Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Βρείτε από πού κρατά η σκούφια σας!


Αφήστε τα τηλεφωνήματα στους παππούδες σας, στη θεία ή στα ξαδέρφια σας. Όπως φαίνεται, ένα site δίνει την ευκαιρία να μάθετε από πού κρατάει η σκούφια σας.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πληκτρολογήσετε το επώνυμό σας στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής που προσφέρει το blog.vrisko.gr.

'Επειτα θα ανοίξει ένας χάρτης της Ελλάδας με σημαδεμένες με κόκκινο τις περιοχές όπου μένουν όσοι έχουν το ίδιο επώνυμο με εσάς!

Η κατανομή του επιθέτου, που πληκτρολογήθηκε στο σχετικό πεδίο, στο χάρτη της Ελλάδας γίνεται με βάση τον αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων που αντιστοιχούν σε αυτό το επίθετο ανά περιοχή.
Πηγή:akous.gr

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν αναβάθμιση…

Η πρώτη γραφομηχανή έφερε επανάσταση στον εκδοτικό χώρο, επιταχύνοντας τη διαδικασία γραφής των συγγραφέων, και όχι μόνο. Στο πέρασμα του χρόνου όμως εξελίχθηκε μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα, και στους εξελιγμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα ότι οι περισσότερες των εφευρέσεων εξελίχθηκαν στο χρόνο και -όπως θα λέγαμε σήμερα- αναβαθμίστηκαν, δεχόμενες συνεχή βελτίωση. Υπάρχουν όμως ορισμένα αντικείμενα που αν και κάποια χρονολογούνται πάνω από 100 χρόνια (ή περισσότερο) εξακολουθούν να είναι τέλεια όπως το αρχικό προϊόν, χωρίς να έχουν υποστεί καμία αλλαγή ή αναβάθμιση. Ποια είναι αυτά που τα χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα χωρίς αλλαγή; Ιδού…
1. Συρματόπλεγμα
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά το 1870 με τη συνεργασία τεσσάρων παιδιών (Joseph Glidden, Jacob Haish, Charles Francis Washburn, Isaac L. Ellwood) που θέλησαν να κρατήσουν τις κότες του γείτονα μακριά από το μποστάνι τους!
2. Πλαστικό με φουσκάλες
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Στα τέλη του 1950 ο Alfred Fielding και ο Marc Chavannes είχαν μια λαμπρή ιδέα για την κατασκευή ενός προστατευτικού υλικού που έμελλε να αλλάξει την αφάλεια μεταφοράς των αντικειμένων αλλά και να μας βοηθήσει μερικές φορές να ξεπεράσουμε την… ανία μας!
3. Κουνιστές πολυθρόνες
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Αμερικανική εφεύρεση που ξεκίνησε να εμφανίζεται στην αγορά στις αρχές του 18ου αιώνα και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους κυνηγούς χρυσού της εποχής, που χαλάρωναν και ξεκουράζονταν στο λίκνισμά της.
4. Συνδετήρες
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Χρησιμοποιούνται εδώ και 100 χρόνια ενώ η μοναδική αναβάθμισή τους ήταν το χρώμα!
5. Τσαγιέρα
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι πρώτες τσαγιέρες εμφανίστηκαν το 1279 και ήταν φτιαγμένες από πηλό. Από τότε μέχρι σήμερα μπορείτε σε αυτές να φτιάξετε το τσάι σας και να το απολαύσετε με τον πάλαι ποτέ παραδοσιακό τρόπο.
6. Μυγοσκοτώστρα
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1900 από τον Robert Montgomery, ο οποίος προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκοτώνουν τις μύγες στο Κάνσας, για να σταματήσει η εξάπλωση διάφορων ασθενειών που σχετίζονταν με αυτές.
7. Ποντικοπαγίδα
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Στις αρχές του 1900 τα ποντίκια δεν προκαλούσαν απλώς τρόμο άμα τη εμφανίσει τους αλλά ήταν απειλή για την υγεία, τα παιδιά και τα τρόφιμα. Το 1903, ο John Mast παρουσίασε την ιδέα του και… άλλαξε τον κόσμο!
8. Legos
perierga.gr - 8 παλιές εφευρέσεις που δεν χρειάστηκαν ποτέ αναβάθμιση...
Τα πρώτα Legos εμφανίστηκαν το 1949 και τελειοποιήθηκαν το 1958. Από τότε μέχρι σήμερα κάνουν θραύση σε όλες τις ηλικίες χωρίς να έχουν υποστεί αλλαγές στον αρχικό τους σχεδιασμό.
Πηγή:perierga.gr

Δικαστής επέβαλε πρόστιμο στον εαυτό του για ασέβεια

Οταν κάποιος είναι δηλωμένα αυστηρός και απαιτεί από όλους να τηρούν τους κανόνες, έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να τους εφαρμόσει και ο ίδιος ή να πληρώσει το τίμημα.
Δικαστής επέβαλε πρόστιμο στον εαυτό του για ασέβεια
Ο δικαστής Ρέιμοντ Βόουτ έχει αναρτήσει στην αίθουσα του δικαστηρίου της επαρχία της Ιωνίας (που πήρε το όνομά της από τις ελληνικές περιοχές της Μικράς Ασίας) στο Μίτσιγκαν μία πολύ σαφή προειδοποίηση. Οποιος κατέχει ηλεκτρονική συσκευή που διακόπτει ή παρενοχλεί τις διαδικασίες του δικαστηρίου θα διώκεται για ασέβεια προς την έδρα.
Τον κανόνα αυτό τον έχει εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα τελευταία χρόνια και πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν παρά να απενεργοποιούν τις συσκευές τους μπαίνοντας στο χώρο.
Την Παρασκευή, την ώρα που ένας εισαγγελέας ολοκλήρωνε την αγόρευσή του ενώπιον ενόρκων, ωστόσο, ακούστηκε ένα smartphone να ζητά φωνητικές εντολές. Ενώ όλοι έψαχναν τον ένοχο, ο Βόουτ ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι μάλλον πάτησε κατά λάθος κάποιο πλήκτρο. Αμέσως μετά, διέκοψε προσωρινά τη δίκη και επέβαλε στον εαυτό του πρόστιμο για ασέβεια προς την έδρα....
Πηγή:e-go.gr

Φως σε μυστηριώδη φόνο του μεσαίωνα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό μια έφηβης, ο οποίος βρισκόταν θαμμένος εκεί για 600 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός τμήματος δρόμου στη Βόρεια Ιρλανδία,οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το σώμα μιας γυναίκας, που εκτιμάται ότι αποτελεί τη λύση ενός μυστηριώδη φόνου.
Ο σκελετός εκτιμάται ότι είναι θαμμένος στην περιοχή για 600 χρόνια.
Από την αρχή της ανασκαφής στην περιοχή, ανακαλύφθηκε ένας μεσαιωνικός οικισμός, ο οποίος ήταν θαμμένος για πολλά χρόνια.
Τους τελευταίους 10 μήνες έχουν ανακαλυφθεί περίπου 4.000 αντικείμενα από την μεσαιωνική εποχή, γεγόνος που προσδίδει στην περιοχή ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η περιοχή ώστε να είναι κάποια στιγμή επισκέψιμη για το κοινό.
Το σώμα της γυναίκας, η οποία πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή της τον 15ο ή 16ο αιώνα, αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια νεαρή σε ηλικία κοπέλα.
Μάλιστα το γεγονός ότι δεν ήταν θαμμένη με τον παραδοσιακό τρόπο και ότι στην περιοχή δεν υπήρξε ποτέ κάποιο νεκροταφείο, οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι πρόκεται για κάποια ύποπτη υπόθεση.

Αναμένεται λοιπόν να βρουν οι αρχαιολόγοι την απάντηση για την μυστήρια προέλευση του πτώματος.
Ωστόσο περισσότερα από 2.000 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της ανασκαφής σε τρεις δημόσιες παρουσιάσεις.

Στα ευρήματα της ανασκαφής, τα οποία είναι πολύ καλά διατηρημένα, βρίσκονται ένα ξύλινο παιδικό παιχνίδι σε σχήμα βάρκας,ένα χρυσό δαχτυλίδι,σκαλισμένες κούπες,δερμάτινα υποδήματα και ένα φόρεμα διακοσμημένο με μικρές χρυσές καρφίτσες. Τα αντικείμενα αυτά χρονολογούνται γύρω στο 670 μ.Χ, ενώ εκτιμάται ότι οι τελευταίοι κάτοικοι της περιοχής την εγκατέλειψαν τον 17ο αιώνα.
Ο επικεφαλής της ανασκαφής δρ. Nora Bermingham είπε ότι "πρόκειται για τρομερές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, στο μέλλον θα είναι εφικτή η ακριβής εκτίμηση τους.
Πηγή:news247.gr

Εικόνα από Google Earth: Η στιγμή μιας στυγερής δολοφονίας;


Σκηνή από κάποιο φρικιαστικό έγκλημα ή μία απλή σύμπτωση; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη δίπλα στη λίμνη στην πόλη Almere της Ολλανδίας (Pics)
Ερωτήματα εγείρονται από την εικόνα του Google Earth στην οποία απεικονίζεται μία κόκκινη κηλίδα και ίχνη αυτής σε σημείο δίπλα σε λίμνη της Ολλανδίας.
Η εικόνα είδε το φως της δημοσιότητας και αμέσως όλοι ξεκίνησαν να κάνουν εικασίες για το περιεχόμενό της και για όσα θα μπορούσαν να έχουν διαδραματιστεί εκεί.
Η δορυφορική φωτογραφία συνθέτει ένα τρομακτικό σκηνικό και θα μπορούσε να είναι ο τόπος ενός φρικιαστικού εγκλήματος. Μάλιστα, στην άκρη διακρίνεται και μία σκοτεινή φιγούρα, για την οποία κανείς δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λόγω της χιλιομετρικής απόστασης. Οι πιο ψύχραιμοι μιλούν για ένα απλό ίχνος νερού που άφησε κάποιος βγαίνοντας από τη λίμνη.
Το Google Maps έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους πως ένα φρικτό έγκλημα μπορεί να πραγματοποιήθηκε και να πέρασε απαρατήρητο στην πόλη Almere της Ολλανδίας, κοντά σε λίμνη λίγο έξω από το Άμστερνταμ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ασυνήθιστες εικόνες κάνουν την εμφάνισή τους από τους δορυφόρους της Google.
Νωρίτερα φέτος , στο Μπρίστολ της Αγγλίας ήρθε στο φως εικόνα από έναν άνθρωπο- φάντασμα, καθώς η περιοχή αυτή θεωρείται εγκαταλελειμμένη. Το χωριό αυτό είχε καταστραφεί σύμφωνα με πληροφορίες το 1946 και από τότε δεν υπήρχε ζωή στην περιοχή.

Σε άλλη εικόνα που κυκλοφόρησε φύλακας ισχυρίστηκε επίσης ότι εντοπίστηκε, από δορυφόρους της Google, το τέρας του Λοχ Νες στα Highlands της Σκωτίας.

Η πόλη του Almere, όπου και τραβήχτηκε η τελευταία παράξενη εικόνα του Google Earth που παραπέμπει σε σκηνή εγκλήματος, κατοικείται από 193.000 ανθρώπους.
Πηγή:news247.gr

Δες την κατάταξή σου στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου


Αν αναρωτιέσαι σε τι ποσοστό “πλούτου” κατατάσσεσαι βάσει του ετήσιου εισοδήματος σου ήρθε η ώρα να το ανακαλύψεις χάρη στη νέα εφαρμογή Global Rich List.
Η εφαρμογή κάνει χρήση δεδομένων του World Bank Development Research Group, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα των 225 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο ισοδυναμούν με το ετήσιο εισόδημα των 2.5 δισεκατομμυρίων φτωχότερων!
Το Global Rich List θα βρεις εδώ. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις τα ετήσια έσοδα σου και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα γνωρίζεις σε τι θέση και ποσοστό των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου κατατάσσεσαι.
Πηγή:techgear.gr

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Τέλος οι αλατιέρες στο Μεξικό!

perierga.gr - Τέλος οι αλατιέρες στο Μεξικό!
Οι Μεξικανοί καταναλώνουν περίπου 11 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (διπλάσια ποσότητα από αυτή που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους με αυξημένη αρτηριακή πίεση και πολλά καρδιακά προβλήματα, αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να πείσει τους κατοίκους να καταναλώνουν λιγότερο έως ελάχιστο αλάτι, ξεκίνησε μια πρωτότυπη καμπάνια με τον τίτλο «Λιγότερο αλάτι, καλύτερη υγεία», εφαρμόζοντας παράλληλα μια παράδοξη απόφαση: Τέλος οι αλατιέρες από τα εστιατόρια της χώρας! Οι εστιάτορες αποφάσισαν να αποδεχτούν το μέτρο αυτό, αποσύροντας οτιδήποτε ΄χει σχέση με το αλάτι από τα καταστήματά τους, προτρέποντας μάλιστα τυς επισκέπτες να αποφεύγουν να βάζουν επιπλέον αλάτι στο φαγητό τους. «Ο κόσμος πρέπει να διώξει αυτή την κακή συνήθεια και να βάζει αλάτι στο πιάτο του μόνο όταν χρειάζεται. Πολλοί ειναι εκείνοι που το παρακάνουν και αλατίζουν χωρίς καν να δοκιμάσουν. Αυτή την υπερκατανάλωση θέλουμε να σταματήσουμε, τονίζοντας πόσο κακή είναι η υπερβολική χρήση του αλατιού για την υγεία μας», αναφέρει ο υπουργός υγείας της χώρας.
Πηγή:perierga.gr

Έκανε εκπομπή για… 62 συνεχόμενες ώρες!

perierga.gr - Δημοσιογράφος έκανε εκπομπή για... 62 συνεχόμενες ώρες!
Ο Ραμπί Λαμακχανέ, παρουσιαστής τηλεοπτικού σόου στην τηλεόραση του Νεπάλ, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες καθώς κατάφερε να ολοκληρώσει μια τηλεοπτική εκπομπή διάρκειας 60 συνεχόμενων ωρών. «Με συνολικά 62 ώρες και 12 λεπτά, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης σε διάρκεια συνεχόμενης τηλεοπτικής εκπομπής», δήλωσε ο Πράβιν Πάτελ μέλος της επιτροπής των βραβείων Γκίνες.
Η εκπομπή με θέμα, «ο Βούδας γεννήθηκε στο Νεπάλ», ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ, όταν το Νεπάλ καλωσόρισε το νέο έτος σύμφωνα με το τοπικό ημερολόγιο, Μπικράμ Σαμπάτ. Κατά τη διάρκεια του σόου ο Λαμακχανέ έκανε μόνο πεντάλεπτα διαλείμματα μεταξύ των συνεντεύξεων. Πήρε συνέντευξη από πολιτικούς, τοπικές διασημότητες και έκανε κλήσεις μέσω Skype με πολίτες του Νεπάλ σε όλο τον κόσμο, μιλώντας για τη θρησκεία, την πολιτική και τα κοινωνικά θέματα.
Όπως εύστοχα ειπώθηκε η διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής ήταν τόσο μεγάλη που ο παρουσιαστής μπήκε στο στούντιο ξυρισμένος και βγήκε με γένια. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα δίδυμο από την Ουκρανία που φιλοξένησε μια εκπομπή στο κανάλι 5 της Ουκρανίας επί 52 ώρες.
Πηγή: iefimerida.gr

Η τεμπελιά «ίσως οφείλεται σε γενετική προδιάθεση»!

Perierga.gr - Η τεμπελιά «ίσως οφείλεται σε γενετική προδιάθεση»!
Τα γονίδιά μας φαίνεται ότι ευθύνονται για το αν απολαμβάνουμε τη γυμναστική ή αν προτιμούμε να ξαπλώνουμε με τις ώρες στον καναπέ. Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μισούρι, που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, η ενεργητικότητά μας ενδεχομένως να οφείλεται σε γονιδιακή προδιάθεση.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία έφεραν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που τους δημιουργούσαν την προδιάθεση να είναι είτε υπερδραστήρια, είτε τεμπέλικα.
«Δείξαμε ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι τεμπέλης, λόγω γενετικής προδιάθεσης» εξηγεί ο καθηγητής από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου, Φρανκ Μπουθ. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναγνώριση των βασικών αιτιών γύρω από την παχυσαρκία στον άνθρωπο, δεδομένων των δραματικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά την παιδική παχυσαρκία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ».
«Για παράδειγμα, κάποιος που έχει τη γενετική προδιάθεση η οποία οδηγεί στην έλλειψη κινήτρου για γυμναστική, έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος συγκριτικά με κάποιον άλλον» υποστηρίζει ο δρ Μπουθ.
Η μελέτη
Οι ερευνητές έβαλαν τα ποντίκια σε κλουβιά με τροχούς για τη γυμναστική τους και κατέγραψαν τις κινήσεις των τρωκτικών για ένα διάστημα έξι ημερών. Στη συνέχεια επέλεξαν τους 26 πιο δραστήριους «δρομείς» και τους οδήγησαν σε αναπαραγωγή και το ίδιο έκαναν και με τα 26 πιο τεμπέλικα πειραματόζωα. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για δέκα γενιές.
Είδαν λοιπόν ότι η ομάδα των «δρομέων» έτρεχε στον τροχό 10 φορές περισσότερο συγκριτικά με εκείνη των τεμπέλικων τρωκτικών. Έπειτα οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα μιτοχονδρίων (των «εργοστασίων» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων) στα μυϊκά κύτταρα των ποντικιών, συνέκριναν τη σωματική τους σύνθεση (π.χ. ποσοστό λίπους) και προχώρησαν σε γονιδιακή αξιολόγηση μέσω των αλληλουχιών RNA του κάθε τρωκτικού.
«Παρά το γεγονός ότι οι διαφορές ως προς τη σωματική σύνθεση και τον αριθμό των μιτοχονδρίων στα μυϊκά κύτταρα ανάμεσα στις δύο “οικογένειες” ήταν μικρές, ωστόσο καταφέραμε να εντοπίσουμε ξεκάθαρες γονιδιακές διαφορές» υποστηρίζει ο ερευνητής Μάικλ Ρόμπερτς.
«Συγκεκριμένα από 17.000 διαφορετικά γονίδια σε ένα μέρος του εγκεφάλου, εντοπίσαμε 36 γονίδια τα οποία παίζουν βασικό ρόλο ως προς την προδιάθεση για σωματική άσκηση» τονίζει ο ίδιος.
Σε επόμενη φάση, οι επιστήμονες σκοπεύουν να βρουν την ακριβή επίδραση του κάθε γονιδίου ξεχωριστά στην όρεξη για σωματική άσκηση των πειραματόζωων.
Πηγή: tovima.gr

Οι 10 πιο εθιστικές τροφές…

Το ξέρετε ότι δεν πρέπει, όμως πώς να αντισταθείτε στη μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού ή στην εικόνα μιας λαχταριστής σοκολατόπιτας όταν μπαίνετε σε έναν φούρνο; Γιατί μας είναι αδύνατον να αντισταθούμε σε όλες αυτές τις τόσο γευστικές τροφές; «Κανείς δεν ‘λιγουρεύεται’ να φάει σπανάκι ή μπρόκολο», λέει η καθηγήτρια ψυχολογίας Ashley Gearhardt, από το Πανεπιστήμιο του Michigan, η οποία συμμετέχει σε εκτενή έρευνα, η οποία θέτει την τροφή -ή τα επεξεργασμένα χημικά που ονομάζονται στις μέρες μας τροφή- στην ίδια κατηγορία με την κατάχρηση φαρμάκων.
perierga.gr - Οι 10 πιο εθιστικές τροφές...
Πώς γίνεται ένα σακουλάκι πατατάκια ή ένα τόσο δα cupcake να είναι εθιστικά; Οι γυναίκες, μάλιστα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εθιστούν, καθώς, σύμφωνα με την ψυχολόγο, είναι εκείνες που στην αρχή περιορίζουν την παρόρμησή τους να καταβροχθίσουν ένα λαχταριστό σνακ, όμως τελικά δεν τα καταφέρνουν και «πέφτουν με τα μούτρα». Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλός τους μπαίνει σε εθιστική διαδικασία και αποκτά ανθυγιεινή σχέση με την κάθε ουσία. Ποιες είναι, λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πιο εθιστικές τροφές, τις οποίες θα πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο;
Λευκό ψωμί
Ξέρετε ήδη πως πρόκειται για ένα από τα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγετε, ειδικά αν πρόκειται για συσκευασμένο ψωμί (π.χ. του τοστ), καθώς περιέχει εξευγενισμένο αλεύρι, χωρίς δημητριακά. Προτιμάτε το ψωμί ολικής άλεσης.
Donuts
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ζάχαρη είναι η πιο εθιστική από τις τρεις ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν επιβεβαιώσει ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε ζάχαρη ο οργανισμός εκλύει ντοπαμίνη σε υπερβολικό, μη φυσιολογικό βαθμό.
Ζυμαρικά
Για πολλούς αποτελούν το πιο αγαπημένο τρόφιμο, όταν μάλιστα «λούζονται» με βούτυρο, λιπαρές σάλτσες, αλάτι και τυρί, γίνεται και ένα από τα πιο επικίνδυνα για εθισμό. Προσπαθήστε να τα καταναλώνετε στην «ιταλική» προτεινόμενη δόση, δηλαδή σε σκεύος όχι μεγαλύτερο από ένα φλιτζάνι. Επίσης, προτιμάτε να τα μαγειρεύετε al dente, ώστε να μειώνεται το γλυκαιμικό τους φορτίο.
Cupcakes
Και γενικώς κέικ με γλάσο. Οι τροφές αυτές είναι επίσης πολύ εθιστικές -και επικίνδυνες για τον οργανισμό- καθώς περιέχουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, η οποία συνδέεται με προβλήματα παχυσαρκίας, διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου.

Πατατάκια
Τα πατατάκια έχουν υπερβολικά υψηλές ποσότητες λιπαρών και αλατιού, ακόμα και αν επιλέγετε αυτά που ψήνονται στον φούρνο. Κάποια, μάλιστα, περιέχουν και ζάχαρη. Αν θέλετε να μασουλήσετε κάτι τραγανό για βραδινό, φτιάξτε μία σαλάτα με λάχανο και καρότο στην οποία θα προσθέσετε ελάχιστο αλάτι.
Μπισκότα
Υπάρχει λόγος που το βάζο με τα μπισκότα στο σπίτι δεν είναι ποτέ γεμάτο. Σύμφωνα με έρευνα, έστω κι αν απλά κοιτάζει κανείς τα μπισκότα, ο οργανισμός του εκλύει ντοπαμίνη. Φανταστείτε τι γίνεται όταν τα τρώτε! Οι ειδικοί λένε πως ο εγκέφαλος τότε τονώνεται πολύ με την «ορμόνη της χαράς», προκαλώντας σας να φάτε κι άλλα. Ωστόσο, και τα μπισκότα είναι από τα τρόφιμα που περιέχουν τις τρεις εθιστικές ουσίες (αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά). Πόση ισχυρή θέληση πρέπει να έχει κάποιος για να τους αντισταθεί;
Σοκολάτα
Διαχειριστείτε αυτό το εξαιρετικό τρόφιμο με φροντίδα: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό. Σε μεγάλες ποσότητες και τακτική κατανάλωση, όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει πιο εθιστική ακόμα και από ναρκωτικό. Προτιμάτε σοκολάτες με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και όχι αυτές που βλέπετε στις διαφημίσεις, οι οποίες είναι γεμάτες λιπαρά και ζάχαρη, ουσίες που έχουν πολύ μικρή θρεπτική αξία.
Τηγανιτές πατάτες
Ο εφιάλτης του ατόμου που προσπαθεί να κάνει δίαιτα και το όνειρο της βιομηχανίας τροφίμων. Το αποκορύφωμα της υπερσυγκέντρωσης ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού –ειδικά αν πρόκειται για προτηγανισμένες και κατεψυγμένες πατάτες. Οι επιστήμονες λένε πως πέρα από τρομερά εθιστικές, οι τηγανιτές πατάτες διαθέτουν και υψηλή περιεκτικότητα του καρκινογόνου ακρυλαμίδιου. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν και ασφαλέστεροι τρόποι για να τις απολαύσετε, π.χ. στον φούρνο ή βραστές.
Καραμέλες και ζαχαρωτά
Ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Florida Dr. Mark Gold, ο οποίος ερευνά τον εθισμό στο φαγητό εδώ και 30 χρόνια, έχει βρει ότι τα ζαχαρώδη τρόφιμα, στα οποία ο άνθρωπος εκτίθεται ήδη από την κοιλιά της μητέρας του αλλά και στην παιδική ηλικία, τον κάνουν να θέλει μεγαλώνοντας να καταναλώνει όλο και περισσότερα γλυκά. Λέει, λοιπόν, ότι πρέπει να προσέχουμε πολύ τι ταΐζουμε τα παιδιά, αν δεν θέλουμε να τα εθίσουμε στο φαγητό και δη στη ζάχαρη.
Παγωτό
Έχει βρεθεί πως το πιο εθιστικό τρόφιμο για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι το παγωτό –πρόκειται για αυτό στο οποίο είναι σχεδόν αδύνατον για τους περισσότερους να αντισταθούν. Και δεν είναι περίεργο; Αν υπάρχει στην κατάψυξη, εκεί θα στραφεί κάποιος που είναι ψυχολογικά πεσμένος. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το απόλυτο σνακ, αλλά και τους χειμερινούς δεν είναι λίγοι αυτοί που το προτιμούν, χωμένοι κάτω από κουβέρτες, μπροστά στο τζάκι. Έρευνες, όμως, δείχνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση τροφών τόσο επεξεργασμένων όσο το παγωτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την όρεξη για κατανάλωση άλλων, πιο θρεπτικών και υγιεινών τροφών, κι αυτό γιατί το παγωτό μετατοπίζει στον ανθρώπινο εγκέφαλο το σημείο ρύθμισης της ηδονής. Κι όταν γίνει αυτή η μετατόπιση, ο μόνος τρόπος να αντεπεξέλθει κανείς στον εθισμό είναι… περισσότερο παγωτό!
Πηγή: in2life.gr

Χάρηκε για το θάνατο της Thatcher και έχασε τη δουλειά του!

Χάρηκε για το θάνατο της Thatcher και έχασε τη δουλειά του!
Πού να φανταζόταν ο Jeremy Scott πως θα έχανε τη δουλειά του επειδή χάρηκε για το θάνατο της Thatcher (αν και θα μπορούσε να κρατήσει την άποψή του για τον εαυτό του).
Ο αξιωματικός της Scotland Yard έχασε τη δουλειά του μετά την αποκάλυψη ότι ήταν επικεφαλής ομάδας που δημοσιοποιούσε πανηγυρικά μηνύματα στα social media.
O 52χρονος Jeremy είχε γράψει στο twitter πως ελπίζει ο θάνατος της πρώην πρωθυπουργού να ήταν οδυνηρός και εξευτελιστικός, ενώ πρόσθεσε μάλιστα πως ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν πέθαινε και ο David Cameron.
Η Αστυνομία στην επίσημη ανακοίνωσή της πάντως αναφέρει πως «ο εν λόγω αξιωματικός παρέδωσε την παραίτησή του και έγινε άμεσα δεκτή», ενώ πρόσθεσαν πως η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη.
Πηγή:e-radio.gr

Οι κορυφαίες φάρσες του 20ού αιώνα

Μπορεί οι φάρσες να είναι το αλατοπίπερο της ζωής, εδώ ωστόσο θα κάνουμε λόγο για χιουμοριστικά γεγονότα που ξέφυγαν από το στενό πλαίσιο της παρέας και έγιναν παγκόσμιες ειδήσεις.

Αφήνοντας φυσικά το στίγμα τους στην κοινωνία, με τον κόσμο να μένει αποσβολωμένος! Και όχι, όμοιές τους δεν έχουν υπάρξει έκτοτε.

Είτε μιλάμε για τον αγύρτη του γερμανικού στρατού είτε για τη σκανδαλώδη ιστορία της τρίτης ιστορικής πτήσης, είτε τέλος για τον πόλεμο των κόσμων(!), η αυγή του 20ού αιώνα αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για μια σειρά από πλακατζήδες που θέλησαν να γελοιοποιήσουν τις εύπιστες μάζες.

Χωρίς άλλη καθυστέρηση λοιπόν, ας δούμε τις απολύτως καλύτερες φάρσες (και απάτες) που συγκλόνισαν τον κόσμο από το 1900-1938!

Αεροπλανική φάρσα - 1909



Τα αεροπλάνα ήταν μεγάλη δουλειά στις αρχές του 20ού αιώνα. Η απειροελάχιστη νύξη για μια πετυχημένη πτήση έφτανε για να κάνει τους δημοσιογράφους να τσακωθούν λυσσαλέα για μια αποκλειστική συνέντευξη με τον πιονέρο πιλότο! Και αυτό ακριβώς έκανε ο χιουμορίστας Wallace Tillinghast, αντιπρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρίας Worcester της Μασαχουσέτης το πρωί, μαθητευόμενος πιλότος το βράδυ. Τον Δεκέμβριο του 1909 λοιπόν, η έγκριτη εφημερίδα Boston Herald ανέφερε ότι ο Tillinghast είχε κατασκευάσει το πλέον προωθημένο αεροσκάφος που είχε δει ποτέ ο κόσμος: ικανό να αγγίζει ταχύτητες 200 χλμ/ώρα και να μεταφέρει το αστρονομικό νούμερο των τριών επιβατών! Μέχρι στιγμής, οι μόνες πετυχημένες πτήσεις ήταν αυτές των αδελφών Ράιτ το 1903 και η αντίστοιχη του Louis Bleriot -πάνω από τα Στενά της Αγγλίας- το 1909. Το «μονοπλάνο» του Tillinghast ήταν η επόμενη μεγάλη στιγμή της αεροπορίας δηλαδή. Περί τα τέλη του 1909, μπόλικες αξιοσέβαστες εφημερίδες των ΗΠΑ φιλοξενούσαν ειδήσεις για το αεροπλάνο του Tillinghast, ότι είχε αγγίξει ταχύτητες ακόμα και 483 χλμ/ώρα, ενώ σε ένα αξιοσημείωτο περιστατικό ο πιλότος το είχε επισκευάσει στον αέρα, σε ύψος 4.000 ποδιών. Οι δημοσιογράφοι έκαναν τα πάντα για να ρίξουν μια ματιά στο περίφημο «μονοπλάνο», με τον Tillinghast να τους κρατά στο σκοτάδι, ισχυριζόμενος ότι η βιομηχανική κατασκοπεία καραδοκούσε να του κλέψει την εφεύρεση. Όταν βέβαια οι πιέσεις έγιναν αφόρητες, και περιλάμβαναν ακόμα και κυβερνητικά τηλεφωνήματα, ο Tillinghast συμφώνησε να το παρουσιάσει στον Τύπο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Κι όταν έφτασε ο μοιραίος μήνας, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια. Της φάρσας, εννοείται! Παρά το γεγονός ότι ο Tillinghast δεν παραδέχτηκε ποτέ την πλάκα που σκάρωσε, ο διευθυντής του New England Aero Club έδωσε οριστικό τέλος στο φιάσκο, εκδίδοντας δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι ο Tillinghast δεν είχε μπει ποτέ στη ζωή του σε αεροπλάνο, πόσο μάλλον να το είχε απογειώσει κιόλας...

Λοχαγός για κλάματα - 1906



Τον Οκτώβριο του 1906, ο άνεργος γερμανός μπαλωματής Wilhelm Voigt έκανε την κίνησή του: φόρεσε την καλοσιδερωμένη στολή του αξιωματικού -την οποία και αγόρασε από ενεχυροδανειστήριο- και πήρε σβάρνα τους δρόμους, συναντώντας τελικά μια ομάδα πεζικάριων. Όντας ανώτερος, τους διέταξε να σταματήσουν, θέτοντάς τους υπό τις προσταγές τους. Τι έκανε με το στρατιωτικό απόσπασμα; Το οδήγησε στο δημαρχιακό μέγαρο του Köpenick (προαστίου του Βερολίνου), όπου και συνέλαβαν τον δήμαρχο και τον ταμία κατηγορώντας τους για υπεξαίρεση! Πριν εγκαταλείψει βέβαια το δημαρχείο, έκλεψε και 4.000 μάρκα από τα ταμεία, πριν εξαφανιστεί με τη λεία. Εννιά μέρες αργότερα βέβαια θα συλλαμβανόταν από την αστυνομία και θα καταδικαζόταν σε 4 χρόνια φυλάκισης, θα απελευθερωνόταν όμως στα 2, έχοντας πάρει χάρη από τον βασιλιά, ο οποίος δεν μπορούσε να αγνοεί πλέον τη φορτική πίεση του λαού να απελευθερωθεί ο κακοποιός. Ο Voigt είχε γίνει λαϊκός ήρωας επειδή γελοιοποίησε τον γερμανικό στρατό!

Η βασιλική αντιπροσωπεία - 1910



Στις 7 Φεβρουαρίου 1910, ο πρίγκιπας της Αβυσσινίας και η βασιλική του ακολουθία καλωσορίζονταν πάνω στο πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού HMS Dreadnought, το καμάρι του στόλου της Βρετανίας. Παρά το αιφνίδιο της επίσημης επίσκεψης, ο κυβερνήτης του πλοίου κατάφερε να παρατάξει τους άντρες του για να αποδώσουν τις δέουσες τιμές στον πρίγκιπα της Αιθιοπίας, ο οποίος έμεινε μάλιστα κατενθουσιασμένος από την υποδοχή. Για την επόμενη ώρα, ο πρίγκιπας και η αποστολή του ξεναγήθηκαν στο περίφημο πολεμικό, εγκαταλείποντας τελικά το καράβι με τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας να παιανίζει στο φόντο. Το επόμενο πρωί ωστόσο ο κυβερνήτης έμαθε την αλήθεια. Ο «πρίγκιπας» και η αποστολή του ήταν μέλη του περίφημου λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού κύκλου του Λονδίνου Bloomsbury Group, μια παρέα δηλαδή αστών της ανώτερης τάξης που είχαν μασκαρευτεί σε αιθίοπες βασιλικούς ακολούθους, ντυμένοι μάλιστα με αυθεντικές φορεσιές. Η ομάδα είχε πλαστογραφήσει ακόμα και τηλεγράφημα, το οποίο εστάλη στο πλοίο λεπτά πριν από την άφιξή τους. Ανάμεσα στους πλακατζήδες συγγραφείς και καλλιτέχνες ήταν και η Βιρτζίνια Γουλφ, με μούσι φυσικά και φούμο στο πρόσωπό της...

Βιολογικές αποδείξεις - 1926



Ο αυστριακός επιστήμονας Paul Kammerer ήταν οπαδός της ριζοσπαστικής θεωρίας του λαμαρκισμού, μιας βιολογικής θεωρίας σύμφωνα με την οποία τα ζωικά όντα εξελίχθηκαν βαθμιαία και κάτω από την επίδραση του περιβάλλοντος, στα πρότυπα της κληρονομικότητας των επίκτητων χαρακτηριστικών. Η θεωρία πρέσβευε ότι ένας άνθρωπος θα μπορούσε να αποκτήσει ένα σωματικό ελάττωμα, μια αναπηρία ή μια ουλή για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα της κληρονομικότητας, με την ενδεχόμενη απόδειξη της θεωρίας να έχει δραστικές συνέπειες για την ίδια την εξελικτική θεωρία. Για να αποδείξει λοιπόν την υπόθεση, ο Kammerer επιδόθηκε σε ένα πείραμα: τα περισσότερα είδη βατράχων έχουν μαύρα φολιδωτά τμήματα στα πίσω πόδια τους, γεγονός που τα διευκολύνει στο ζευγάρωμα μέσα στο νερό. Το είδος που επέλεξε ο βιολόγος ζευγάρωνε ωστόσο στη στεριά και δεν είχε ανάγκη από τα φολιδωτά αυτά τμήματα, με τον Kammerer να πιστεύει ότι αν ανάγκαζε τον βάτραχό του να ζευγαρώνει πλέον στο νερό, θα εξελισσόταν αποκτώντας τις ίδιες ακριβώς φολίδες με τα άλλα είδη βατράχων, με τους απογόνους του να διαθέτουν πλέον έμφυτο το χαρακτηριστικό, όπως ακριβώς ήθελε η θεωρία του Λαμάρκ. Με τα χρόνια λοιπόν και έπειτα από μπόλικες γενιές βατράχων, ο Kammerer ανακοίνωνε επιτέλους την επιτυχία του! Είχε αποδείξει ότι η λαμαρκιανή κληρονομικότητα ίσχυε, με τις επιπτώσεις στη θεωρία της εξέλιξης να λογίζονται κολοσσιαίες. Εξαιτίας του συντριπτικού αυτού γεγονότος, κάποιος έπρεπε να τεστάρει τους βατράχους του Kammerer, έργο που ανέλαβε ο G.K. Noble, επιμελητής στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τι βρήκε; Ότι οι βάτραχοι δεν είχαν αποκτήσει μαύρες φολίδες, απλώς κάποιος είχε εγχύσει μαύρο μελάνι στο δέρμα τους! Η αποκάλυψη της απάτης του Kammerer συνοδεύτηκε με την αυτοκτονία του...

Η Μεγάλη Σχολή των Ντισουμπρασιονιστών Ζωγράφων - 1924




Όταν ο αμερικανός συγγραφέας και ειδικός στη λατινική γλώσσα Paul Jordan Smith άκουσε τις κακές κριτικές που συγκέντρωσαν οι πίνακες της γυναίκας του, σκέφτηκε να σπάσει πλάκα με το κύκλωμα της τέχνης. Μια νύχτα λοιπόν πήρε ένα πινέλο και έφτιαξε κάτι που έμοιαζε με έναν τύπο που κρατούσε μια μπανάνα (αν και ήθελε να την κάνει να μοιάζει με αστερία!), ξυπνώντας την επόμενη μέρα ως ρώσος ζωγράφος Πάβελ Τζερντανόβιτς! Το 1925, ο Smith εξέθεσε τον πίνακά του, με τίτλο «Ναι, Δεν Έχουμε Μπανάνες», στο ετήσιο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων της Νέα Υόρκης. Οι κριτικοί λάτρεψαν τον πίνακα και έφτασαν στο σημείο να συγκρίνουν τον Τζερντανόβιτς με τον περίφημο γάλλο ζωγράφο Πολ Γκογκέν, την ώρα που το όνομά του φιγούραρε σε επιθεωρήσεις τέχνης (ακόμα και στην αξιοσέβαστη γαλλική έκδοση Review of the True and the Beautiful) ως το επόμενο μεγάλο ταλέντο της ζωγραφικής! Ο Smith απάντησε με μια λεπτομερή βιογραφία του Τζερντανόβιτς, τον οποίο φωτογράφισε μάλιστα ως τον ιδρυτή της ρωσικής σχολής του Ντισουμπρασιονισμού, και έριξε στα πόδια του κόσμου της τέχνης άλλους τέσσερις πίνακες του Τζερντανόβιτς, οι οποίοι συγκέντρωσαν και πάλι διθυραμβικές κριτικές. Το 1927 ωστόσο ο Smith δεν άντεξε και αποκάλυψε τη φάρσα στην εφημερίδα LA Times, με το θέμα να φιλοξενείται μάλιστα στο πρωτοσέλιδο. Οι μάσκες των κριτικών έπεσαν και η εμμονή του κατεστημένου με τη σύγχρονη τέχνη δεν θα έμενε ποτέ πια η ίδια...

Θεατρική φάρσα - 1907




Το 1907, στο θέατρο Hammerstein Victorian Theatre του νεοϋρκέζικου Μπρόντγουεϊ εμφανίστηκε μια ρεκλάμα: μια γυναίκα, με όνομα Sober Sue, θα ανέβαινε στη σκηνή στο διάλειμμα της παράστασης, έχοντας μια πρόκληση για το κοινό: «Κάντε τη Sober Sue να γελάσει και κερδίστε 1.000 δολάρια». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Αμερικής συνέρρεαν στο θέατρο για να την κάνουν να γελάσει, χωρίς τύχη ωστόσο. Μετά ανέλαβαν οι σεβαστοί κωμικοί της πόλης, οι οποίοι λαχταρούσαν για ένα πρωτοσέλιδο με το όνομά τους να φιγουράρει ως ο πρώτος κωμικός που έκανε την αγέλαστο πέτρα να σκάσει χαμογελάκι. Ούτε βέβαια αυτοί τα κατάφεραν. Όταν έπεσε η αυλαία και η διαφήμιση ξεκρεμάστηκε, μπόλικους μήνες μετά, με τη Sober Sue να γίνεται χθεσινά νέα, μόνο τότε οι ιθύνοντες του θεάτρου αποκάλυψαν τη φάρσα τους: η Sober Sue υπέφερε από παράλυση προσώπου, με την όλη απάτη να δικαιολογείται ως προσπάθεια να συγκεντρωθούν οι καλύτεροι κωμικοί της Νέας Υόρκης και να δώσουν δωρεάν παράσταση για το κοινό...

Μυστηριώδης αρχαιολογική ανακάλυψη - 1924



O Emile Fradin ήταν ένας 17χρονος αγρότης της Κεντρικής Γαλλίας που μια ωραία πρωία ενημέρωσε τον παππού του ότι είχε ανακαλύψει ένα υπόγειο δωμάτιο στο χωράφι τους, το οποίο ήταν γεμάτο με μυστηριώδη τεχνουργήματα. Πολύ σύντομα, ο τοπικός -και ερασιτέχνης- αρχαιολόγος Antonin Morlet κατέφτασε για να ρίξει μια ματιά, μην μπορώντας να πιστέψει στα μάτια του: μέσα στο δωμάτιο υπήρχαν όλων των λογιών των παράξενα αντικείμενα, από γυάλινα τούβλα και ανθρώπινα οστά μέχρι και ερμαφρόδιτα ειδώλια! Ακόμα και κεραμική επιγραφή υπήρχε σκαλισμένη με μια ακατάληπτη γλώσσα. Οι φήμες για τον άγνωστο αρχαίο πολιτισμό εξαπλώθηκαν σύντομα στη Γαλλία, όταν θα έκανε την επίσκεψή του το Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και θα ισχυριζόταν ότι τα ευρήματα ήταν πλαστά. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε μια σειρά από ανεξάρτητους ερευνητές και αρχαιολόγους να καταφτάσουν στο χωράφι και να αναγνωρίσουν στα αντικείμενα ίχνη της νεολιθικής εποχής, με την ανακάλυψη να αποτελεί αντικείμενο έριδας μέχρι και τη δεκαετία του '80! Στο μεσοδιάστημα, ο Fradin είχε μηνύσει τον διευθυντή του Λούβρου για δυσφήμηση, ενώ είχε και ο ίδιος μηνυθεί για απάτη. Η αιχμή του δόρατος ήταν η ακατάληπτη γλώσσα, η οποία χρονολογούταν πριν από κάθε γραπτό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, γεγονός που τράνταζε τον κόσμο της επιστήμης και θα έκανε την ιστορία να ξαναγραφτεί. Και βέβαια η Κεντρική Γαλλία θα γινόταν το αρχιμήδειο σημείο του ανθρώπινου πολιτισμού! Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες τεχνικές χρονολόγησης αποκάλυψαν ότι πολλά από τα ευρήματα ήταν κατοπινά (13ος-19ος αιώνας), το θέμα της επιγραφής δεν είναι ακόμα και σήμερα εύκολο να απομυθοποιηθεί και να αποδοθεί σε φάρσα, με τους ειδικούς να ερίζουν ακόμα. Και ο μόνος που ήξερε τι πραγματικά συνέβη πέθανε το 2010, σε ηλικία 103 ετών, με τον Fradin να παίρνει το μυστικό στον τάφο...

Ο ραδιο-πανικός του BBC - 1926



Όταν το BBC διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματός του στις 16 Ιανουαρίου 1926, κανείς δεν τόλμησε να θέσει εν αμφιβόλω την αλήθεια του «έκτακτου δελτίου»: ένας οργισμένος όχλος ανέργων περιδιάβαινε τους δρόμους του Λονδίνου, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας κυριολεκτικά χάος στην πόλη. Η Εθνική Πινακοθήκη είχε λεηλατηθεί, το Μπιγκ Μπεν είχε γκρεμιστεί, το ξενοδοχείο Savoy καταστράφηκε ολοσχερώς, το κοινοβούλιο πολιορκούταν με πυρά όλμων, την ώρα που ο υπουργός Συγκοινωνιών είχε κρεμαστεί από φανοστάτη! Η επανάσταση μεταδιδόταν ζωντανά στο ραδιόφωνο, με τη φωνή του εκφωνητή να διανθίζεται με κραυγές και ήχους εκρήξεων. Πανικός επικράτησε στο Λονδίνο, με τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος στους δρόμους και τις αστυνομικές αρχές να δέχονται χιλιάδες τηλεφωνήματα για διατάραξη της κοινής ειρήνης! Το BBC ωστόσο αναμετέδιδε απλώς ένα από τα κωμικά σόου του Ronald Knox, το «Broadcasting the Barricades», μια σειρά ξεκαρδιστικών δελτίων ειδήσεων, ένα από τα οποία παρουσίαζε μια αστική ταραχή. Αν οι ακροατές είχαν ακούσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία την εκπομπή (και δεν καταλαμβάνονταν από πανικό), θα γινόταν σαφές ότι ο εφιάλτης ήταν απλώς κατασκευασμένος...

Το περίεργο κληροδότημα - 1900



Ο Francis Douce (1757-1834) ήταν ένας καθ' όλα αξιοσέβαστος αρχαιολόγος, ιδιαίτερα γνωστός για την τεράστια συλλογή του από βιβλία, σχέδια και τεχνουργήματα, ενώ για ένα διάστημα εργάστηκε και στο Βρετανικό Μουσείο. Όταν πέθανε, σημείωσε στη διαθήκη του ότι ένα συγκεκριμένο κουτί -που περιείχε ημιτελή έγγραφα και μια σειρά από σπάνια χειρόγραφα- ήθελε να παραδοθεί στο Βρετανικό Μουσείο, με έναν όρο: έπρεπε να παραμείνουν ανέγγιχτα για 66 χρόνια. Οι ιθύνοντες του μουσείου σεβάστηκαν φυσικά την επιθυμία του και περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια, με την πολυπόθητη στιγμή να φτάνει την 1η Ιανουαρίου 1900: οι αρχαιολόγοι του μουσείου περίμεναν να βρουν ζηλευτούς θησαυρούς, μια αφθονία δηλαδή πληροφοριών και σπάνιων κειμένων. Γιατί άλλωστε να ποντάρει κάποιος στην υπομονή των συνάδελφων αρχαιολόγων αν δεν επρόκειτο για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό; Όταν λοιπόν άνοιξαν με κομμένη την ανάσα το κουτί, βρήκαν... τίποτα! Εκτός από μερικά αποκόμματα και κομμένα εξώφυλλα βιβλίων, χωρίς καμία αρχαιολογική ή πολιτιστική σημασία. Το περίφημο μίσος που έτρεφε ο Douce για τη συναδελφική του κοινότητα θα περνούσε σε άλλα επίπεδα...

Θαλασσόλυκος από κούνια - 1929



Η Joan Lowell είχε πραγματικά αξιοζήλευτα παιδικά χρόνια: από την ηλικία των δύο ως τα δεκαεφτά της χρόνια, ζούσε μέσα στη σκούνα του πατέρα της, περιδιαβαίνοντας τις θάλασσες και τους ωκεανούς, ζώντας αμέτρητες περιπέτειες. Η συναρπαστική περίοδος που πέρασε στο καράβι θα απαθανατιζόταν στην αυτοβιογραφία της, που εκδόθηκε το 1929 και για την οποία πληρώθηκε με 50.000 δολάρια, με τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου να ακολουθούν και τις κριτικές να είναι το λιγότερο διθυραμβικές. Όταν ωστόσο άρχισαν να ανακύπτουν οι πρώτες υπόνοιες για το αν οι ιστορίες της ήταν όντως αληθινές, η εφημερίδα San Francisco Chronicle θα έκανε μια ενδελεχή έρευνα για την ανατροφή της Lowell, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η τύπισσα είχε μεγαλώσει στην Καλιφόρνια και δεν είχε βγει στη θάλασσα παρά για μια χούφτα σύντομων ταξιδιών! Η Lowell παραδέχτηκε ότι οι ιστορίες της ήταν «κατά 80% γνήσιες», αποδίδοντας τις υπερβολές στο ποιητικό ελεύθερο, αν και χρόνια αργότερα θα σημείωνε σε συνέντευξή της ότι αν δεν είχε προσδώσει το απαραίτητο αλατοπίπερο, η αυτοβιογραφία της θα παραήταν βαρετή...

Η κορυφαία φάρσα του 20ού αιώνα - 1938



Το απόγευμα της 30ής Οκτωβρίου 1938, το κοινό του ραδιοσταθμού CBS Radio απολάμβανε το μουσικό πρόγραμμα του Ramon Raquello και της ορχήστρας του, όταν δύο μόλις λεπτά μετά την έναρξη της εκπομπής ο σταθμός αναγκάστηκε να διακόψει την κανονική ροή για μια έκτακτη είδηση: οι αστρονόμοι είχαν μόλις διακρίνει τεράστιες μπλε φλόγες να εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Άρη. Μετά την «είδηση», συνεχίστηκε κανονικά η συναυλία του Raquello, για να διακοπεί ωστόσο και πάλι λίγο αργότερα, καθώς η επικαιρότητα κάλπαζε: αυτή τη φορά ένας περίεργος μετεωρίτης είχε πέσει στη Γη, κάπου στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης, με τον ρεπόρτερ να αναμεταδίδει επιτόπου από το απόκοσμο σκηνικό. Σε έκπληξη του τρομαγμένου ακροατηρίου, τα γεγονότα γύρω από τον κρατήρα σύντομα θα κλιμακώνονταν σε κάτι ακόμα χειρότερο: ο μετεωρίτης δεν ήταν μετεωρίτης, ήταν στην πραγματικότητα ένα διαστημόπλοιο, μέσα από το οποίο βγήκε ένα πλάσμα με πλοκάμια, πιθανότατα από τον Άρη, το οποίο άρχισε να σκοτώνει τους αυτόπτες μάρτυρες με φονικές θερμικές ακτίνες! Ο Αρειανός επέστρεψε κατόπιν στο σκάφος του, για να κάνει και πάλι την εμφάνισή του λίγο αργότερα μέσα σε μια τεράστια τρίποδη φονική μηχανή. Αυτό ήταν, ο πόλεμος των κόσμων μόλις είχε αρχίσει: 7.000 πάνοπλοι αρειανοί στρατιώτες είχαν αποβιβαστεί στη Γη για να την κατακτήσουν. Γενικευμένος πανικός επικράτησε αυτόματα, με τον κόσμο να κρύβεται ή να ετοιμάζεται να διαφύγει (ποιος ξέρει για πού!). Αργότερα βέβαια τη νύχτα όλοι θα πληροφορούνταν την αλήθεια: ήταν απλώς η εβδομαδιαία εκπομπή του Όρσον Γουέλς, που λόγω του Halloween αποφάσισε να κάνει ένα δραματικότατο αφιέρωμα στην ιστορία του H.G. Wells «Ο Πόλεμος των Κόσμων»! Ο πανικός εκατομμυρίων ανθρώπων δεν έχει όμοιό του στην ανθρώπινη ιστορία της μαζικής επικοινωνίας...
Πηγή:e-radio.gr

Πάνω από τη μισή του ζωή στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε

Πέρασε 38 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε. Απελευθερώθηκε με απόφαση δικαστή της Νέας Υόρκης



Αμερικανός, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός κοριτσιού πριν από 38 χρόνια, κάτι που ο ίδιος έλεγε ότι ποτέ δεν έκανε, απολαμβάνει το πρώτο Σαββατοκύριακο της ελευθερίας του, μετά την απόφαση ενός δικαστή της Νέας Υόρκης να τον απελευθερώσει.
Ο Ντέιβιντ Μπράιαντ ήταν 18 ετών όταν καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Κάρεν Σμιθ, ενός κοριτσιού μόλις 8 ετών, το οποίο τον Μάρτιο του 1975 βρέθηκε νεκρό και κακοποιημένο σεξουαλικά, σε μια σκάλα σπιτιού στο Μπρονξ. Ο Μπράιαντ συνελήφθη λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανακάλυψη του νεκρού παιδιού.
Ο έφηβος τότε Μπράιαντ ο οποίος γνώριζε την οικογένεια του θύματος αρχικά ομολόγησε, το έγκλημα αλλά στη συνέχεια και μέχρι σήμερα υποστήριζε την αθωότητά του.
Μετά από χρόνια προσφυγών, ένας δικαστής του Μπρονξ, ο Σεθ Μάρβιν, χωρίς να σχολιάσει την ενοχή του κατηγορουμένου, δήλωσε ότι ο Μπράιαντ προφανώς αδικήθηκε, διότι ο συνήγορός του δεν τον υπερασπίστηκε σωστά, ούτε ο υπήρξε δίκαιη δίκη. Και διέταξε, την περασμένη Πέμπτη, την απελευθέρωση του 56χρονου πλέον Μπράιαντ.
Ο δικαστής σημείωσε ότι ο διορισμένος από το δικαστήριο δικηγόρος, Πολ Άουερμπαχ, δεν περιέλαβε στην γραμμή υπεράσπισης το αίτημα του Μπράιαντ για αιματολογική επαλήθευση, ένα στοιχείο που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση τα πορίσματα της αστυνομικής έρευνας.
"Αυτό το σφάλμα είναι τόσο σκανδαλώδες και επιζήμιο που στέρησε από τον κατηγορούμενο μια δίκαιη δίκη", είπε ο δικαστής, στην απόφασή του, καταγγέλλοντας την "αμέλεια και άγνοια" του συνηγόρου.
Όσο για τον Μπράιαντ, δήλωσε στην εφημερίδα Daily News χαρούμενος και ιδιαίτερα γοητευμένος από όλες τις νέες τεχνολογίες, αλλά ταυτόχρονα πανικοβλημένος διότι δεν έχει που να πάει και είναι χωρίς χρήματα.
Πηγή:news247.gr