Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ανθισαν... 30.000 χρόνια μετά

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αναστήσουν τα αρχαιότερα φυτά που έχουν επανέλθει ποτέ στη ζωή. Οι σπόροι είχαν αποθηκευτεί στην τούνδρα της Σιβηρίας από σκίουρους της Πλειστόκαινης προς το τέλος της ύστερης Παγετώδους
Silene stenophylla
 
Με καθυστέρηση περίπου 30.000 χρόνων και με τη βοήθεια Ρώσων επιστημόνων, πανάρχαιοι σπόροι φυτών που ήταν θαμμένοι στην παγωμένη τούνδρα της Σιβηρίας άνθισαν, προσφέροντας στην επιστημονική κοινότητα μια σπάνια ματιά στην ιστορία της εξέλιξης των ειδών.

Ακόμη περισσότερη αίγλη στην επιστημονική αυτή επιτυχία δίνει το γεγονός ότι αυτά είναι τα αρχαιότερα φυτά που έχουν ποτέ έρθει ξανά στη ζωή, όπως εξάλλου αναφέρουν και στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS) οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιοφυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι σπόροι που είχαν αποθηκευτεί στο μόνιμα παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας από σκίουρους της Πλειστόκαινης προς το τέλος της ύστερης Παγετώδους ανήκουν στο είδος φυτών Silene stenophylla, που με την σειρά του ανήκει στην οικογένεια των καρυοφυλλιδών.
Οι επιστήμονες εντόπισαν τους καρπούς αυτούς σε μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost) στον ποταμό Κόλιμα της Σιβηρίας όπου συνήθως οι παλαιοντολόγοι ψάχνουν για οστά από μαμούθ και άλλα σημαντικά ευρήματα για το μακρινό παρελθόν του πλανήτη.
Παρότι ο επικεφαλής της ομάδας Νταβίντ Γκιλιτσίνσκι πέθανε ελάχιστα 24ωρα πριν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, πρόλαβε να δει το έργο του ολοκληρωμένο. Στη δημοσίευσή τους περιγράφουν λεπτομερώς την ανακάλυψη των περίπου 70 φωλιών σκίουρων στον ποταμό Κόλιμα.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Ολες οι φωλιές βρέθηκαν σε βάθος 20-40 μέτρων από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους και συγκεκριμένα σε στρώματα του εδάφους όπου εντοπίζονται κόκαλα μεγάλων θηλαστικών, όπως μαμούθ, τριχωτών ρινόκερων, βισόνων, αλόγων, ελαφιών, αλλά και άλλων ζώων της εποχής των μαμούθ».
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, όπως αναφέρουν, είναι «η ύπαρξη κάθετων σφηνοειδών σχηματισμών πάγου, που καταδεικνύει ότι η περιοχή δεν ξεπάγωσε ποτέ και άρα οι φωλιές ήταν παγωμένες από τότε μέχρι σήμερα».
Οι επιστήμονες προσπάθησαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν ώριμους καρπούς για να αναστήσουν το αρχαίο φυτό, όμως τελικά κατέληξαν ότι τα στοιχεία του φυτού αυτού καθ' αυτού θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Πράγματι οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του «ιστού του πλακούντα» των φυτών αυτών ήταν γεμάτα με σουκρόζη, η οποία τα βοήθησε να συντηρηθούν τόσα χρόνια, αλλά και να αναπτυχθούν μετά την αναγέννησή τους.
Ερευνες
Ρίχνουν φως στο παρελθόν της Γης
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρατήρηση των επιστημόνων του Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιοφυσικής ότι υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ των αρχαίων εκπροσώπων του Silene stenophyla με τα σύγχρονα φυτά του είδους αυτού, το οποίο ακόμα ευδοκιμεί στην τούνδρα της Σιβηρίας.
Αυτή η παρατήρηση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να «αναστήσουμε» εξαφανισμένα φυτά δίνουν νέα προοπτική στις εξελικτικές μελέτες και δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το περιβαλλοντικό παρελθόν της Γης.
Πηγή:e-go.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου