Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

8 πράγματα που θα ίσχυαν σήμερα αν ο Kurt Cobain δεν είχε αυτοκτονήσει

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το "Nevermind" και την πρόσφατη κυκλοφορία του επετειακού box set για τα 20ά γενέθλια του δίσκου, το Cosmo.gr αναρωτιέται τι θα είχε γράψει η ιστορία αν ο Kurt δεν αυτοκτονούσε ποτέ.
O Kurt Cobain αυτοκτόνησε στις 5(;) Απριλίου του 1994 στο σπίτι του στο Lake Washington, στο Seattle.
Μαζί με τον Cobain, πέθαναν και οι ελπίδες των πιστών της σκηνής για μακροημέρευση της grunge, ενώ η λίστα με τους "μουσικούς ποιητές" του Seattle έγινε απότομα πολύ φτωχότερη.



Μουσικός, ταλαντούχος, όμορφος, αυτοκαταστροφικός, νεκρός μόλις στα 27. Η ιστορία διψάει για τέτοια σενάρια. Οι εκατομμύρια fans των Nirvana, καθόλου.



Κι αν χιλιάδες ερωτήματα όπως το "πόσους (ακόμα) καλούς δίσκους θα είχαν βγάλει μέχρι σήμερα οι Nirvana;" καταδικάστηκαν να μείνουν αναπάντητα, σήμερα, 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του επικού "Nevermind", μπορούμε με σχετική πάντα ασφάλεια να εικάσουμε τι θα ήταν διαφορετικό, αν ο Kurt Cobain δεν πατούσε ποτέ τη σκανδάλη κάτω από το πιγούνι του.
1. Οι Foo Fighters δεν θα σχηματίζονταν ποτέ
Ο drummer των Nirvana, Dave Grohl, μάλλον δεν θα έπαιρνε ποτέ το μεγάλο ρίσκο να κυκλοφορήσει τα τραγούδια που όντως έγραφε μόνος του από το 1992 και μετά. Ή ακόμη κι αν το έκανε, είναι εξαιρετικά απίθανο να σχημάτιζε και να συμμετείχε σε άλλη μπάντα, παράλληλα με τους Nirvana.



Μετά το θάνατο του Cobain, ο Grohl μπήκε στο στούντιο, ηχογράφησε στίχους και μελωδίες που μάζευε για χρόνια και βάφτισε το νέο του project Foo Fighters. Μετά, βρήκε και τους υπόλοιπους 4 της μπάντας.
2. H Courtney Love θα μας ήταν πιο συμπαθής. Μπορεί και όχι.



Το να θεωρείσαι ηθική αυτουργός για το θάνατο ενός εκ των πιο ταλαντούχων ροκ σταρ του 20ού αιώνα δεν είναι μια ρετσινιά που θα φύγει με τα χρόνια. Καμία Courtney Love. Ούτε καλλιτεχνικά, ούτε ως Hole, ούτε ως άνθρωπος.
(Εναλλακτικός μεσότιτλος: Who the f*ck is Courtney Love?)
3. Ο Cobain και η Love θα έπαιρναν διαζύγιο
Βέβαια, υπάρχει κι ένα ακόμη καλύτερο σενάριο από αυτό. Να οδηγούσε ο Kurt στην Courtney στην αυτοκτονία. Κακεντρεχές, αλλά και πιο δίκαιο.



4. Δεν θα γυριζόταν το "Last Days"
Το δράμα (από κάθε άποψη) του Gus Van Sant to 2005 για τις τελευταίες μέρες της ζωής του Cobain δεν θα γυριζόταν ποτέ. Μαζί με αυτό, θα είχαν αποφευχθεί και εκατομμύρια χασμουρητά και διαψευσμένες προσδοκίες των απανταχού fans των Nirvana.



5. Ο Cobain ίσως πέθαινε από υπερβολική δόση ηρωίνης
Ο frontman των Nirvana έγραφε στο προσωπικό του ημερολόγιο ότι ξεκίνησε την ηρωίνη για να ανακουφιστεί από τα χρόνια προβλήματα με το στομάχι του. Το αποτέλεσμα ήταν να εθιστεί. Κανονικότατα.
Θυμίζω ότι η νεκροψία έδειξε πως ο Cobain είχε ήδη πάρει υπερβολική δόση ηρωίνης λίγο πριν αυτοκτονήσει.



6. Οι Nirvana ενδεχομένως να είχαν διαλυθεί πριν το 2000



Ο ίδιος ο Cobain είχε δηλώσει πως βρίσκει βαρετό το σενάριο να βρίσκεται στην ίδια μπάντα για πολλά χρόνια και με δεδομένες τις φήμες για διάλυση της μπάντας που ακούγονταν μήνες πριν την αυτοκτονία του frontman των Nirvana, αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.
Βέβαια, ο Cobain είχε δηλώσει ότι η καλύτερη grunge μπάντα είναι οι Alice in Chains (πολύ μεγάλη μπάντα, αλλά επιφυλάσσομαι), οπότε δεν χρειάζεται να παίρνουμε όλα όσα έχει πει τοις μετρητοίς.
7. Kurt goes solo
Σχεδόν αναπόφευκτα, οι καταθλίψεις, οι καταχρήσεις και οι ζωτικής σημασίας αλλαγές για τον Kurt Cobain θα τον οδηγούσαν αργά (ή μάλλον γρήγορα) στις "μοναχικές απόπειρες".





8. Αναμφίβολα, ο Cobain δεν θα ήταν ο θρύλος που είναι σήμερα
Όσο ισοπεδωτικό κι απόλυτο κι αν ακούγεται, όταν ένας δημοφιλής ροκ σταρ πεθαίνει νωρίς, είναι "καταδικασμένος" να μείνει ως θρύλος στην ιστορία.
Όταν στη μέση μπαίνει ο θάνατος, η πώρωση ενός fan πολλαπλασιάζεται, ακριβώς λόγω του πόνου και της νοσταλγίας για τον χαμένο σταρ. Ειδικά, όταν ο χαμός συνδέεται με ένα παιδί 27 ετών και το τρομακτικά δεσμευτικό "φαντάσου τι θα πρόσφερε αν ζούσε 30 χρόνια παραπάνω" είναι η αυτόματη, μνημοσυνιακού τύπου αντίδραση κάθε fan.
Εξάλλου, για να είμαστε ειλικρινείς, η μουσική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο 27άρης Jim Morrison ή ο 27άρης Jimi Hendrix ήταν πειστικά μεγαλύτερη από αυτή του Kurt Cobain.

Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου