Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Απλό πταίσμα η καλλιέργεια για προσωπική χρήση

Αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η προμήθεια και κατοχή θα είναι απλά πταίσματα, όπως και η καλλιέργεια χασίς "για την αποκλειστική και μόνο χρήση του δράστη"
Την πλήρη αποποινικοποίηση -για πρώτη φορά- της χρήσης ναρκωτικών ουσιών θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, όπως προανήγγειλε χθες στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος υπουργός.
Ο Μ. Παπαϊωάννου παρουσίασε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τις προτεινόμενες από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταρρυθμίσεις με πρώτη την αποφυγή φυλάκισης για τους -αποδεδειγμένα- χρήστες ναρκωτικών. Επίσης στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, θα προβλέπεται ο εξορθολογισμός των προβλέψεων και των ποινών για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, αλλά και η κατοχύρωση του δικαιώματος στη θεραπεία.
Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον των μελών της επιτροπής, με το νέο νομοσχέδιο "αποποινικοποιείται πλήρως για πρώτη φορά η χρήση ναρκωτικών ουσιών, διατηρείται εντούτοις, αλλά μειωμένο, σε βαθμό πταίσματος, το αξιόποινο της προμήθειας και της κατοχής ναρκωτικών, ως και της καλλιέργειας φυτών κάνναβης, σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική και μόνο χρήση του δράστη, λόγω της έστω και μικρής επικινδυνότητας που ενέχουν για τρίτους, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η ελεγκτική δραστηριότητα των αρχών για τη διερεύνηση σοβαρότερων εγκλημάτων".
Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προσδιορίζεται "η τυποποίηση με νομοτεχνικά αρτιότερο τρόπο ως βασικού εγκλήματος της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, τιμωρούμενο σε βαθμό κακουργήματος, ενώ καθορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τη διάκριση ελαφρύτερων, βαρύτερων και ιδιαίτερα σοβαρών περιπτώσεων διακίνησης, με αντίστοιχη κλιμάκωση των ποινών, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται δικαιότερη μεταχείριση των μικροδιακινητών, ιδιαίτερα των εξαρτημένων, να μην εμφανίζονται φαινόμενα επιβολής δυσανάλογα μεγάλων ή δυσανάλογα μικρών ποινών για τις ίδιες πράξεις, αλλά και να μη διαφεύγουν πλέον της απειλής επιβολής της σοβαρότερης κύρωσης (ισόβιας κάθειρξης) διακινητές που τελούν ιδιαίτερα βαρείες πράξεις διακίνησης".
Η ανάγκη σοβαρών αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο για τις ναρκωτικές ουσίες προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα που ισχύουν στον συγκεκριμένο χώρο και τέθηκαν υπόψη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. 300 άνθρωποι ετησίως οδηγούνται στον θάνατο λόγω της κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ περίπου το 40% των κρατουμένων στις φυλακές κρατείται για υποθέσεις που αφορούν άμεσα τα ναρκωτικά, όμως πολλοί άλλοι κρατούνται για εγκλήματα συνδεόμενα με τη διάδοση των ναρκωτικών ουσιών.Πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου