Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

250 εκ. δολάρια πήραν οι κληρονόμοι του εφοπλιστή Εμπειρίκου για ένα Σεζάν

Γιώργος Εμπειρίκος, Πολ Σεζάν, χαρτοπαίκτες, πιο ακριβοπληρωμένος πίνακας, Κατάρ
Στην τιμή ρεκόρ των 250 εκατομμυρίων δολαρίων αγόρασε το εμιράτο του Κατάρ τον πασίγνωστο πίνακας του Πολ Σεζάν «Οι Χαρτοπαίκτες», κάνοντάς τον πίνακα τον πλέον ακριβοπληρωμένο σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το περιοδικό Vanity Fair, η τιμή είναι σχεδόν η διπλάσια από την προηγούμενη τιμή -ρεκόρ, που είχε δοθεί σε δημοπρασία για το συγκεκριμένο έργο, που χρονολογείται το 1852.
Ο εν λόγω πίνακας αποτελεί κομμάτι μιας ολόκληρης σειράς 5 έργων του Σεζάν με τον τίτλο «Χαρτοπαίκτες» και ανήκε κάποτε στον Έλληνα μεγαλο-εφοπλιστή, Γιώργο Εμπειρίκο, ο οποίος πέθανε πέρυσι. Για τον πίνακα φημολογείται ότι είχε προσφερθεί στον Εμπειρίκο από δύο πασίγνωστους εμπόρους τέχνης το ποσό των 220 εκ δολαρίων, αλλά τελικά κατέληξε στο Κατάρ.
Όντας ο μόνος από τους «Χαρτοπαίκτες» που δεν ανήκε σε κάποιο μουσείο, το έργο συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα δέκα πιο περιζήτητα έργα του κόσμου σύμφωνα με το περιοδικό Arts Magazine.
Καθώς υπάρχουν τέσσερις ακόμη «Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν οι οποίοι ανήκουν σε ονομαστές συλλογές, όπως του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης και του Μουσείου Ορσέ, το Κατάρ με αυτή την κολοσσιαία αγορά μπαίνει στην ελίτ της παγκόσμιας τέχνης.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου