα
Η λέξη «καρδίτσα» θεωρείται παραφθορά της σλαβικής λέξης gradista, που σημαίνει «οχυρωμένος τόπος».
Τρίπολη
Το αρχικό της, σλαβικό όνομα ήταν «Dabrolitza», που σημαίνει «η πόλη με τις δρύες». Ο οικισμός πιθανότατα ιδρύθηκε από πληθυσμούς των σκλαβηνιών της Πελοποννήσου – αργότερα αναφέρθηκε ως Υδρομπολιτζά, Τροπολιτσά και τελικά, Τρίπολη.
Καρπενήσι
Προέρχεται από την κουτσοβλάχικη λέξη karpen-isu, η οποία μεταφράζεται ως «η τοποθεσία όπου αφθονούν τα σφενδάμια». Υπάρχει και η άλλη εκδοχή, στην οποία η λέξη προέρχεται από την τουρκική λέξη karbenis, ήτοι «τόπος σκεπασμένος από χιόνι».
ADVERTISEMENT
Κομοτηνή
Μέχρι το 1920 ονομαζόταν… Κουμουτζηνά! Το οχυρό των Κομοτηνών ή Κουμουτζηνών ήταν σημαντικό αστικό κέντρο. Το όνομα Κομοτηνή ορίστηκε επισήμως το 1920.
Κιλκίς
Η πόλη ήταν ρωμαϊκός σταθμός και ονομάστηκε Κάλλικουμ (Callicum), ονομασία δανεισμένη από το αρχικό καλλικώς, που ήταν το δερμάτινο κόσκινο με το οποίο συλλεγόταν ο χρυσός από τον ποταμό Εχέδωρο. Διαδοχικά μεταφράστηκε σε Καλκούσι και Κιλκίσι, και τελικά Κιλκίς.
Λαμία
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη χτίστηκε από τον Λάμο, γιο του Ηρακλή και της Ομφάλης. Δεύτερη εκδοχή θέλει τη Λαμία, βασίλισσα των Τραχινίων και κόρη του Ποσειδώνα, να δίνει το όνομά της. Τρίτη εκδοχή είναι το όνομα να προέρχεται από το λαιμός ή λάμος που σημαίνουν βάραθρο και λαίμαργος αντίστοιχα, έχοντας αναφορά στο μεγάλο ρέμα που περνούσε μέσα από την πόλη στα αρχαία χρόνια. Τέταρτη εκδοχή, αυτή του Αριστοτέλη: Λαμία είναι επίθετο που χαρακτηρίζει την περιοχή η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους.
Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξανδρούπολη αποκαλούνταν Δεδέαγατς ως το 1919, δηλαδή «το δέντρο του παππού» και αναφερόταν στην τοπική παράδοση περί ενός σοφού δερβίση, που θάφτηκε δίπλα από ένα δέντρο στην τοποθεσία όπου χτίστηκε η πόλη. Το όνομα «Αλεξανδρούπολη» προέρχεται από το βασιλιά της χώρας, Αλέξανδρο, που σκοτώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1910 και η πόλη επαναβαφτίστηκε προς τιμήν του.
Καβάλα
Πρώτη εκδοχή: οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης να προέρχονται από την αρχαία πόλη Σκαβάλα. Δεύτερη εκδοχή: το όνομα προέρχεται από το cavallo, που σημαίνει άλογο, όνομα που απέδωσαν οι Γενουάτες στην πόλη. Τρίτη εκδοχή: σύμφωνα με το βιβλίο «Καβάλα – Άλλοτε και Τώρα», που θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να φτάνει στην πόλη με τον Βουκεφάλα και να αναφωνεί «ω, τι ωραία καβάλα!».
Έδεσσα
«Πύργος μέσα στο νερό» σημαίνει κυριολεκτικά το όνομα της Έδεσσας, από τη λέξη wέδες (υδάτινη πόλη ή πύργος), το οποίο αποδόθηκε στην πόλη εξαιτίας των ψηλότερων καταρρακτών της Ελλάδας.
Καλαμάτα
Το όνομά της προέρχεται από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καλομάτας, που φυλασσόταν σε μοναστήρι της πόλης.
Λάρισα
Πολλές εκδοχές! Στη μία, η Λάρισα προήλθε από την πελασγική λέξη λάας, που σημαίνει βράχος, λίθινη ακρόπολη, απ' όπου και η λέξη λαός. Στην άλλη εκδοχή, η νύμφη Λάρισα, παίζοντας με το τόπι της δίπλα στον Πηνειό, γλίστρησε και πέθανε στα νερά του και προς τιμήν της δόθηκε το όνομα στην πόλη. Η Λάρισα, σύμφωνα με το μύθο, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού, ενώ, τέλος, Λάρισος λεγόταν και ένας εκ των πιθανολογούμενων ιδρυτών της πόλης, που ήταν γιος του Πελασγού και έκτισε τον οικισμό πριν 4.000 χρόνια.

Πηγή:e-radio.gr

Τα 10 μέρη του κόσμου που απαγορεύεται να επισκεφθείς

Τα 10 μέρη του κόσμου που απαγορεύεται να επισκεφθείς
Εκεί που δεν θα μπορέσετε να βρεθείτε ποτέ, και σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα θέλατε. Δέκα μέρη απαγορευτικά για το κοινό.
Mezhgorye, Ρωσία
Όσοι κατοικούν εκεί πιστεύεται πως εργάζονται στο όρος Yamantaw, σε μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ή πως κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής. Οι ΗΠΑ βλέπουν από τους δορυφόρους ανασκαφές (κυρίως το 1990). Δύο φυλάκια που έχουν χτιστεί στην περιοχή αγχώνουν περισσότερο τους Αμερικανούς. Η ρωσική κυβέρνηση τους έχει δώσει κατά καιρούς διφορούμενες απαντήσεις, όπως «ότι πρόκειται για περιοχή εξόρυξης, χώρο αποθήκευσης τροφίμων, χρυσού και λοιπών ρωσικών θησαυρών, καθώς και καταφύγιο για τους ηγέτες σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου».
Περιοχή 51, Νότια Νεβάδα, ΗΠΑ
133 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λας Βέγκας βρίσκεται ένα μυστικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Εκεί υπάρχει η βάση 51. Εκεί κατασκευάζονται πειραματικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα. Η επιγραφή αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθεί βία σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει.
RAF MenwithHill, Αγγλία
Πρόκειται για βρετανική στρατιωτική βάση με συνδέσμους στο παγκόσμιο δίκτυο κατασκοπείας ECHELON και έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος ηλεκτρονικός σταθμός παρακολούθησης στον κόσμο. Εκεί υπάρχει το σύστημα ECHELON που παρακολουθεί τις στρατιωτικές και διπλωματικές επικοινωνίες της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Φιλτράρει όλες τις ραδιοτηλεπικοινωνίες στα κράτη που φιλοξενείται. Αναζητά στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών, φυτείες ναρκωτικών, καθώς και πολιτικές και διπλωματικές πληροφορίες. Τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού, Ιταλία
Μπορεί κανείς να δει τα έγγραφα του Βατικανού, αν κάνει μια αίτηση. Όμως υπάρχουν κάποια έγγραφα που δεν επιτρέπεται να δει κανείς – είναι εκείνα που δεν έχουν συμπληρώσει 75 χρόνια ζωής, λόγω προστασίας διπλωματικών και κυβερνητικών πληροφοριών.
Club 33, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Στην Disneyland απαγορεύεται το αλκοόλ, εκτός από ένα σημείο. Στο Club 33 η πώληση αλκοόλ είναι ελεύθερη. Το Club 33 είναι μια ιδιωτική λέσχη που βρίσκεται στην καρδιά του τμήματος New Orleans Square της Disneyland. Για να μπει κανείς στο Club 33, πρέπει να καταβάλει ένα ποσό μεταξύ 10–30 χιλιάδων δολαρίων και παίρνει δώρο ένα χώρο στάθμευσης για το αυτοκίνητό του… αν κατορθώσει να μπει, αφού υπάρχει λίστα αναμονής 14 χρόνων!
White's Gentlemen's Club, Λονδίνο, Αγγλία
Η αγγλική λέσχη που ιδρύθηκε το 1693 από τον Ιταλό Francesco Bianco πουλούσε αγγλική σοκολάτα. Είναι όμως γνωστή και για το «βιβλίο με τα πονταρίσματα», στο οποίο τα μέλη στοιχηματίζουν σε περίεργα τυχερά παιχνίδια. Απαγορεύονται οι γυναίκες και για να μπει κανείς πρέπει να τον έχει καλέσει κάποιο μέλος και να τον υποστηρίζουν άλλα 2.
Αίθουσα 39, Βόρεια Κορέα
Ιδρύθηκε το 1970 και ψάχνει μεθόδους για να μεταφέρει ξένα χρήματα από τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας. Πιθανολογείται ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί 10 με 20 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κίνα και την Ελβετία για πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες παράνομες συναλλαγές, ενώ υπάρχουν φήμες πως γίνεται διακίνηση ναρκωτικών και παράνομης αγοραπωλησίας όπλων. Η οργάνωση τελούσε υπό τον άμεσο έλεγχο του Kim Jong–il και από το θάνατό του και μετά, του Kim Jong–il.
Ise Grand Shrine, Ιαπωνία
O πιο ιερός χώρος προσκυνήματος στην Ιαπωνία είναι αφιερωμένος στη θεά Amaterasu (τη θεά Ήλιο) και δημιουργήθηκε τον 4 αιώνα π.Χ.. Εκεί βρίσκεται το Naikū (ένας καθρέφτης από την ιαπωνική μυθολογία, ο οποίος κατέληξε στα χέρια των πρώτων αυτοκρατόρων). Το ιερό κατεδαφίζεται και ξαναχτίζεται κάθε 20 χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές του Σιντοϊσμού για το θάνατο και την αναγέννηση (η τελευταία ανοικοδόμηση έλαβε χώρα το 2013). Το μόνο πρόσωπο που επιτρέπεται να εισέλθει είναι ο ιερέας ή η ιέρεια, ο οποίος ή η οποία είναι πάντα μέλος της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας.
Mount Weather Emergency – Operations Center, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
Μια περιοχή που είναι κλειστή και προσπελάσιμη μόνο από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης σε περίπτωση που γίνει πόλεμος (ή έρθει το τέλος του κόσμου!). Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950, λόγω του Ψυχρού Πολέμου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Διευθύνεται από την Federal Emergency Management Agency και εξυπηρετεί και περιπτώσεις... τοπικών καταστροφών στις ΗΠΑ, αφού ένα μεγάλο μέρος της τηλεπικοινωνιακής κίνησης δρομολογείται απ' αυτό.
Metro–2 της Μόσχας, Ρωσία
Κατασκευάστηκε επί εποχής Στάλιν με κωδική ονομασία D–6 από την KGB. Το μήκος του φημολογείται πως υπερβαίνει ακόμη και εκείνο του δημόσιου μετρό. Λέγεται ότι έχει 4 γραμμές και βρίσκεται σε βάθος 50 με 200 μέτρων. Θεωρητικά, συνδέει το Κρεμλίνο με την έδρα της FSB, το κυβερνητικό αεροδρόμιο στο Vnukovο–2.

Πηγή:e-radio.gr

Oscars 2014: Σε "Gravity" και "12 Χρόνια Σκλάβος" τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Ο Μακόναχι κέρδισε τον Ντι Κάπριο

Στην ταινία "12 Χρόνια Σκλάβος", κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Στον Κουαρόν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Όλοι οι νικητές στις βασικές κατηγορίες (Pics)

Λάμψη, πίτσες, ατάκες, η Selfie φωτογραφία της χρονιάς. Η 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ, είχε τα πάντα εκτός από μεγάλες εκπλήξεις.
Η ταινία "12 Χρόνια Σκλάβος", του Στιβ Μακουίν, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Το Όσκαρ Σκηνοθεσίας κατέληξε εκεί που όλοι περίμεναν. Ο Αλφόνσο Κουαρόν, έπαιξε χωρίς αντίπαλο και κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο για το Gravity. Το Gravity μονοπώλησε και τα Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες και συνολικά μαζί με το Σκηνοθεσίας κέρδισε 7 Όσκαρ.

  Το Όσκαρ Α' Ανδρικού, κέρδισε ο Μάθιου Μακόναχι, επικρατώντας του Ντι Κάπριο. Ο Μακόναχι έδωσε μια ερμηνεία που άξιζε το Όσκαρ στην ταινία Dallas Buyers Club

  To A' Γυναικείο απονεμήθηκε στην Κέιτ Μπλάνσετ για το ρεσιτάλ που έδωσε στη "Θλιμμένη Τζάσμιν" του Γούντι Άλεν. Η σπουδαία ηθοποιός, ευχαρίστησε τον Γούντι Άλεν, που την επέλεξε γι' αυτό το ρόλο.

  Το Β' Γυνακείο, το κέρδισε η Λουπίτα Νιόνγκο και το παρέλαβε κλαίγοντας και ευχαριστώντας τους πάντες και τα πάντα.
"Ποτέ δεν ξεχνάμε ότι όλη αυτή η χαρά στη ζωή μας συνδέεται με τα τόσα βάσανα", είπε η νεαρή ηθοποιός εμφανώς πολύ συγκινημένη κατά την παραλαβή του περίφημου αγαλματιδίου.
"Όταν κοιτάζω αυτό το χρυσό αγαλματίδιο, λέω στον εαυτό μου και σε κάθε παιδί, δεν έχει σημασία από πού έρχεσαι, τα όνειρά σας μπορεί να γίνουν πραγματικότητα" πρόσθεσε.

Το Όσκαρ Β' ανδρικού, απονεμήθηκε στον Τζάρεντ Λέτο για τη συγκλονιστική του ερμηνεία στο Dallas Buyers Club.

"Σε όλους τους ονειροπόλους στον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούν απόψε, σε μέρη όπως η Ουκρανία ή η Βενεζουέλα, θέλω να τους πω ότι είμαστε εδώ", είπε ο ηθοποιός αφιερώνοντας το βραβείο επίσης και "στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν χάσει τη μάχη κατά του AIDS".
"Και για όλους εκείνους που έχουν νιώσει ποτέ την αδικία γι 'αυτό που είναι και που τους αρέσει, είμαι εδώ απόψε κόντρα στον κόσμο μαζί σας και για σας", πρόσθεσε ο 42χρονος ηθοποιός
Η παρουσιάστρια Έλεν Ντι Τζενέρις είχε μεγάλα κέφια και κράτησε αρκετά καλά το ρυθμό της βραδιάς.
"Ημουν ξανά οικοδέσποινα των Οσκαρ πριν 7 χρόνια. Τότε ήταν υποψήφια η Μέριλ Στριπ, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Τόσα άλλαξαν...", είπε ανοίγοντας την τελετή η Ντι Τζενέρις.

  Και συνεχίζει κοιτάζοντας τη Λάιζα Μινέλι στο κοινό: "κι είναι εδώ ο καλύτερος impersonator της Λάιζα Μινέλι που είδα ποτέ μου. Συγχαρητήρια, κύριε!".
Για την Τζένιφερ Λόρενς που έπεσε πέρσι ανεβαίνοντας τα σκαλιά για να παραλάβει το Οσκαρ της και φέτος ξανά στο κόκκινο χαλί, "αν κερδίσεις φέτος το Οσκαρ, κάθισε στη θέση σου, θα σου το φέρουμε εμείς".

  Η Έλεν Ντι Τζενέρις ήταν αεικίνητη μοίρασε μέχρι και πίτσες, ενώ τράβηξε και μια Selfie, δείχνοντας πόσο απολαμβάνει τη βραδιά.

