Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ NASA: Στις 5 Φεβρουαρίου 2040 θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι




Επιστήμονες της NASA δήλωσαν ότι σε 30 χρόνια η Γη θα απειληθεί από σύγκρουση με έναν αστεροειδή 2011 AG5, το μέγεθος του οποίου είναι περίπου 150 μέτρα. Η καταστροφή θα συμβεί την 5η Φεβρουαρίου 2040, με αρκετά μεγάλη πιθανότητα - 1 προς 625. Πιο ακριβή στοιχεία σχετικά με την πορεία της κίνησης του 2011 AG5 και την πιθανότητα σύγκρουσης με τη Γη, οι ερευνητές θα διαθέτουν τα επόμενα χρόνια, όταν το ουράνιο σώμα θα βρεθεί σε μια ικανοποιητική για παρατήρηση απόσταση από τη Γη. Όπως αναφέρει η «Φωνή της Ρωσίας», η σύγκρουση του αστεροειδή 2011 AG5 με τη Γη θα οδηγήσει στον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, χωρίς όμως να επιφέρει πλήρη εξαφάνιση της ανθρωπότητας, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
Πηγή:gegonata.net

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Μπαρ στο Τόκιο κάνει γενναία έκπτωση μόνο σε φαλακρούς!

Φαλακροί όλου του κόσμου ενωθείτε και κάντε ένα ταξιδάκι μέχρι το Τόκιο της Ιαπωνίας, και πιο συγκεκριμένα μέχρι το περίφημο μπαρ «Otasuke», που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό πριν από έναν μήνα και κάνει θραύση ανάμεσα στους… καραφλούς πρωτίστως νέους της πόλης. Ο λόγος; Προσφέρει γενναίες εκπτώσεις και προσφορές μόνο σε φαλακρούς άντρες που δεν ντρέπονται να δείξουν τη φαλάκρα τους!
perierga.gr - Μπαρ στο Τόκιο κάνει γενναία έκπτωση μόνο σε καραφλούς!
«Δεν υπάρχει λόγος κανείς που τα μαλλιά του τον εγκατέλειψαν να ξυρίζει το κεφάλι του ή να καλύπτει το κενό με κάποια φράντζα. Αντίθετα πρέπει να είναι υπερήφανος και να καμαρώνει για το γουλί κεφαλάκι του!», λέει ο υπεύθυνος και επισημαίνει πως το μήνυμα που περνά το μπαρ είναι πολύ σημαντικό καθώς πολλοί νέοι άνθρωποι πλέον χάνουν τα μαλλια΄τους και δεν χρειάζεται να ντρέπονται γι΄αυτό!
perierga.gr - Μπαρ στο Τόκιο κάνει γενναία έκπτωση μόνο σε καραφλούς!
Πηγή:perierga.gr

Βρέθηκε μετά από 500 χρόνια η «Σάντα Μαρία» του Κολόμβου

Πάνω από πέντε αιώνες έχουν περάσει από το ναυάγιο στην Καραϊβική της ναυαρχίδας του Χριστόφορου Κολόμβου και οι αρχαιολογικοί ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ανακάλυψαν ερείπια του πλοίου, στο βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της βόρειας ακτής της Αϊτής. Είναι πιθανό να επρόκειτο για ένα από τα σημαντικότερα υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα του κόσμου.
Βρέθηκε μετά από 500 χρόνια η «Σάντα Μαρία» του Κολόμβου
«Όλα τα γεωγραφικά, υποβρύχια και αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ναυάγιο είναι η διάσημη ναυαρχίδα του Κολόμβου, Σάντα Μαρία» δήλωσε ο επικεφαλής της υποβρύχιας έρευνας, Μπάρι Κλίφορντ, σύμφωνα με την Independent.
«Η κυβέρνηση της Αϊτής υπήρξε εξαιρετικά χρήσιμη και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για την λεπτομερή αρχαιολογική ανασκαφή του ναυαγίου» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα του κ. Κλίφορντ, έχει πραγματοποιήσει μια μη επεμβατική μελέτη του ναυαγίου, μετρώντας το και φωτογραφίζοντάς το.

Αρχαιολογικές μελέτες που είχαν γίνει και στο παρελθόν είχαν επιδείξει ως πιθανή θέση του φρουρίου του Κολόμβου σε κοντινή απόσταση. Η ομάδα του Κλίφορντ αφού μελέτησε τα δεδομένα από το ημερολόγιο του Χριστόφορου Κολόμβου, αλλά και επανεξετάζοντας τις υποβρύχιες φωτογραφίες από μια αρχική έρευνα στην περιοχή που είχε γίνει το 2003, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως το ναυάγιο αυτό πιθανότατα να επρόκειτο για το 'Σάντα Μαρία'.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται για τη σωστή θέση, όσον αφορά αυτά που γράφει στο ημερολόγιό του ο Χριστόφορος Κολόμβος, περιγράφοντας το ναυάγιο σε σχέση με το φρούριό του. Επίσης, τα τοπικά ρεύματα συμφωνούν με τα ιστορικά στοιχεία για τον τρόπο που παρασύρθηκε το σκάφος προτού διαλυθεί, ενώ το αποτύπωμα του ναυαγίου, συμφωνεί με το μέγεθος που πιθανολογείται πως είχε το πλοίο.
Χρησιμοποιώντας θαλάσσια μαγνητόμετρα, βυθόμετρα αλλά και με τη βοήθεια δυτών, η ομάδα του Κλίφορντ ερευνά εδώ και πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή αλλά μόλις πρόσφατα κατάφερε να περιορίσει την έρευνα στο σημείο όπου βρέθηκε το πλοίο.

«Στην ιδανική περίπτωση, αν οι ανασκαφές πάνε καλά και ανάλογά με την κατάσταση διατήρησης των θαμμένων ξύλινων τμημάτων, πιθανότατα να ανασυρθούν στην επιφάνεια όλα τα σωζόμενα μέρη του σκάφους και αφού συντηρηθούν, να τοποθετηθούν σε μία μόνιμη έκθεση σε μουσείο της Αϊτής.
Πηγή:e-go.gr

Πώς οι Ρωμαίοι διέγραφαν ανθρώπους από την Ιστορία!

Πώς οι Ρωμαίοι διέγραφαν ανθρώπους από την Ιστορία!
Η πρακτική της «καταδίκης της μνήμης» (damnatio memoriae) ήταν μια τιμωρία που οι Ρωμαίοι προόριζαν για εκείνους που ήθελαν για κάποιο λόγο να ατιμάσουν. Στο πλαίσιο αυτής γινόταν οποιαδήποτε προσπάθεια χρειαζόταν, προκειμένου να εξαφανιστούν όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν την ύπαρξη του κάθε τιμωρημένου.
Η «damnatio memoriae» είναι λατινική φράση, που σημαίνει στην κυριολεξία «καταδίκη της μνήμης» και αναφέρεται στην επίσημη κύρωση μια πολιτείας που αποσκοπεί στο να ακυρώσει κάθε ίχνος του ατόμου από τη ζωή του, σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ, προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή της.
Σε μια πόλη, όπως πχ η Ρώμη, που προέβαλλε την κοινωνική εμφάνιση, τη δικαιοσύνη, την ευπρέπεια και την υπερηφάνεια, ήταν μια πραγματική και θεμελιώδης απαίτηση του πολίτη, ίσως η πιο αυστηρή τιμωρία. Ο Δομιτιανός, κατεχόμενος συνεχώς από το φόβο της ανατροπής του, κατέφυγε άκριτα σε καταδότες, εκτελέσεις και εξορίες. Οι φιλόσοφοι κάθε είδους διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν πρώτα τη Ρώμη και ύστερα το ιταλικό έδαφος το 89 μΧ και το 95 μΧ, ενώ μεγάλη δίωξη υπέστησαν και οι χριστιανοί. Δημιουργήθηκε έτσι ένα φοβερό κλίμα τρομοκρατίας, που στο τέλος ανησύχησε ακόμη και τους ίδιους τους στενούς συνεργάτες του, που συνωμότησαν με τη γυναίκα του Δομιτία Λογγίνα και τον δολοφόνησαν, αναφέρει η Wikipedia.
Οι ειδικοί γνωρίζουν μια σειρά περιπτώσεων επιφανών προσώπων, στους οποίους επιβλήθηκε μεν η «καταδίκη της μνήμης», όμως υπάρχουν αρκετά στοιχεία γι' αυτούς.
Η «καταδίκη της μνήμης», όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Today I Found Out, κανονικά προοριζόταν για γερουσιαστές και αυτοκράτορες, των οποίων οι πράξεις δεν έκαναν καλό στη Ρώμη ή που διέπραξαν προδοσία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα.
Στις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν για να σβηστεί κάθε ίχνος ιστορίας του συγκεκριμένου κάθε φορά ατόμου περιλαμβάνονταν τα εξής: σβήσιμο του ονόματός του από όλα τα επίσημα αρχεία, κατάσχεση της περιουσίας του και καταστροφή ή παραποίηση οποιουδήποτε αντικειμένου (πχ άγαλμα, τοιχογραφία, κείμενα κτλ) είχε οποιαδήποτε σχέση με αυτόν.
Αν το άτομο είχε ήδη πεθάνει, τότε η διαθήκη του ακυρωνόταν και ο τάφος του καταστρεφόταν.
Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μαξέντιος τιμωρήθηκε με damnatio memoriae το 312 μΧ από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, όμως οι ιστορικοί του σήμερα γνωρίζουν αρκετά γι' αυτόν.
Ο πατέρας του Μαξέντιου, Μαξιμιανός, είχε τιμωρηθεί κι αυτός με «καταδίκη της μνήμης» το 310. Όμως ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος άλλαξε γνώμη, κάτι που αποθέωσε τον Μαξιμιανό στα μάτια του λαού. Κάτι που ενδεχομένως ο ίδιος να απολάμβανε αρκετά, αν ο Κωνσταντίνος δεν τον είχε εξαναγκάσει να... αυτοκτονήσει, προσθέτει το δημοσίευμα.
Ένας αυτοκράτορας που σώθηκε, μάλλον απροσδόκητα, από την ίδια μοίρα, ήταν ο Καλιγούλας. Όταν ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε το 41 μΧ, ο διάδοχός του, αυτοκράτορας Κλαύδιος, σταμάτησε αμέσως τις προσπάθειες της Γερουσίας να... απαλλάξουν την ιστορία από τη μνήμη του ανιψιού του.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική περίπτωση, για την οποία είναι γνωστό ότι η απόφαση να προσπαθήσουν να εξαλείψουν τον Καλιγούλα από την ιστορία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κοινή γνώμη, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λαϊκή γνώμη έπαιζε σημαντικό ρόλο στην επιβολή της συγκεκριμένης τιμωρίας.
Ίσως μία από τις πιο σκοτεινές περιπτώσεις ήταν η ιστορία του Πούμπλιου Σεπτίμιου Γέτα, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στα χέρια της μητέρας του, ύστερα από εντολή του μεγαλύτερου αδερφού του, Καρακάλλα.
Μετά τη δολοφονία, ο Καρακάλλας επέβαλλε damnatio memoriae στον νεκρό αδερφό του, διατάζοντας την απομάκρυνση του ονόματός του από όλες τις δημόσιες επιγραφές. Ο ίδιος επέβαλλε την ίδια τιμωρία σε άλλους 20.000 ανθρώπους.
Η «εκκαθάριση» εναντίον του αδερφού του ήταν εκτεταμένη, με αποτέλεσμα να επιζήσουν ελάχιστες εικόνες του Πούμπλιου Γέτα.
Ωστόσο, αυτό από το οποίο ο Καρακάλλας δεν κατάφερε να απαλλαγεί ήταν τα εκατομμύρια νομίσματα που έφεραν το πρόσωπο του αδερφού του και τα οποία κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην αυτοκρατορία του.
Επιπλέον, λόγω της δημοφιλίας του Πούμπλιου Γέτα στο λαό της Ρώμης, ο Καρακάλλας αναγκάστηκε να προσφέρει μια πλούσια κηδεία στον δολοφονημένο αδερφό του.
Πηγή:e-radio.gr

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου -Κάντε το τεστ για να δείτε τι θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές [εφαρμογή]

Ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου -Κάντε το τεστ για να δείτε τι θα ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές [εφαρμογή]


Μια μικρή βοήθεια στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους υπόσχεται ο «ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου» που αποτελεί την ελληνική εκδοχή μιας διεθνούν πλατφόρμας που βοηθά εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη να μορφοποιήσουν ή και να επιβεβαιώσουν την πολιτική επιλογή τους σε εθνικές, περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές.

Ο Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου, που ανέπτυξαν επιστήμονες του ΑΠΘ, ζητά από όποιον επιλέξει να κάνει το τεστ, φυσικά ανώνυμα, να απαντήσει σε 31 ερωτήσεις. Αφού το σύστημα αποκομίσει τα δεδομένα και σχηματίσει το προφίλ του ψηφοφόρου συγκρίνει τις πολιτικές του απόψεις με αυτές των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του.

Με βάση τις απαντήσεις του, η πλατφόρμα εμφανίζει στον χρήστη το βαθμό συμφωνίας των απόψεών του με κάθε ένα κόμμα ξεχωριστά, σε μια κλίμακα που ξεκινά από το 100 (πλήρης συμφωνία) και καταλήγει στο –100 (πλήρης διαφωνία).
Κάντε το τεστ πατώντας ΕΔΩ.


Πηγή: iefimerida.gr