Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Έστηναν παιχνίδια και το 1922!

Διαβάστε μία απίστευτη ιστορία που συνέβη σαν σήμερα πριν από 90 χρόνια, όταν ένας ποδοσφαιριστής της Φούλαμ προσπάθησε να στήσει αγώνα και τελικά τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.
Φούλαμ
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η εισβολή του στοιχηματισμού και η νομιμοποίησή του.
Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν ότι στήνονταν παιχνίδια ακόμα και όταν δεν υπήρχε το στοίχημα;
Μία απίθανη για την τότε εποχή ιστορία συνέβη το 1922 και απόρροια αυτής ήταν να τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό από το γήπεδο ένας ποδοσφαιριστής. Ο λόγος για τον Μπάρνεϊ Τράβερς, ο οποίος αγωνιζόταν στη Φούλαμ.
Ο εν λόγω ποδοσφαιριστής πήρε μεταγραφή στους Λονδρέζους το 1921 έναντι 3.000 λιρών κι ενώ προηγουμένως αγωνιζόταν στη Σάντερλαντ. Στην πρώτη του σεζόν στη Φούλαμ τα πήγε πολύ καλά και είχε πετύχει 28 τέρματα σε 45 αγώνες. Ωστόσο, με δική του ευθύνη φρόντισε να τον θυμούνται τα επόμενα χρόνια οι οπαδοί της ομάδας για έναν εντελώς αρνητικό λόγο.
Στις 18 Μαρτίου του 1922 η Σάουθ Σιλντς υποδεχόταν τη Φούλαμ σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι για τις δύο ομάδες. Αμφότερες διεκδικούσαν την άνοδό τους στην πρώτη κατηγορία με τη Φούλαμ να έχει περισσότερες πιθανότητες, αφού ήταν τέσσερις βαθμούς πίσω από τη δεύτερη Στόουκ. Εν τέλει, η γηπεδούχος Σάουθ Σιλντς επικράτησε με 1-0, αλλά αυτό που έκανε τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ξεχωριστή ήταν οι ισχυρισμοί μετά το τέλος του παιχνιδιού πως υπήρξε προσπάθεια να στηθεί ο αγώνας.
Ο Τράβερς είχε φύγει χωρίς να το γνωρίζουν οι συμπαίκτες του λίγες μέρες πριν την υπόλοιπη αποστολή προς το Βορρά, απ' όπου καταγόταν, και αυτό είχε κινήσει τις υποψίες, οι οποίες βγήκαν αληθινές, κρίνοντας κανείς από την απόφαση που πήρε τελικά η αγγλική ομοσπονδία.
Η τελευταία δεν άφησε το θέμα να περάσει έτσι και κάλεσε σε απολογία αρκετούς ποδοσφαιριστές ανάμεσα στους οποίους και ο Αλφ Μάιτλαντ, ο οποίος αποκάλυψε πως ο Τράβερς του είχε προσφέρει 20 λίρες για να χάσει η ομάδα του το παιχνίδι. Ο Τράβερς διέψευσε τα λεγόμενα του Μάιτλαντ, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να πειστεί η αγγλική ομοσπονδία, η οποία τον τιμώρησε με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο στις 8 Απριλίου του 1922, δηλαδή πριν από ακριβώς 90 χρόνια.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η εφημερίδα "Athletic News" αμφισβήτησε έντονα την απόφαση της ομοσπονδίας, καθώς ισχυρίστηκε πως δεν ήταν δυνατό να έχει τάξει από μόνος του ο Τράβερς αυτή την αμοιβή στον Μάιτλαντ, αφού δεν έπαιρνε τόσα χρήματα, υπονοώντας πως τον είχε βάλει κάποιος άλλος. Η ομοσπονδία, όμως, δεν πήρε ποτέ θέση και έτσι ο Τράβερς ήταν ο μόνος που την πλήρωσε για το περιστατικό.
Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου