Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Το σάντουιτς συμπληρώνει 250 χρόνια ζωής και το γιορτάζει!


Το σάντουιτς κλείνει φέτος τα 250 χρόνια του και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στη Βρετανία μεγαλοπρεπώς! Το διάσημο σνακ, σύμφωνα με το θρύλο, ήταν μια έμπνευση του κόμη του Σάντουϊτς, στην ομώνυμη πόλη Σάντουιτς της νοτιανατολικής Αγγλίας.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στο σάντουιτς έγινε το 1762. Τότε ο Τζον Μονεγκιού, 4ος Κόμης του Σάντουιτς, μανιώδης χαρτοπαίχτης, ζήτησε να του ετοιμάσουν ένα πιάτο με φέτες ψωμιού και μοσχαρίσιο κρέας ανάμεσά τους, ώστε να φάει κάτι, χωρίς να διακόψει το παιχνίδι στα χαρτιά.
Σύμφωνα με το θρύλο οι ομοτράπεζοί του στο παιχνίδι ζήτησαν «το ίδιο, όπως και ο Σάντουιτς» και έπειτα από αυτό καθιερώθηκε η ονομασία.
Μάλιστα, στην ομόνυμη πολη, ενόψει της συμπλήρωσης των 250 χρόνων από τότε που πρωτοπαραγγέλθηκε το πρώτο σάντουιτς, διοργανώνονται και αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Ετσι, διοργανώνεται ένας διαγωνισμόςγια το καλύτερο σάντουιτς, αλλά και συναυλίες μουσικής προς τιμή του κόμη.
Η γαλλική πόλη Ονφλέρ, που έχει αδελφοποιηθεί με το Σάντουιτς, θα προσφέρει σάντουιτς με γαλλική μπαγκέτα, για περισσότερη ποικιλία.
Ο σημερινός κόμης του Σάντουιτς οργανώνει επίσης ένα γιγαντιαίο δείπνο στο οποίο θα δεσπόζει φυσικά η «εφεύρεση» του διάσημου προγόνου του.
Οι ιστορικοί πάντως διατυπώνουν επιφυλάξεις για την προέλευση του σάντουιτς και πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι είναι παλαιότερο του 18ου αιώνα, κάτι που πάντως δεν εμποδίζει την πόλη να τιμήσει τον ήρωά της.
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου