Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Πώς 33χρονος έκλεψε 55.000$ μέσω Facebook

Πώς 33χρονος έκλεψε 55.000$ μέσω Facebook
Με το θέμα της κλοπής προσωπικών μας δεδομένων έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, αλλά επειδή δε θέλω να σε κουράσω, σήμερα θα το εξετάσουμε από διαφορετική οπτική γωνία.
"Μαθήματα", λοιπόν, παρέδωσε ένας 33χρονος για το πώς μπορεί να κλέψει κάποιος online 55 χιλιάδες δολάρια και για την ακρίβεια, δεδομένου ότι όλα διαδραματίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, 35 χιλιάδες λίρες.
Ο 33χρονος Λέιν Γουντ από το Νιούκαστλ έκλεψε το παραπάνω ποσό από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των γειτόνων, των οποίων τους κωδικούς έσπασε από προσωπικές πληροφορίες και στοιχεία που οι ίδιοι πόσταραν στα προφίλ τους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook και Friends Reunited.
Τώρα θα μου πεις, δεδομένου ότι κανείς δεν ανεβάζει τους κωδικούς πρόσβασης στο προφίλ του, πώς το έκανε αυτό; Καταρχάς έκανε όλα του τα υποψήφια θύματα φίλους του στο Facebook, συγκεντρώνοντας από τα προφίλ τους όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε, ώστε να τις χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εν λόγω ατόμων. Σε αυτό το σημείο να συμπληρώσουμε ότι παρακολουθούσε συνεχώς την αλληλογραφία τους για να συγκεντρώνει ακόμη περισσότερο υλικό.
Δηλώνοντας, λοιπόν, στο σύστημα ότι έχει ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης, καλούνταν να απαντήσει στις γνωστές σε όλους μας ερωτήσεις ασφαλείας, οι οποίες σχεδόν πάντα σχετίζονται με ημερομηνίες γέννησης, όνομα μητέρας, σχολείο, κατοικίδιο, όλες πληροφορίες που πολύς κόσμος έχει αναρτημένες στο προφίλ του στο Facebook κι έτσι ο Λέιν ήταν σε θέση να γνωρίζει.
Με αυτό τον τρόπο κατόρθωσε εν τέλει να αποκτήσει πρόσβαση και να κλέψει χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των γειτόνων του. Βέβαια, για να το πετύχει αυτό, περνούσε 18 ώρες την ημέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του και μέσα στο Facebook, μια εξάρτηση θα την έπαθε από αυτό, δεν μπορεί.
Το λάθος που έκανε κι οδήγησε στην αποκάλυψη της απάτης του ήταν να μεταφέρει 1.500 λίρες από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός γείτονά του σε δικό του λογαριασμό το Νοέμβριο του 2009. Το θύμα ειδοποιήθηκε από την τράπεζα για τη μεταφορά, φυσικά είχε πλήρη άγνοια, κάλεσε την αστυνομία κι αποκαλύφθηκαν όλα.
Ο Γουντ δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση.Πηγή:e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου