Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ένα γήπεδο ακριβώς στη γραμμή του Ισημερινού

Perierga.gr - Ένα γήπεδο που βρίσκεται σε δυο ημισφαίρια!
Το στάδιο Milton Corrêa στην Macapá της Βραζιλίας έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Η μεσαία γραμμή του ποδοσφαιρικού αγωνιστικού χώρου βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη νοητή γραμμή του Ισημερινού.
Το γήπεδο ονομάζεται αλλιώς Zerão (δηλαδή «μεγάλο μηδενικό»), δηλώνοντας το μηδενικό γεωγραφικό πλάτοςπου βρίσκεται.
Ουσιαστικά στην έναρξη ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι δύο ομάδες παρατάσσονται σε διαφορετικά ημισφαίρια. Η μία έχει την εστία της στο νότιο ημισφαίριο και προσπαθεί να σκοράρει στο βόρειο ημισφαίριο και το αντίθετο.
Perierga.gr - Ένα γήπεδο που βρίσκεται σε δυο ημισφαίρια!
Το στάδιο σχεδιάστηκε ακριβώς ώστε να έχει για μεσαία γραμμή… τον Ισημερινό. Ωστόσο ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον όχι για όλα τα συστήματα γεωγραφικού προσδιορισμού.
Το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα είναι ένα διεθνώς αποδεκτό πρότυπο που χρησιμοποιείται στη χαρτογραφία, την πλοήγηση και το GPS. Αλλά επειδή η Γη δεν είναι τέλεια καθορισμένη στο σχήμα, οι χαρτογράφοι και οι επιστήμονες μερικές φορές χρησιμοποιούν τοπικά στοιχεία για να μπορέσουν να δώσουν μια πιο ακριβή αναπαράσταση της κάθε περιοχής που θέλουν να καλύψουν.
Έτσι λοιπόν, η Βραζιλία διαθέτει το δικό της γεωδαιτικό σύστημα. Όταν σχεδιάστηκε ο αγωνιστικός χώρος του σταδίου, Estádio Milton Corrêa, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν το Βραζιλιάνικο Γεωδαιτικό Σύστημα. Σε αυτό το σύστημα, η μεσαία γραμμή του γηπέδου συμπίπτει ακριβώς με αυτή του ισημερινού, αλλά όχι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα.
Perierga.gr - Ένα γήπεδο που βρίσκεται σε δυο ημισφαίρια!
Πηγή:perierga.gr

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Η πόλη που θα λύσει τα προβλήματα της ερωτικής σας ζωής

Η πόλη που θα λύσει τα προβλήματα της ερωtικής σας ζωής
Δυσκολεύεσαι να κάνεις σχέση; Οι σχέσεις που έχεις ζήσει, έχουν την διάρκεια ταινίας μικρού μήκους; 
Έχεις κουραστεί από την αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου; Όποιος και αν είναι ο προβληματισμός σου, υπάρχει μια πολύ μικρή πόλη στην Ιρλανδία, με μόλις 830 κατοίκους, που υπόσχεται πως θα σου αλλάξει τη ζωή.
Η πόλη έχει το όνομα Lisdoonvarna, κάθε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σφύζει από ζωή. 
Το Lisdoonvarna Matchmaking Festival κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να βρουν το άλλο τους μισό. Αν είσαι μόνος και διαθέσιμος, τότε αποκλείεται να φύγεις μόνο από την πόλη. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι υπέυθυνοι του φεστιβάλ.
Με μουσικές σκηνές, άφθονο αλκοόλ αλλά και δραστηριότητες που σκοπό έχουν να σε φέρουν πιο κοντά με τον έρωτα, οι διοργανωτές φροντίζουν μέσα σε 6 εβδομάδες να φέρουν το άλλο σου μισό πιο κοντά.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, αφού εώς τώρα υπάρχουν 3000 καταγεγραμμένοι γάμοι, ανθρώπων που γνωρίστηκαν σε αυτό το φεστιβάλ.


Πηγή: e-radio.gr 

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Οι κινηματογραφικές ταινίες με τις περισσότερες εισπράξεις όλων των εποχών

Παρόλο που ταινίες όπως το Star Wars: The Force Awakens και το Avatar, βρέθηκαν στην κορυφή του αμερικανικού box-office την περασμένη δεκαετία, δεν κατάφεραν να κάνουν την ίδια επιτυχία με άλλες των προηγούμενων δεκαετιών.
Τα τελευταία χρόνια, οι ξένες αγορές έχουν γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία μιας ταινίας στο box-office, οπότε ο κατάλογος των παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών με τα υψηλότερα κέρδη δεν περιλαμβάνει ταινίες όπως το «Avatar» και το «Star Wars: The Force Awakens».
Για τον παρακάτω κατάλογο, το Box Office Mojo υπολόγισε τα προσαρμοσμένα έσοδα με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Δείτε ποιες είναι οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές ταινίες όλων των εποχών:
10. SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS (1937)
Αποτέλεσμα εικόνας για SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS (1937)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,000,620,000 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 184,925,486 δολάρια
9. THE EXORCIST (1973)
Αποτέλεσμα εικόνας για THE EXORCIST (1973)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,015,300,400 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 232,906,145 δολάρια
8. DOCTOR ZHIVAGO (1965)
Αποτέλεσμα εικόνας για DOCTOR ZHIVAGO (1965)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,139,563,500 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 111,721,910 δολάρια
7. JAWS (1975)
Αποτέλεσμα εικόνας
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,175,763,500 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 260,000,000 δολάρια
6. THE TEN COMMANDMENTS (1956)
Αποτέλεσμα εικόνας για THE TEN COMMANDMENTS (1956)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,202,580,000 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 65,500,000 δολάρια
5. TITANIC (1997)
Αποτέλεσμα εικόνας για TITANIC (1997)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,244,347,300 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 659,363,944 δολάρια
4. E.T.: THE EXTRA-TERRESTRIAL (1982)
Αποτέλεσμα εικόνας για E.T.: THE EXTRA-TERRESTRIAL (1982)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,302,222,800 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 435,110,554 δολάρια
3. THE SOUND OF MUSIC (1965)
Αποτέλεσμα εικόνας για THE SOUND OF MUSIC (1965)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,307,373,200 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 158,671,368 δολάρια
2. STAR WARS (1977)
Αποτέλεσμα εικόνας για STAR WARS (1977)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,635,137,900 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 460,998,007 δολάρια
1. GONE WITH THE WIND (1939)
Αποτέλεσμα εικόνας για GONE WITH THE WIND (1939)
Προσαρμοσμένα έσοδα: 1,854,769,700 δολάρια
Μη προσαρμοσμένα έσοδα: 198,676,459 δολάρια

Ei8ht και Godfather 4: Τα 13 σίκουελ που (ευτυχώς) δεν γυρίστηκαν ποτέ

Μπορεί η παρούσα αποκαρδιωτική κατάσταση του αλλεργικού στο ρίσκο και στα φρέσκα κόνσεπτ Χόλιγουντ να μας έχει βάλει σε κατάσταση ανοσίας για κάθε νέα ανακοίνωση σίκουελ, δεν είναι όμως κανένα φαινόμενο η δεύτερη ταινία ενός franchise να είναι καλύτερη από την πρώτη.
Χωρίς να βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για τα παρακάτω σίκουελ όμως, μάλλον καλώς έκαναν και έμειναν στο ράφι.

E.T. II: NOCTURNAL FEARS

Σε πρόσφατη συνέντευξή της κατά τη διάρκεια της προώθησης του ‘Santa Clarita Diet’, η Drew Barrymore ρωτήθηκε για τυχόν σίκουελ του ‘E.T.’ και φάνηκε να πετάει τις πιθανότητες από το παράθυρο. Κάποτε όμως υπήρχαν κι αυτές και η αρχική ιδέα από τον Steven Spielberg και τη σεναριογράφο του ορίτζιναλ, Melissa Mathison.
ADVERTISING

Το κόνσεπτ έλεγε ότι κακοί εξωγήινοι θα απήγαγαν τον Elliott και την παρέα του, με τον E.T. να είναι ο μοναδικός που μπορεί να σπεύσει για τη διάσωσή τους. Ο Spielberg όμως τελικά αποφάσισε πως ο Ε.Τ. δεν χωρούσε σε σκοτεινή ταινία και το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε.

BRAZZAVILLE/RETURN TO CASABLANCA

Πολλοί κριτικοί, ακόμη και πολύ σύγχρονοι, θεωρούν το ‘Casablanca’ την καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Είναι από αυτές κιόλας που αγκάλιασε και αγκαλιάζει πολύ ένθερμα το κοινό, σινεφίλ ή μη. Ποιος ξέρει πώς θα έμοιαζε η κληρονομιά του όμως εάν δεν είχε μείνει ανέπαφη;
Απ’ όσο γνωρίζουμε η πρώτη προσπάθεια επαναφοράς ήταν με το ‘Brazaville’ του Frederick Stephani (Flash Gordon). Η ταινία είχε ανακοινωθεί από τη Warner Bros. μετά το Όσκαρ του ορίτζιναλ, αλλά τελικά το στούντιο δεν ενέκρινε το κόνσεπτ του Stephani. Σύμφωνα με αυτό, ο Rick και ο Captain Renault θα αποκαλύπτονταν ως συνεργάτες των Συμμάχων εξαρχής, με τον Rick και την Ilsa να καταλήγουν μαζί αφού εκείνη έχει μείνει χήρα.
Το 2013 ανακαλύφθηκε μια πρόταση και από τον Murray Burnett, τον σεναριογράφο στου οποίου το θεατρικό βασίστηκε η ταινία, που έβρισκε τον Rick να έχει το Rick’s Café Americain στην Πορτογαλία και την επανένωσή του με την Ilsa να γίνεται 3 χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση. Η βασική ιδέα ήθελε τη θετή κόρη της Ilsa να έχει πληροφορίες εναντίον των Γερμανών που την καταδιώκουν και ο Rick θα ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Το 1980 ο Howard Koch, ένας από τους τρεις σεναριογράφους που μοιράστηκαν το Όσκαρ Σεναρίου της ταινίας, είχε επίσης γράψει το ‘Return to Casablanca’ με πρωταγωνιστή τον γιο της Ilsa να ψάχνει τον πατέρα του που δεν είναι ο Victor. Το τελευταίο δεν έχει τελείως αποκλειστεί και μάλιστα το 2012 βρέθηκε σε κάποιες επικεφαλίδες ως επόμενο βήμα του στούντιο.
Θα έχουν για πάντα το Παρίσι, αφήστε τους στην ησυχία τους.

GUMP & CO.

Το ‘Gump & Co.’ θα βασιζόταν στην ομώνυμη συνέχεια που εξέδωσε ο Winston Groom, συγγραφέας του βιβλίου ‘Forrest Gump’ όπου βασίστηκε η ταινία, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του φιλμ. Στο βιβλίο ο Forrest βρίσκει ξανά τον εαυτό του σε καρτποσταλικά στιγμιότυπα της Ιστορίας (ρίχνει το Τείχος του Βερολίνου!), αλλά τελικά δεν είχε την ευκαιρία να το κάνει και στη μεγάλη οθόνη. Ο οσκαρικός Eli Roth επέστρεψε για να γράψει το σενάριο, αλλά όταν παραδόθηκε το βράδυ πριν την 1η Σεπτεμβρίου, ο Tom Hanks και ο Robert Zemeckis ένιωσαν ότι η ιστορία είχε σημαντικό ρόλο να παίξει πια.
Το ‘Forrest Gump’ είναι μια βαθιά ελαττωματική, μαγική ταυτόχρονα ταινία, που κρατά μέχρι σήμερα τη θέση της στην ιστορία του κινηματογράφου. Ας μείνει έτσι.

THE BREAKFAST CLUB: 10 YEARS LATER

To 1999, σε μια συνέντευξή του στο The Hartford Courant, ο John Hughes δήλωσε πως θα ήθελε να ξαναφέρει κοντά τους πέντε ήρωές του, δέκα χρόνια μετά τη μέρα που πέρασαν μαζί τιμωρία. Από τη μία ήξερε ότι κάποιοι από τους σταρ δεν θα επέστρεφαν για το πρότζεκτ, από την άλλη ένιωθε ότι δεν θα υπήρχε δικαιολογία που θα τους τοποθετούσε στο ίδιο σημείο τόσα χρόνια μετά.
Ο ίδιος παρ’ όλα αυτά γνώριζε τι είχε συμβεί στους χαρακτήρες και είχε περάσει από το μυαλό του να το γράψει σε κάποιο short story για τους φαν. Μετά τον θάνατό του μόνο υποθέσεις μπορούμε πια να κάνουμε, ωστόσο ίσως μέρος της απάντησης κρύβεται σε μια σκηνή της ορίτζιναλ ταινίας που δεν είδαμε ποτέ.
Σύμφωνα με τη βιογραφία της Susannah Gora, ‘You Couldn’t Ignore Me If You Tried: The Brat Pack, John Hughes and Their Impact on a Generation’, σε ένα από τα πρώτα drafts του ‘Breakfast Club’ υπήρχε μια σκηνή όπου ο Carl ο επιστάτης θα είχε έναν μονόλογο όπου θα εξιστορούσε στα παιδιά πού τους έβλεπε να καταλήγουν σε 15 χρόνια (βλέπε 2000).
Ο ηθοποιός John Kapelos αποκάλυψε στο βιβλίο ότι θα τους έλεγε πως ο Nerd θα ήταν επιτυχημένος χρηματιστής και θα πέθαινε από καρδιά στα 35 του, η Princess θα ήταν νοικοκυρά και ο Rebel θα ήταν ακόμα στη φυλακή.
Μια παραλλαγή της σκηνής φαίνεται ότι θα συμπεριλαμβανόταν τελικά στην ταινία, αν η Universal δεν είχε ζητήσει από τον Hughes να κόψει μπόλικο σενάριο λόγω χρόνου. Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε το καστ το 1999 στο περιοδικό Premiere, υπήρχε μια σκηνή όπου ο Carl θα έκανε προβλέψεις για το μέλλον των μαθητών σε δέκα χρόνια. Σε αυτή τη βερσιόν, ο Nerd είχε την ίδια μοίρα με την παραπάνω, ο Athlete θα ήταν διευθυντής πωλήσεων παντρεμένος με μια όμορφη αεροσυνοδό που στην πορεία θα γινόταν υπέρβαρη, η Basketcase θα κυνηγούσε μάταια καριέρα ποιήτριας, η Princess θα είχε κάνει έξι λίφτινγκ και δύο πλαστικές στήθους, ενώ ο Rebel θα είχε δυστυχώς αυτοκτονήσει.

FERRIS BUELLER: ANOTHER DAY OFF

Το sequel του ‘Ferris Bueller’ ήταν στα πλάνα του Hughes και είχε μάλιστα και σενάριο από τον Rick Rapier. Σ’ αυτό ο Ferris περνά τα υπαρξιακά του μιας που πλησιάζουν τα 40ά του γενέθλια, και προτείνει στον Cameron - που πλέον είναι ο business manager του - να κάνουν κοπάνα για να παρτάρουν.
Μεχ.

GLADIATOR 2: CHRIST KILLER

Russell Crowe: Καλέ μου φίλε, δεν γράφεις κάνα σίκουελ για το ‘Gladiator’;
Nick Cave: Καλέ μου φίλε, δεν πέθανες σ’ αυτό;
Russell Crowe: Καλέ μου φίλε, βγάλτα πέρα.
Κάπως έτσι φανταζόμαστε τη στιχομυθία του Crowe με τον εμβρόντητο Cave όταν ο πρώτος πρότεινε στον δεύτερο να αναλάβει το σενάριο του σίκουελ της οσκαρικής ταινίας.
Στο μακράν πιο WTF σενάριο της λίστας μας, ο νεκρός Maximus θα πήγαινε στο καθαρτήριο πριν τελικά επιστρέψει στη γη των ζωντανών για να παλέψει εκ μέρους των θεών με τον Χριστό. Έναν νέο χαρακτήρα θεϊκής προέλευσης που προκαλεί τον θάνατο των θεών λόγω της δημοτικότητάς του.
«Ήθελα να το ονομάσω ‘Christ Killer’ και στο τέλος θα μάθαινες ότι ο βασικός αντίπαλός του είναι ο γιος του, οπότε πρέπει να σκοτώσει τον γιο του, τον κορόιδεψαν οι θεοί. Γίνεται έτσι ένας αιώνιος πολεμιστής και τελειώνει με μία εικοσάλεπτη πολεμική σκηνή που ακολουθεί όλους τους πολέμους της ιστορίας, μέχρι το Βιετνάμ και όλα αυτά. Ήταν wild. Ήταν ένα αριστούργημα».
Τάδε έφη ο Cave σε συνέντευξή του στο ‘WTF with Marc Maron’, πριν συμπληρώσει ότι ο Crowe δεν ψήθηκε με το αποτέλεσμα.
«Πέρασα πολύ ωραία όταν το έγραφα γιατί ήξερα από κάθε άποψη ότι δεν θα φτιαχνόταν ποτέ. Ας το αποκαλέσουμε ένα popcorn dropper».

EI8HT

Δεν ήταν μόνο το διαφορετικό τέλος που παρατρίχα και θα συνέβαινε στο ‘Se7en’, η ταινία θα είχε και σίκουελ εάν ο David Fincher είχε την παραμικρή όρεξη να επιστρέψει στα ηνία.
(Hint: Δεν την είχε ούτε αυτός, ούτε οι Pitt και Freeman).
Το σενάριο του ‘Ei8ht’ θα ακολουθούσε το FBI όσο προσπαθούσε να πιάσει έναν σίριαλ κίλερ με τη βοήθεια ενός μέντιουμ, αλλά όταν οι συντελεστές δεν ενδιαφέρθηκαν η ιδέα μπήκε στο συρτάρι. Τελικά μετατράπηκε στο ‘Solace’ του 2015 με τον Anthony Hopkins και τον Colin Farrell.

THE GODFATHER 4

Παρά το κράξιμο για το ‘Godfather 3’, η Paramount ήθελε να συνεχίσει την γκανγκστερική εποποιία με μια τέταρτη συνέχεια. Μοναδική προϋπόθεση η συμμετοχή του Francis Ford Coppola. Ο Coppola όμως όχι μόνο δεν ήθελε να επιστρέψει, αλλά όπως δήλωσε και στο TMZ το 2011, είχε μετανιώσει και για τα δύο προηγούμενα σίκουελ.

THE BODYGUARD 2

Ερμ, τι φάση;
Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Kevin Costner, υπήρξε χρονικό σημείο στο σύμπαν όπου η Πριγκίπισσα Diana ήταν ανοιχτή στην περίπτωση συμμετοχής της σε σίκουελ του ‘Bodyguard’, στον ρόλο μιας γυναίκας με χαρακτήρα και ζωή κοντινά στα δικά της.
Δεν περιγράφουμε άλλο.

MRS DOUBTFIRE 2


Το ‘Mrs Doubtfire’ είναι λατρεμένο, αλλά είναι κι από αυτές τις ταινίες που όταν τις βλέπεις μεγαλύτερος αντιλαμβάνεσαι πόσο creepy είναιστην πραγματικότητα το κόνσεπτ τους. Ο τύπος μεταμφιέστηκε για να παρακολουθεί τη γυναίκα και τα παιδιά του στο ίδιο τους το σπίτι.
Το σίκουελ θα ήταν μάλλον ακόμη πιο creepy, αφού ο χαρακτήρας του Robin Williams θα μεταμφιεζόταν για να μπορεί να παρακολουθεί την κόρη του στο κολέγιο. Παιδιά, όχι.
Κατά καιρούς ο Williams αναφερόταν στο σίκουελ - κυρίως στο γεγονός ότι είχαν απορριφθεί όλα τα drafts του - αλλά μετά τον θάνατό του, το πρότζεκτ έχει βγει πια εντελώς απ’ την to-do list της 20th Century Fox.

CON AIRPORT

Προς έκπληξη απολύτως κανενός, το σενάριο του σίκουελ του ‘Con Air’ που θα είχε τον John Cusack να επιβλέπει ένα αεροδρόμιο με αεροπλάνα γεμάτα κατάδικους δεν ήταν καλό, οπότε πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Έκτοτε ο σκηνοθέτης Simon West έχει δηλώσει πως θα προχωρούσε με το πρότζεκτ εάν μιλούσαμε για ένα ‘Con Air’ στο διάστημα, με τους κατάδικους να είναι ρομπότ, ή υπερ-στρατιώτες που θα μάχονταν τους καλούς (που στην πραγματικότητα θα ήταν κακοί) στα βάθη του γαλαξία.

Τη δική του εκδοχή θα τη βλέπαμε πολύ χαλαρά. Το ορίτζιναλ κόνσεπτ ας μείνει στα σκουπίδια.
Πηγή:oneman.gr

Οι 10 βασιλιάδες με τα πιο άθλια παρατσούκλια στην Ιστορία

Καλύτερα δούλος παρά να σε φωνάζουν 'Όλαφ το Μεζεδάκι'.

πάρχουν τα ταπεινά προσωνύμια που δίνουν οι ίδιοι οι βασιλιάδες στους εαυτούς τους και συνήθως είναι κάτι μεταξύ του 'Κατακτητή', 'Πολιορκητή' και 'Υπέρτατου Θεού που οφείλεις να προσκυνάς μέχρι να ψοφίσεις, ελεεινή φτωχολογιά'.
Υπάρχουν όμως και τα επίθετα που τους δίνουν οι εχθροί τους ή ο απλός λαός και που είναι πιο εξευτελιστικά και απ' αυτό του τύπου στο Σαρβάιβορ που τον φωνάζουν όλοι 'Φραουλίτσα'.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι παρακάτω βασιλείς, με τους περισσότερους να προέρχονται απ' τον αιματοβαμμένο Μεσαίωνα, εκεί που αν ήσουν μισητός και ξέφευγεις μόνο με ένα παρατσούκλι, αλλά με τον λαιμό σου στη θέση του, ήσουν κάτι παραπάνω από τυχερός.

1.Βλάντισλαβ, ο 'φτάνω μέχρι τον αγκώνα σου'

Αλήθεια, πώς αλλιώς να μεταφράσεις το 'Wladyslaw, the Elbow-High'; Αυτός ο τύπος ήταν βασιλιάς της Πολωνίας από το 1320 μέχρι το 1333 και θεωρείται ένας από τους πιο ικανούς Δούκες που έφτασαν ποτέ σε αυτήν τη θέση. Όσο για το παρατσούκλι του, τον αδικεί κάπως γιατί, ναι μεν ήταν πολύ κοντός, αλλά οι Πολωνοί εκείνα τα χρόνια χρησιμοποιούσαν τον αγκώνα ως μονάδα μέτρησης. Θα μπορούσαν δηλαδή να τον λένε 'Βλάντισλαβ, ο 'ένα μέτρο''. Πολύ καλύτερο (ή και όχι).

 

2. Ο Αλβέρτος με την γουρουνοουρά

Δούκας της Αυστρίας από το 1365 έως το 1395 και δεν είχε κάποιου είδους γουρουνοπαραμόρφωση. Το παρατσούκλι του αναφερόταν αποκλειστικά στην ιδιαίτερη κόμμωσή του. Φαντάσου το σαν την αλογοουρά της εποχής, την οποία είχαν όλα τα μέλη ενός ιπποτικού τάγματος που είχε ιδρύσει και διαλύθηκε με τον θάνατό του.

3. Αλφόνσο ο Σαλιάρης

Με διαφορά το αγαπημένο μου. Θυμίζει τον γυπαετό της εποχής, τον κάγκουρα πέφτουλα που αν είχε Instagram τον Μεσαίωνα θα έκανε like σε όποια μιλούσε γαλλικικά ή ό, τι τέλος πάντων μιλούσανε στη Γαλικία, εκεί όπου βασίλευσε από το 1188 έως το 1230. Ωστόσο, ο κόσμος ήταν άδολος τότε, απονήρευτος, οπότε ο τύπος ονομάστηκε έτσι γιατί πολύ απλά όταν μιλούσε, πετούσε σάλια αριστερά δεξιά. Σίχαμα.

4. Ιβάιλο ο Λαχανάς

Ο Ιβάιλο ήταν ένας Βούλγαρος που το 1278 ανακηρύχτηκε Αυτοκράτορας και για να πούμε την αλήθεια ήταν μεγάλη προσωπικότητα και τεράστιος badass, που αδικείται κατάφορα από το παρατσούκλι του. Ο 'Χοιροβοσκός' (αυτό ήταν το δεύτερο παρατσούκλι του, μην μπερδεύεσαι) ήταν ένας απλός αγρότης που βαρέθηκε να του αρπάζουν κάθε χρόνο τη σοδειά οι Μόγγολοι με επιδρομές και ο κοιμήσης ο Βούλγαρος βασιλιάς, να μην κάνει τίποτα γι' αυτό. Συγκέντρωσε, λοιπόν, γύρω του αγρότες και βοσκούς, εξεγέρθηκε και ανάγκασε τους ευγενείς να του δώσουν την εξουσία. Πέτυχε κάποιες νίκες εναντίον των Μογγόλων, αλλά τον επόμενο χρόνο καθαιρέθηκε από τις ψωνάρες τους ευγενείς και έψαξε να βρει καταφύγιο, πού λέτε; Στη Μογγολία. Ε, και εκεί τον δολοφόνησαν. Τεράστιο ρισπέκτ όπως και να 'χει.

 

5. Όλαφ το μεζεδάκι

Φαίνεται ότι εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολο να αποδεχτούν για βασιλιά τους κάποιον που ήταν μικροκαμωμένος στο ανάστημα και έτσι τον στόλιζαν με παρατσούκλια υποτιμητικά και άκρως ρατσιστικά. Ο Όλαφ ήταν Νορβηγός βασιλιάς της βρεταννικής σήμερα νήσου Μαν από το 1112 έως το 1143, αξιοπρεπέστατος, και με το γενναίο τέλος που είχαν πολλοί βασιλείς στην ιστορία: δολοφονήθηκε από τα τρία ανίψια του. Δεν του άξιζε πάντως το 'μεζεδάκι', πολύ σκληρό.

6. Φρειδερίκος ο Δαγκωμένος

Ξέχασα να πω συγγνώμη που μεταφράζω τα ονόματα, και πχ αντί για Φρέντερικ, γράφω Φρειδερίκος, αλλά είναι ένα αγαπημένο ρετρό απομεινάρι από τότε που τους ελληνοποιούσαμε όλους (ο Ντεκάρτ μεταφράστηκε Καρτέσιος, για όνομα του Θεού. Προχωράμε). Το ασυνήθιστο προσωνύμιό του Φρειδερίκου δεν προήλθε από κανά σεξουαλικό ατύχημα, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο φλώρικο από ό, τι ακούγεται. Τον δάγκωσε η μαμά του στο μάγουλο όταν ήταν ακόμα μωρό, πάνω στην τρέλα της να τον φιλήσει για τελευταία φορά, καθώς το έσκαγε απ' τον βάναυσο άντρα της. "Ελα ρε μαμαααααά, όχι εκεί, θα κάνω βαβά".

7. Ερρίκος ο Ανίκανος

Ο Ερρίκος ήταν βασιλιάς της Καστίλης από το 1454 έως το 1474 και οι υπήκοοί του τον φώναζαν έτσι, επειδή πιθανότατα ήταν ό, τι πιο άχρηστο είχαν δει να κάθεται σε χρυσό θρόνο εκείνη την εποχή. Ωστόσο (και εδώ έρχεται το κουτσομπολιό) υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τον αποκαλούσαν έτσι γιατί ήταν σεξουαλικά ανίκανος ή κρυφά ομοφυλόφιλος.

 

8. Βερνάρδος ο Τριχοπόδαρος

Τώρα αυτός τύπος ή είχε πολύ τριχωτό ποδάρι ή κάποιο πολύ περίεργο οικόσημο που ενέπνευσε τους χαιρέκακους υπηκόους του να τον φωνάζουν έτσι. Η ιστορική αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Πρόκειται για έναν κόμη της Ωβέρνης, μίας περιοχής της Γαλλίας και τον τίτλο τον πήρε από έναν δισέγγονο του Καρλομάγνου, τον Κάρολο τον Χοντρό. Άλλη ονοματάρα κι αυτή.

9. Μανουήλ ο Λουκανικοφτιάχτης

Κόμης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ισπανίας τις περιόδους 1792-1797 και 1801-1809 και είχε την ατυχία να γεννηθεί σε ένα μέρος της Κεντρικής Ισπανίας, διάσημης για την παραγωγή λουκάνικων. Ωστόσο, υπάρχει η υποψία ότι η παράνομη σχέση του με τη Βασίλισσα της Ισπανίας, Μαρία Λουίζα, ίσως να του χάρισε αυτό το παρατσούκλι. Γιατί όμως 'λουκανικοφτιάχτης'; Ας πάρουμε μερικά λεπτά να το σκεφτούμε λίγο.

10. Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος

Ο ιδιοφυής Βυζαντινός Αυτοκράτορας που βαρέθηκε να πατάει Άραβες, Βούλγαρους και Σλάβους όπου τους πετύχαινε, είχε δύο ατυχίες. Η μία ήταν ότι βασίλευσε όταν η κόντρα εικονομάχων και εικονολατρών είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της, από το 741-775. Βλέπεις ο ίδιος ήταν εικονομάχος, κέρδισαν οι εικονολάτρες και από τη στιγμή που την ιστορία τη γράφουν πάντα οι νικητές, δεν τον στόλισαν και με τα καλύτερα λόγια.
Η δεύτερη ατυχία του ήταν πως όταν τον βούτηξαν στην κολυμπήθρα, 'κόπρισε' μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να του κολλήσουν αυτό το άθλιο παρατσούκλι από τα βρεφικά του κιόλας χρόνια.
Ωστόσο, όταν βλέπεις τους Βούλγαρους να στην πέφτουν με αρχηγό τους τον θρυλικό Κρούμο το 811, εκεί δεν χωράνε οπαδικά και σύμφωνα με τον Θεοφάνη τον Ομολογητή, χιλιάδες Βυζαντινοί (εικονομάχοι, αλλά και εικονολάτρες) συνέρρεαν στον τάφο του και τον παρακαλούσαν να αναστηθεί για να τους σώσει. Όχι μπαγάσηδες, δεν έχει τέτοια τώρα, αυτά να τα σκεφτόσασταν νωρίτερα. Πάει το πουλάκι, θάφτηκε.
Πηγή:oneman.gr