H φωτογραφία προκάλεσε χαμό στο Twitter, οπότε η παρουσιάστρια μάζεψε πολλούς σταρ για ένα ακόμα μεγαλύτερο Selfie, ώστε να σπάσει κάθε ρεκόρ.

  Αξίζει να θυμόμαστε επίσης την εντυπωσιακή παρουσία στη σκηνή, της Κέιτ Χάντσον, με αποκαλυπτικό φιδίσιο ασημί φόρεμα, τον Τζιμ Κάρεϊ, που έριξε τα καρφιά του για τη διαρκή απουσία του από τις βραβεύσεις και τον Μπιλ Μάρεϊ, που δεν ξέχασε τον φίλο του Χάρολντ Ραμις, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

Οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες

Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, στο "12 Χρόνια Σκλάβος"

  Όσκαρ Σκηνοθεσίας, στον Αλφόνσο Κουαρόν για το Gravity

  Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου, στον Μάθιου Μακόναχι για το Dallas Buyers Club
Όσκαρ Α' Γυνακείου ρόλου στην εξαιρετική Κέιτ Μπλάνσετ για τη "Θλιμμένη Τζάσμιν"
Το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου, στον Τζάρεντ Λέτο για την ερμηνεία του στο Dallas Buyers Club
Το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου πήγε δικαίως στη Λουπίτα Νιόνγκο για την ερμηνεία της στην ταινία "12 Χρόνια Σκλάβος".
Το Όσκαρ καλύτερου Μοντάζ, κέρδισε το Gravity
Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, κέρδισε ο Σπάικ Τζόουνζι για την ταινία "Her"
Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου, απονεμήθηκε στον Τζον Ρίντλεϊ για την ταινία "12 Χρόνια Σκλάβος".
Με Όσκαρ καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας βραβεύθηκε το ιταλικό "Η Τέλεια Ομορφιά"
Το Όσκαρ καλύτερο Ντοκιμαντέρ, κέρδισε το 20 Feet from Stardom
To Όσκαρ για το καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους κέρδισε το εκπληκτικό The Lady In Number 6
Το Όσκαρ κοστουμιών πήγε στην Κάθριν Μάρτιν, που έραψε περισσότερα από 1000 κουστούμια για την ταινία "Ο Υπέροχος Γκάτσμπι".
Στις Κάθριν Μάρτιν και Μπέβερλι Νταν (Υπέροχος Γκάτσμπι) απονεμήθηκε επίσης το Όσκαρ Σκηνογραφίας
Το Όσκαρ καλύτερου Μέικ-απ, το πήραν, όπως αναμενόταν, οι Αντρούιθα Λι και Ρόμπιν Μάθιους για το Dallas Buyers Club.
To Όσκαρ για την ταινία μικρού μήκους κέρδισε το "Helium"
Το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους, κέρδισε το "Ψυχρά και Ανάποδα", το οποίο πήρε επίσης και το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού.
Το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων μικρού μήκους, κέρδισε το "Mr Hublot"
Το Όσκαρ για τα οπτικά εφέ, πήγε στο Gravity (Τίμοθι Γουέμπερ, Κρις Λόρενς, Ντέιβιντ Σιρκ, Νιλ Κόρμπουλντ)
Τα Όσκαρ ηχητικού μιξάζ και μοντάζ κέρδισε το Gravity
Το Όσκαρ Κινηματογραφίας πήγε επίσης στο Gravity
Πηγή:news247.gr

Τα πιο παράξενα αεροδρόμια στον κόσμο -Στη μέση του ωκεανού, ανάμεσα σε βουνά και ουρανοξύστες

Οσοι ιδρώνουν από αγωνία στη σκέψη ενός αεροπορικού ταξιδιού, καλό είναι να περιοριστούν στο θαυμασμό των φωτογραφιών. Για τους περιπετειώδεις τύπους, όμως, αυτοί είναι οι ιδανικοί προορισμοί, αφού τα πιο παράξενα αεροδρόμια του κόσμου, αποτελούν από μόνα τους ένα υπέροχο αξιοθέατο.
Βρίσκονται στη μέση ωκεανών, ανάμεσα σε ογκώδη βουνά ή πολυσύχναστες πόλεις, ενώ για τους πιλότους αποτελεί... παράσημο να καταφέρουν να προσγειώσουν ή να απογειώσουν εκεί το αεροπλάνο. Γιατί, σύμφωνα με το Teen's Digest, πρόκειται για τους πιο παράξενους αεροδιάδρομους στον κόσμο.
Agatti, Ινδία
Ισως ο πιο μαγικός αεροδιάδρομος στον κόσμο. Εκτείνεται μέσα στον Ινδικό Ωκεανό, διαμορφώνοντας μία εικόνα απίστευτης ομορφιάς. Από πρακτικής πλευράς, βέβαια, δεν είναι «εύκολος» για τους πιλότους, αφού εξαιτίας της στάθμης των νερών, ο διάδρομος είναι πολύ μικρός.

Congonhas, Βραζιλία
Αν και είναι το δεύτερο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βραζιλίας, είναι και ένα από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, γεγονός που καθιστά την άφιξη και την αναχώρηση, μία πρόκληση για τους πιλότους.

Barra, Σκοτία
Δεν υπάρχει άλλο αεροδρόμιο στο οποίο οι πτήσεις σχεδιάζονται σε συνάρτηση με την παλίρροια. Εκεί, όμως, ο «διάδρομος» είναι μία αμμουδιά και κατά συνέπεια όταν ανεβαίνει η στάθμη του νερού, δεν είναι δυνατή η προσγείωση.

Gibraltar
Το μοναδικό που μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί... τροχονόμο. Ακριβώς απέναντι από τον αεροδιάδρομο είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος του Γιβραλτάρ. Αυτό σημαίνει ότι όταν δεν προσγειώνονται αεροσκάφη, ο διάδρομος είναι γεμάτος αυτοκίνητα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ένα φανάρι βάζει τους οδηγούς σε... αναμονή.

Don Muang, Ταϊλάνδη
Με μία πρώτη ματιά φαίνεται φυσιολογικό. Αν κοιτάξει, όμως, κάποιος πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι ανάμεσα στους δύο διαδρόμους υπάρχει ένα γήπεδο του γκολφ. Για λόγους ασφαλείας η χρήση του είναι περιορισμένη, παρόλα αυτά, κάποιοι παίζουν ακόμη εκεί.

Kansai, Ιαπωνία
Βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί, στην Οσάκα. Ο κύριος κίνδυνος είναι η άνοδος της στάθμης του νερού, καθώς προβλέπεται πως σε 50 χρόνια το αεροδρόμιο θα είναι... υποθαλάσσιο.

Courchevel, Γαλλία
Ισως το μοναδικό αεροδρόμιο στον κόσμο στο οποίο η προσγείωση γίνεται σε ανηφόρα και η απογείωση σε κατηφόρα. Δεν επιτρέπεται σε όλους τους πιλότους να ταξιδεύουν με αυτό τον προορισμό, καθώς ο βαθμός δυσκολίας της πίστας απαιτεί ειδική άδεια.

Lukla, Νεπάλ
Ο διάδρομος είναι για... προσευχές, αφού σταματά απότομα σε βουνό με τους επιβάτες πάντα να αναρωτιούνται, αν ο πιλότος θα καταφέρει να κάνει εγκαίρως τις μανούβρες του.

Princess Julianna, Αγιος Μαρτίνος
Βρίσκεται στην Καραϊβική και οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να δουν τις εξωτικές παραλίες, πριν πατήσουν το πόδι τους στο έδαφος. Ακριβώς μπροστά από τον αεροδιάδρομιο, είναι μία μικρή πολυσύχναστη παραλία, με ένα μικρό φράχτη για διαχωριστικό. Αποτέλεσμα είναι οι τουρίστες να τρομοκρατούνται από τα τεράστια αεροπλάνα, που περνούν ξυστά πάνω από το κεφάλι τους.


Πηγή:iefimerida.gr