Τρίτη 17 Απριλίου 2012

«Αντίο» στον Δ.Μητροπάνο από τον καλλιτεχνικό κόσμο


Σοκ και μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Δημήτρη Μητροπάνου στον καλλιτεχνικό χώρο. Μουσικοί που συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και φίλοι μίλησαν για τον άνθρωπο και μουσικό Δημήτρη Μητροπάνο.
Ο Θάνος Μικρούτσικος είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ο Δημήτρης ήταν και είναι από τους ελάχιστους φίλους μου. Υπήρξε ο σπουδαιότερος εν ενεργεία Έλληνας τραγουδιστής. Ήταν άνθρωπος συντροφικός, αγαπητικός και λιγομίλητος. Αποτελούσε μοναδικό φαινόμενο στο συνάφι μας και αισθάνομαι πως "η δόξα πέρασε και δεν τον ακούμπησε".
» Αν και είχε ταλαιπωρηθεί με την υγεία του, είχε βγάλει τη γλώσσα του στο χάρο, μέχρι που σήμερα μας συντάραξε όλους και πιο πολύ τους τρεις σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής του, τη γυναίκα του Βένια, τις κόρες του Μυρσίνη και Αναστασία».
«Για μένα, ο Δημήτρης δεν είναι ένας χθεσινός τραγουδιστής με σημαντικά τραγούδια, είναι ο γνήσιος άνθρωπος που γνώρισα τη δεκαετία του 1960, από την Πλάκα, τις μπουάτ και τα κουτούκια» είπε ο Γιάννης Σπανός.
«Είχε πάντα τον δικό του ήχο και χαρακτήρα και ήταν ένας άνθρωπος γενναιόδωρος και έξω καρδιά . Εκτός από τις σπουδαίες συνεργασίες που είχε μεταγενέστερα, μου μένουν τα πρώτα τραγούδια που ερμήνευσε, όπως το "Τρένο". Ήταν ο πρωτεργάτης αυτών που λέμε "σλόγκαν" τραγούδια, τα οποία ανέβαζε πολύ ψηλά» πρόσθεσε ο γνωστός συνθέτης.
«Για μένα παρέμεινε ο "μέγας", μετά τον Καζαντζίδη. Ο Δημήτρης είχε τόση τρομερή δύναμη, που η φωνή του ζωντάνευε τα τραγούδια. Η προσωπικότητα, η δύναμη της ψυχής, η αλήθεια που έβγαζε όταν τραγουδούσε και αυτό το λαϊκό ταλέντο, ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώριζαν. Έφυγε ένας σπουδαίος Έλληνας» είπε.
Η Αμαλία Τόκα, χήρα του Μάριου Τόκα δήλωσε συγκλονισμένη και σοκαρισμένη από την είδηση του ξαφνικού συμβάντος.
«Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, αυτή η γνήσια λαϊκή φωνή με τα πανέμορφα τραγούδια, θα με συνοδεύει για πάντα» είπε.
«Η λύπη μου είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς μόλις είχε ολοκληρώσει και τραγουδήσει τρία ανέκδοτα τραγούδια του Μάριου, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν με τον τελευταίο δίσκο του Μάριου. Έχω ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό κενό. Η απώλεια είναι προσωπική» συμπλήρωσε.
Ο Διονύσης Τσακνής δήλωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον Δημήτρη Μητροπάνο: «Ό,τι και να πεις είναι λίγο. Τα λόγια δεν χωράνε σε μια τέτοια απώλεια. Έφυγε ο φίλος, ο σύντροφος, ο συνεργάτης, ο μάγκας. Μας λείπεις Μήτσο».
Ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον σπουδαίο ερμηνευτής στο τραγούδι «Για να σ’ εκδικηθώ», δήλωσε: «Θα πενθήσει όλη η Ελλάδα, γιατί ήταν όλης της Ελλάδας ο τραγουδιστής».
Η Πετρή Σαλπέα, με την οποία είχαν συνεργαστεί το 1972, στον δίσκο ορόσημο «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση, μοιράστηκε μερικές από τις αναμνήσεις της: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ήταν τότε φαντάρος. Καλό παιδί, από εξαιρετική οικογένεια. Τραγουδήσαμε μαζί, άλλος πρώτη φωνή άλλος δεύτερη, στη «Σμύρνη και στο Αϊβαλί» κι άλλα τραγούδια από τον Αγιο Φεβρουάριο. Μεγάλη φωνή. Σπουδαίος».
Για τη μεγάλη απώλεια που βιώνει η ελληνική μουσική, έκανε λόγο η τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου: «Χάθηκε ένας πάρα πολύ μεγάλος τραγουδιστής, που με τη φωνή του έκανε συντροφιά, για τόσα χρόνια, σε όλους τους Έλληνες. Θα είναι πάντα μέσα στις καρδιές μας».
Πηγή:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου