Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Chuck Palahniuk: ο συγγραφέας του Fight Club έχει ακόμη καλύτερα βιβλία. Πάρε χαρτί και σημείωσε.

Ο Chuck Palahniuk, συγγραφέας-είδωλο μιας γενιάς, και δημιουργός του “Fight Club” κυκλοφορεί το 13ο του βιβλίο. Είναι μακράν το πιο φιλόδοξο της καριέρας του - και μαζί, το πιο επίπονο.
Chuck Palahniuk: “Έγραψα αυτό το βιβλίο ενώ η μητέρα μου πέθαινε από καρκίνο”

Ο πιο ρομαντικός νιχιλιστής της αμερικάνικης λογοτεχνίας, ο Chuck Palahniuk στα 49 του χρόνια έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού ως ένας σύγχρονος Bret Easton Ellis, - ο συγγραφέας που με την ακραία πένα του καταφέρνει σταθερά εδώ και 15 χρόνια να εκφράζει τα άγχη, τους προβληματισμούς, την σιωπηλή κοινωνική οργή μιας ‘ευνουχισμένης’ και κοινωνικά καταπιεσμένης γενιάς.
Στα έργα του δεν έχει φοβηθεί ποτέ να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε ζήτημα, κυνηγώντας πάντα ως τα άκρα κάθε φιλοσοφική, θεολογική, κοινωνική και ηθική προέκτασή του. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Damned”, το 13ο του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μες στον Οκτώβρη, ο Palahniuk γίνεται πιο υπερφιλόδοξος από ποτέ: Στέλνει την 13χρονη Μάντισον στην Κόλαση, δίχως εκείνη να ξέρει πόσο θα κάτσει εκεί - αλλά προσπαθεί να ζήσει την εμπειρία όσο πληρέστερα μπορεί.
Ήταν και το δυσκολότερο γι’αυτόν. Όχι μόνο χρειάστηκε δυόμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί (αντιθέτως, το “Fight Club” που ήταν το ντεμπούτο του Palahniuk, ήταν για εκείνον ένα βιβλίο 6 βδομάδων), αλλά την περίοδο της συγγραφής έπρεπε να ζήσει από κοντά τη δυσάρεστη εμπειρία του να βλέπει τη μητέρα του να πεθαίνει από καρκίνο, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Guardian.
Η ζωή του ούτως ή άλλως είχε πάντα κάτι το διαταραγμένο - ο πατέρας του Palahniuk και η σύντροφός του, δολοφονήθηκαν πριν 12 χρόνια από τον πρώην σύζυγο εκείνης. Οι επιρροές του μπορεί να μοιάσουν και σχιζοφρενικές: Το “Damned” το χαρακτηρίζει σε ίσα κομμάτια ‘απόγονο’ της Κόλασης του Δάντη, της “Τελευταίας Εξόδου”, των “Lovely Bones” και του... “Breakfast Club”.
To φοβερό με την περίπτωση του συγγραφέα, είναι ότι παρόλο που έγραψε το διασημότερο έργο του με το καλημέρα, δεν το άφησε ποτέ να βαρύνει την μετέπειτα καριέρα του. Κανένα άγχος, καμία σκιά, κανένα βάρος ευθύνης. Είναι ευγνώμων για την επιτυχία του “Fight Club”: “Μου έδωσε ένα τεράστιο αναγνωστικό κοινό,” λέει. “Όλοι μου έλεγαν στη διαδικασία της παραγωγής ότι δε γίνεται να γυριστεί. Είμαι ενθουσιασμένος όπως όλοι, που τελικά έγινε.”




Ο Palahniuk, που αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο δημοσιογραφίας του Όρεγκον το 1986 κι έκτοτε ζει στο Πόρτλαντ, παραμένει συναρπαστικά παραγωγικός και με κάθε του βιβλίο να βρίθει ιδεών και προκλητικών (με τον καλύτερο δυνατό τρόπο) ερωτημάτων. Μέχρι να κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο “Damned”, αυτά είναι τα 6 βιβλία του που πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε - αν έχεις κάπως γερό στομάχι.



1. “Fight Club” (1996)Δεν είναι το καλύτερό του βιβλίο, αλλά αυτή η ιστορίας χάους, αναρχίας και σαπουνιού για ομάδες γιάπηδων που ξεσπούν την κοινωνική τους καταπίεση παίζοντας παράνομο ξύλο σε καταγώγια, εκκίνησε την καριέρα του, δημιούργησε το cult του Chuck - και αποτέλεσε βάση για την καλύτερη ταινία της τελευταίας 25ετίας.



2. “Lullaby” (2002)Το ωραιότερό του βιβλίο, αυτή η ποίηση τρόμου εξελίσσεται σε δύο χρόνους καθώς ένας ρεπόρτερ ανακαλύπτει ότι ένα αφρικάνικο νανούρισμα σκοτώνει όποιον άνθρωπο το ακούσει - και το αποστηθίζει για προσωπική του χρήση. Μαγεία, υπερφυσική σαπουνόπερα, σκληρή κοινωνική σάτιρα, αστυνομικό θρίλερ, και μια κορύφωση που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό.



3. “Survivor” (1999)To τελευταίο μέλος ενός cult του οποίου τα μέλη αυτοκτόνησαν ομαδικά, ρίχνει τον εαυτό του στο μέσο της mainstream κουλτούρας του Δυτικού πολιτισμού. Και γίνεται είδωλο. Με αυτή τη μαύρη κωμωδία που ο Palahniuk αφηγείται αντίστροφα (το βιβλίο ξεκινάει από το τελευταίο κεφάλαιο και τελειώνει με το πρώτο), θα σου λυθούν περίπου όλα τα ερωτήματα της ζωής.



4. “Invisible Monsters” (1999)Πρώην μοντέλο με αποκρουστική παραμόρφωση στο πρόσωπο ύστερα από πυροβολισμό, βρίσκει μια νέα μέντορα, την Brandy Alexander. Είναι στην πραγματικότητα του πρώτο βιβλίο του Palahniuk που απλώς εκδόθηκε τρίτο, ύστερα από την επιτυχία του “Fight Club”. Όχι τυχαία, είναι εκεί που τουλάχιστον η μουσική βιομηχανία έχει αγαπήσει περισσότερο

5. Diary (2003)To λες και συνταρακτικό αυτό το διήγημα γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, για μια καλλιτέχνιδα που τώρα δουλεύει ως σερβιτόρα. Ο άντρας της βρίσκεται σε κώμα, μια συνωμοσία απειλεί εκατοντάδες ζωές, και απολύτως τίποτα δεν είναι αυτό που νομίζεις. Μάλλον το πιο έντονο βιβλίο τρόμου του συγγραφέα, παραμένει το πιο πολυσυζητημένο του μετά το -εκτός συναγωνισμού- ντεμπούτο του. “Just for the record, the weather today is slightly sarcastic.”



6. Snuff (2008)Σαχλαμαρίτσα σε σχέση με τα αριστουργήματά του, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν πολυπαίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά: Ακολουθεί την ιστορία μιας ιέρειας της βιομηχανίας πορνό η οποία θέλει να κλείσει “ένδοξα” την καριέρα της κάνοντας ρεκόρ παραγωγικότητας σε μία ταινία. Η δομή του βιβλίου ακολουθεί σε σταθερό rotation κεφαλαίων τους 4 βασικούς χαρακτήρες καθώς τα κίνητρα του καθενός που βρίσκονται σε αυτά τα γυρίσματα, αποκαλύπτονται.
Πηγή:men24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου