Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Πρόστιμο και φυλάκιση για τους χρήστες του ίντερνετ στην Ιαπωνία

Με πρόστιμο-ακόμη και με φυλάκιση-απειλούνται πλέον οι χρήστες του Ίντερνετ στην Ιαπωνία, που κατεβάζουν παρανόμως αρχεία σύμφωνα με ένα νέο, αμφιλεγόμενο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ.

Πρόστιμο και φυλάκιση για τους χρήστες του ίντερνετ στην Ιαπωνία  

Ο εν λόγω νόμος, ο οποίος τιμωρεί τους παραβάτες με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τα 2.000.000 γεν (20.000 ευρώ) και με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών, προωθήθηκε από τη βιομηχανία της μουσικής, η οποία θέλει να περιορίσει την πειρατεία.

Ωστόσο ο εν λόγω νόμος προκαλεί ανησυχία σε ένα πολύ ένα μέρος του πληθυσμού και των μέσων ενημέρωσης που υπογραμμίζουν ότι κάθε χρήστης του ίντερνετ μπορεί να βρεθεί κατηγορούμενος.
Οι υποστηρικτές του νόμου διαβεβαιώνουν ότι ένας χρήστης δεν θα αποτελεί αντικείμενο έρευνας παρά μόνο σε περίπτωση που καταθέσει προσφυγή ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων.
Ως τώρα ο ιαπωνικός νόμος τιμωρούσε μόνο τα πρόσωπα που κρίνονταν ένοχα ότι ανέβασαν στο ίντερνετ χωρίς έγκριση μουσική ή βίντεο, ένα αδίκημα που τιμωρείται με δέκα χρόνια κάθειρξη και μέγιστο πρόστιμο 10.000.000 γεν.
Όταν πέρασε ο νόμος, τον Ιούνιο, οι ιστότοποι του υπουργείου Οικονομικών, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων δημόσιων οργανισμών είχαν πέσει θύματα πειρατείας, στο πλαίσιο μιας κατά τα φαινόμενα συντονισμένης κίνησης διαμαρτυρίας κατά του νόμου αυτού.
Πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου