Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Οι Γερμανοί κρατάνε ακόμη μάρκα στα σεντούκια

Την ύπαρξη 170 εκατομμυρίων χαρτονομισμάτων και 24 δισεκατομμυρίων νομισμάτων του παλιού Μάρκου, τα οποία δεν έχουν ακόμη ανταλλαγεί με ευρώ, αποκάλυψε σχετικός έλεγχος που διενήργησε τον Νοέμβριο, η Bundesbank.
Οι Γερμανοί κρατάνε ακόμη μάρκα στα σεντούκια
Το συνολικό ποσό τραπεζογραμματίων και κερμάτων φθάνει τα 13.05 δισεκατομμύρια (σε παλιά μάρκα) ή 6,67 δισ. ευρώ.
Για την Bundesbank, αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, σημειώνει στο φύλλο της Παρασκευής η Süddeutsche Zeitung καθώς «ένας τεράστιος όγκος μάρκων μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο».
Επιπλέον, υπάρχει κόσμος που επειδή δεν εμπιστευόταν το ευρώ, προτίμησε να κρατήσει μερικά, ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονται χαμένες στα γερμανικά σπίτια.
Δυτικογερμανικά μάρκα εκτιμάται επίσης ότι βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη και την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Οι εκπρόσωποι της Bundesbank που μίλησαν στην εφημερίδα, επιβεβαίωσαν επίσης κάτι που παρατηρείται και στην Ελλάδα: Ο θάνατος, δηλαδή, ενός παππού να οδηγεί κάποια στιγμή στην ανακάλυψη ποσότητας χρημάτων κρυμμένων κάτω από ένα χαλί ή καταχωνιασμένο μέσα σε ένα έπιπλο, ή ακόμη και μέσα σε θερμοσίφωνες.
Στη Γερμανία η ανταλλαγή του καταργημένου μάρκου με το ευρώ είναι ακόμη εφικτή.
Αλλωστε το πρώτο 11μηνο του 2013 αντηλλάγησαν 105,6 εκατομμύρια μάρκα.
Αντίθετα, σε Ιταλία, Ελλάδα και Γαλλία η σχετική δυνατότητα έχει χρονικά ολοκληρωθεί ενώ η Ισπανία επιτρέπει την ανταλλαγή αυτή έως το 2020.
Πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου