Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Jurassic Park τέλος! - Οι δεινόσαυροι δεν μπορούν να κλωνοποιηθούν

Jurassic Park τέλος! - Οι δεινόσαυροι δεν μπορούν να κλωνοποιηθούν
Τέλος στις φαντασιώσεις εκατομμυρίων θαυμαστών των ιστορικών πλασμάτων φαίνεται πως δίνει μία έρευνα Νεοζηλανδών επιστημόνων καθώς όπως ανακάλυψαν το DNA έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής και σταδιακά εξαφανίζεται, πράγμα που σημαίνει πως μία κλωνοποίηση ενός δεινοσαύρου είναι πρακτικά αδύνατη.
Τα τελευταία χρόνια η ιδέα της κλωνοποίησης πλασμάτων όπως οι δεινόσαυροι εδραιωνόταν ολοένα και περισσότερο ενώ δεν ήταν και λίγοι οι επιστήμονες που ονειρεύονταν κάτι τέτοιο από παιδιά και το έβαλαν σκοπό της ζωής τους.
Ωστόσο νέα δεδομένα έρχονται στο φως τα οποία φαίνεται πως καταρρίπτουν όλα όσα ξέραμε σχετικά με την διατήρηση του DNA.
Ερευνητές από την Νέα Ζηλανδία διαπίστωσαν ότι το DNA διασπάται και αποσυντίθεται πολύ πιο γρήγορα από ότι αρχικά νόμιζαν, κάτι που αποδίδεται σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων εξωτερικών επιρροών όπως η θερμοκρασία, το νερό και η χημεία του εδάφους.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το DNA έχει χρόνο ημιζωής περίπου 521 χρόνια και αυτό υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όταν δηλαδή το υλικό διατηρείται σε βάλτο με μέση θερμοκρασία τους 13.1 βαθμούς Κελσίου.
Άρα ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες διατήρησης στους -5 βαθμούς Κελσίου δηλαδή, η αντοχή του DNA δεν θα ξεπερνούσε το 1,5 εκατομμύριο χρόνια. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως η κλωνοποίηση πλασμάτων που χρονολογούνται τουλάχιστον πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια είναι αδύνατη.


Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου