Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

11 βιβλία για την 11η Σεπτεμβρίου

Η τέχνη και ειδικότερα η τέχνη της λογοτεχνίας εμπνέεται από συγκλονιστικά, κοσμοϊστορικά γεγονότα στην πορεία της ανθρωπότητας. Από γεγονότα που αλλάζουν τον κόσμο μας, που αλλάζουν εμάς τους ίδιους.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 είναι τέτοιου είδους γεγονότα.
Θα μπορούσε να βρει κανείς το πιο αντιπροσωπευτικό βιβλίο για την 11η Σεπτεμβρίου;
Ένα βιβλίο της τάξεως του “Ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο” για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ή του “Αυτά που μετέφεραν” για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τα 11 πιο αναγνωρισμένα βιβλία για τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.
1) 102 Minutes: The Untold Story of the Fight to Survive Inside the Twin Towers των Kevin Flynn, Jim Dwyer



Το βιβλίο είναι μια καταγραφή των γεγονότων λεπτό προς λεπτό από τη στιγμή που έπεσε το πρώτο αεροπλάνο μέχρι τη στιγμή που έπεσε και ο δεύτερος πύργος.
2) Firehouse του David Halberstam



Το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα πριν το θάνατό του.
Εξιστορεί τις ζωές και τα κίνητρα των πυροσβεστών ενός πυροσβεστικού σώματος στο Μανχάταν, οι οποίοι πέθαναν την 11η Σεπτεμβρίου στη μάχη τους με τις φλόγες.
3) American Ground: Unbuilding the World Trade Center του William Langewiesche



Το βιβλίο δεν εστιάζει τόσο στο ανθρώπινο δράμα αλλά στο τεράστιο έργο που ανέλαβαν αυτοί που καθάρισαν τα συντρίμμια και προετοίμασαν το σημείο για νέες οικοδομικές δραστηριότητες.
4) The 9/11 Report: A Graphic Adaptation των Ernie Colon, Sid Jacobson



Το graphic novel αυτό χρησιμοποιεί τα πιο βασικά στοιχεία από την κυβερνητική αναφορά και τα οπτικοποιεί.
Ένα κόμικ, το οποίο παρουσιάζει με γκροτέσκα ευθύτητα το δράμα που εκτυλίχθηκε στους Δίδυμους Πύργους.
5) 9/11 Commission Report: Final Report of the National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States από την εθνική επιτροπή για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ



Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κυβερνητική αναφορά, το βιβλίο αυτό ήταν best seller για πολλούς μήνες. Τα γεγονότα από την επίσημη κυβερνητική ματιά.
6) Extremely Loud and Incredibly Close του Jonathan Safran Foer



Έχει ειπωθεί πως αυτό το βιβλίο θα σε αλλάξει. Δεν θα μπορείς να ασχοληθείς με τίποτα άλλο μέχρι να το τελειώσεις.
Θα σε καθηλώσει στον καναπέ, στο γραφείο, στο κρεββάτι με την αληθοφάνεια και τις σοκαριστικές περιγραφές του.
7) Portraits: 9/11/01: The Collected "Portraits of Grief" from The New York Times των New York Times



Η εφημερίδα New York Times, κάθε ημέρα κυκλοφορίας της μετά το συμβάν δημοσίευε ένα “πορτρέτο” ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στην επίθεση.
Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή από τα “πορτρέτα” αυτά.
8) The Looming Tower: Al Qaeda and the Road to 9/11 του  Lawrence Wright

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο το οποίο κέρδισε και το βραβείο Pulitzer, που σκιαγραφεί τα πορτρέτα των δραστών και εξιστορεί τα γεγονότα εστιάζοντας στην πλευρά της Αλ Κάιντα.
Το βιβλίο σε προμηθεύει με μια απαραίτητη,  "ενδοσκοπική ματιά" στο Ισλάμ και επικεντρώνεται στις δύσκολες σχέσεις μεταξύ του FBI και της CIA.
9) Falling Man του Don DeLillo



Ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα σχετικά με τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι προσωπικές μαρτυρίες αναμειγνύονται με τη γενική ιστορία.
Η απουσία ενός φίλου στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο παιχνίδι πόκερ, ο καλλιτέχνης που απαγχονίζεται στα συντρίμμια των κτιρίων ή το παιδί που τσεκάρει τον ουρανό για αεροπλάνα είναι μερικά από τα μικρά "τραύματα" που συνθέτουν την μεγαλύτερη πληγή στις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων.
Το βιβλίο σε καθηλώνει με τις ποικίλες οπτικές γωνίες, των ανθρώπων που ήταν στους πύργους, των ανθρώπων που δεν ήταν καν στη Νέα Υόρκη, αλλά και των ίδιων των τρομοκρατών.
10) Fireboat: The Heroic Adventures of the John J. Harvey με εικόνες της Maira Kalman



Το βιβλίο της Maira Kalman είναι ένα εικονογραφημένο αριστούργημα για ένα πυροσβεστικό πλοίο με το όνομα John J. Harvey, το οποίο υπηρέτησε πιστά την πόλη της Νέας Υόρκης για παραπάνω από 70 χρόνια.
Ενώ επρόκειτο να το αποσύρουν, στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου το πλοίο προσέφερε την πολύτιμη βοήθεια του και έκλεισε την πορεία του με ένα τελευταίο ηρωικό ανδραγάθημα.
Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο που θα συγκινήσει τα "παιδιά" κάθε ηλικίας.
11) Debunking 9/11 Myths των David Dunbar και Brad Reagan



Γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου είναι τόσο εκνευριστικές;
Μάλλον γιατί σου προκαλούν απελπισία. Η ζωή είναι αρκετά δύσκολη και χωρίς σενάρια για σατανικά σχέδια από την υποτιθέμενη "καλή πλευρά."
Το βασικό θέμα που εξετάζει το βιβλίο, είναι το πως η πτώση των Δίδυμων  Πύργων συνέβη χωρίς τη "συμβολή" των συνωμοσιολογικών θεωριών.Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου