Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

10 χρόνια από το τρομοχτύπημα που άλλαξε τον κόσμο

Οι επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους προκάλεσαν σοκ και δέος, αλλάζοντας τη ροή της ιστορίας. Ο τρομο-πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ περιόρισε τις ελευθερίες, πυροδότησε συρράξεις και γέννησε το Γκουαντάναμο. Σύμφωνα με την "Ιντιπέντεντ" η 11η Σεπτεμβρίου 2001 σηματοδοτεί και την αρχή της αμερικανικής παρακμής
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 οι ατομικές και πολιτικές ελευθερίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη υπήρξαν το κυριότερο θύμα του κλίματος τρομο-υστερίας που επικράτησε
Ο περιορισμός των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών των πολιτών των ΗΠΑ και της Ευρώπης υπήρξε το κυριότερο θύμα του κλίματος τρομο-υστερίας που επικράτησε μετά τις εγκληματικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Δέκα χρόνια πριν, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους και στην Ουάσινγκτον άλλαξαν τον κόσμο ανάγοντας την τάξη και την ασφάλεια σε ύψιστες αξίες, παρότι η ιστορία δείχνει ότι πολύ συχνά η τάξη και η ασφάλεια οδηγούν στον περιορισμό της δημοκρατίας και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, οι νόμοι έγιναν αυστηρότεροι, η γλώσσα που χρησιμοποιείται εναντίον των μεταναστών και όσων αιτούνται πολιτικού ασύλου είναι όλο και σκληρότερoι. Μία εβδομάδα πριν από τη θλιβερή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων, το Συμβούλιο της Ευρώπης κατήγγειλε αμέτρητα εγκλήματα εναντίον αθώων στη διάρκεια του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα την πλήρη καταρράκωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
"Η απάντησή μας στην τρομοκρατία πρέπει να βασίζεται στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου", επισημαίνουν ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θ. Ζάγκλαντ, ο προεδρεύων της Επιτροπής υπουργών του Οργανισμού Κ. Κρουσένκο και ο πρόεδρος της Συνέλευσης Μ. Τσαβούζογλου. Σε κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των τριών θεσμικών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογραμμίζουν ότι η τρομοκρατία δεν έχει ιδεολογία, δεν έχει εθνικότητα και δεν έχει καμία θρησκεία.
Οι εικόνες των επιζώντων που απομακρύνονταν από τα ερείπια είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Η Αμερική δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα εντός των συνόρων της
Οι εικόνες των επιζώντων που απομακρύνονταν από τα ερείπια είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Η Αμερική δεχόταν το μεγαλύτερο πλήγμα εντός των συνόρων της
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας οδήγησε στα βασανιστήρια, στη φυλακή-κολαστήριο Αμπού Γκράιμπ, στις πτήσεις της CIA, στο Γκουαντάναμο, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και οι Αμερικανοί εντόπισαν και εξολόθρευσαν τον υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενο στον πλανήτη, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα που έσπειρε τον θάνατο στους Δίδυμους Πύργους και στην Ουάσιγκτον, οι τρομοκρατικές επιθέσεις θυμίζουν Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν ή στην Υεμένη και ξεπετιούνται άλλα αλλού.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ είχαν μία πρωτοφανή υποστήριξη σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε δύο χρόνια, όμως, η υποστήριξη αυτή εξαφανίστηκε. Ο Τζορτζ Μπους και ο Ντικ Τσέινι έγιναν μισητοί σε όλο τον αραβικό κόσμο και πέραν απ' αυτόν. Παρά τις προσπάθειες του Ομπάμα, η εικόνα της Αμερικής στις ισλαμικές χώρες εξακολουθεί να είναι αρνητική.
Η αμερικανική σημαία όρθια ανάμεσα στα ερείπια. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 σηματοδότησε την έναρξη της αμερικανικής παρακμής
Η αμερικανική σημαία όρθια ανάμεσα στα ερείπια. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 σηματοδότησε την έναρξη της αμερικανικής παρακμής
Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 δεν είναι η αιτία της αμερικανικής παρακμής. Σηματοδοτεί, όμως, την έναρξή της, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ".
Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα κοστίσουν συνολικά 4 τρισ. δολάρια. Και αυτό το ποσό δεν καλύφθηκε με αύξηση των φόρων, όπως είθισται να συμβαίνει στους πολέμους, αλλά με δανεισμό. Με αυτήν την έννοια η 11η Σεπτεμβρίου συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή οικονομική κρίση, φέρνοντας σε δεινή θέση τον πλανητάρχη.
Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ένας νέος ουρανοξύστης υψώνεται στο «Σημείο Μηδέν»
Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ένας νέος ουρανοξύστης υψώνεται στο «Σημείο Μηδέν»
ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
Δέκα χρόνια μετά μπορούν να δηλωθούν οι κερδισμένοι και οι χαμένοι. Ο πιο προφανής χαμένος είναι φυσικά ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, σχολιάζει η εφημερίδα "Ιντιπέντεντ". Η οργάνωση που ίδρυσε όχι μόνο αποκεφαλίστηκε, αλλά αποδεκατίστηκε. Κάθε εβδομάδα σκοτώνεται ή συλλαμβάνεται ένας διοικητής της Αλ Κάιντα, καθώς τα έγγραφα που βρέθηκαν στο καταφύγιό του φαίνεται ότι ήταν αποκαλυπτικά. Οσο για το όνειρό του να δημιουργηθεί ένα νέο χαλιφάτο, που θα εκτείνεται από την Ινδονησία μέχρι την Ισπανία, αυτό φαντάζει ακόμα πιο μακρινό σήμερα. Το αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, και η "Αραβική Ανοιξη", οι εξεγερμένοι ζητούν τις πολιτικές ελευθερίες και τις οικονομικές ευκαιρίες που θεωρούνται δεδομένες στη Δύση.

Λεπτό προς λεπτό
Το χρονικό της τραγωδίας που συγκλόνισε την ανθρωπότητα
08:46, Νέα Υόρκη: Ενα Boeing της American Airlines που κατέλαβαν αεροπειρατές αμέσως μετά την απογείωσή του από τη Βοστόνη προσκρούει με ταχύτητα 790 χλμ./ώρα στον βόρειο πύργο του World Trade Center(WTC). Οι πάνω όροφοι (93ο-99ο) διαλύονται και τυλίγονται στις φλόγες.
9:03: Ενα δεύτερο Boeing, που είχε επίσης απογειωθεί από τη Βοστόνη, πέφτει με 950 χλμ./ώρα στον νότιο πύργο του WTC μεταξύ 77ου και 85ου ορόφου.
9:05, Σαρασότα, Φλόριντα: Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαβάζει ένα παραμύθι στα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου, όταν του ψιθυρίζουν: "Ενα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον δεύτερο πύργο. Δεχόμαστε επίθεση". Ο πρόεδρος συνεχίζει για αρκετά λεπτά να διαβάζει.
9:30: Ο Μπους ανακοινώνει στους μαθητές ότι πρέπει να φύγει γιατί συνέβη μια "εθνική τραγωδία".
9:35: Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι φυγαδεύεται από τον Λευκό Οίκο σε ασφαλές καταφύγιο.
9:37: Boeing της American Airlines που έχουν καταλάβει οι αεροπειρατές μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντάλας της Ουάσιγκτον, συντρίβεται στο Πεντάγωνο.
9:42: Οι αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας κλείνουν τον αμερικανικό εναέριο χώρο.
9:59: Ο νότιος πύργος του WTC καταρρέει τυλιγμένος στις φλόγες σβήνοντας κάθε ίχνος DNA εκατοντάδων θυμάτων.
10:03, Σάνκσβιλ, Πενσιλβάνια: Boeing της United Airlines, που απογειώθηκε από το Νιούαρκ (Νιου Τζέρσι), συντρίβεται σε έναν αγρό. Επιβάτες που είχαν ενημερωθεί μέσω κινητών για την τραγωδία στο WTC αντιστάθηκαν στους αεροπειρατές.
10:28: Καταρρέει ο βόρειος πύργος του WTC.
11:15: Κλείνει η Wall Street.
13:04, Λουιζιάνα: Ο Μπους μεταφέρεται στη στρατιωτική βάση Μπαρκσντέιλ και κηρύσσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού επισημαίνοντας: "Σήμερα το πρωί η ελευθερία δέχτηκε επίθεση".
13:27, Ουάσιγκτον: Ο δήμαρχος Αντονι Ουίλιαμς κηρύσσει την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
15:35: Αμερικανός αξιωματούχος δηλώνει ότι η οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν θεωρείται ύποπτη.
18:54: Επιστροφή του Μπους στον Λευκό Οίκο.
20:30: Ο Αμερικανός πρόεδρος υπόσχεται ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και ότι δεν θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά οι τρομοκράτες από εκείνους που τους βοήθησαν.


Ανεξίτηλα τα σημάδια στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που έζησαν τον εφιάλτη
Ενας νέος ουρανοξύστης θα υψωθεί στο "Σημείο Μηδέν"
Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου που βύθισαν στο πένθος τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλαξαν για πάντα τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών, ένας νέος ουρανοξύστης υψώνεται στο "Σημείο Μηδέν". Στη θέση των Δίδυμων Πύργων που αποτελούσαν σημείο κατατεθέν της Νέας Υόρκης έχει αρχίσει να χτίζεται εδώ και μερικούς μήνες, εν όψει της 10ης "μαύρης επετείου, ένας πύργος ο οποίος θα αποτελείται από 104 ορόφους και το ύψος του θα φτάνει τα 541 μέτρα (1.776 πόδια, αριθμός που θυμίζει την αμερικανική ανεξαρτησία).
Ηδη με τα δύο τρίτα του κτιρίου να έχουν ολοκληρωθεί το "1ο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου", όπως ονομάζεται ο ουρανοξύστης, ξεπερνά σε ύψος τα κτίρια που τον περιβάλλουν και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2014, ενώ ένας δεύτερος ουρανοξύστης θα ανοίξει το 2013 στο "Σημείο Μηδέν" και στα χαρτιά βρίσκονται δύο ακόμα πύργοι και ένα μουσείο. Στο σημείο αυτό όπου για πολλά χρόνια υπήρχε μια μεγάλη τρύπα που υπενθύμιζε στους Νεοϋορκέζους την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, έχει αρχίσει να στήνεται και ένα μνημείο που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή, δύο δεξαμενές με τα τοιχώματα να θυμίζουν καταρράκτες και 3.000 ονόματα θυμάτων χαραγμένα πάνω τους.
Ανάμεσά τους, σε έναν κήπο με 400 λευκές βελανιδιές θα φυτευτεί και το "δέντρο της επιβίωσης", ένα δέντρο που για ανεξήγητο λόγο επέζησε της επίθεσης.
Για την αναγέννηση του "Σημείου Μηδέν" γίνονταν πολλές συζητήσεις και οι ιδέες που είχαν προταθεί ήταν η δημιουργία μνημείου, άλλου κτιρίου, καθώς και πάρκου. Την ώρα που αναμορφώνεται η περιοχή, ανεξίτηλα είναι τα σημάδια της επίθεσης στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά την ώρα της τραγωδίας.
Αμερικανοί ερευνητές επεσήμαναν πριν από μερικές ημέρες ότι οι πυροσβέστες που εκτέθηκαν σε τοξική σκόνη τη μέρα της επίθεσης διατρέχουν 19% περισσότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Ερευνες έχουν δείξει επίσης ότι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή εκείνη τη "μαύρη" ημέρα και παιδιά που έχασαν τον ένα γονιό τους στην επίθεση εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη, που είναι αρκετά πιθανό να επιδεινωθούν με τα χρόνια.
Πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου