Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Φανταστική απάτη: Έβγαζαν εκατομμύρια από διαρροές των ομάδων παικτών στα fantasy sports

Εργαζόμενοι εταιριών που διοργανώνουν τα περίφημα fantasy games, φαίνεται πως διαρρέουν μεταξύ τους πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα παικτών προκειμένου να κερδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια

Σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μυρίζει από τα άδυτα των μεγάλων εταιριών που στήνουν τα γνωστά fantasy sports στις ΗΠΑ, προέκυψε έπειτα από δηλώσεις εργαζόμενου σε μία από αυτές πως διέρρευσε τα στοιχεία για τις ομάδες παικτών πριν ολοκληρωθούν οι επίμαχοι αγώνες. Όπως διαβάζουμε στη New York Times, τη Δευτέρα, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες διοργάνωσης παιχνιδιών fantasy sports, αναγκάστηκαν να προβουν σε ανακοινώσεις, με βασικό αντικείμενο τη διαφύλαξη της επιχειρηματικής τους ακεραιότητας και προκειμένου να διαβεβαιώσουν τις χιλιάδες των παικτών πως δεν διακινδυνεύεται η ασφάλεια και η αξιοπιστία των παιχνιδιών.
Όλα αυτά, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποκάλυψη εργαζόμενου σε μια από τις εταιρείες, την DraftKings, σύμφωνα με την οποία είχε δώσει στοιχεία για τα παιχνίδια, πριν ξεκινήσει η τρίτη εβδομάδα της NFL (National Football League). Ο εν λόγω εργαζόμενος, που εργάζεται στην εταιρία ως manager περιεχομένου, είχε κερδίσει μόλις την περασμένη εβδομάδα 350.000 δολάρια παίζοντας στην ανταγωνιστική εταιτία FanDuel. 
Το επεισόδιο προκάλεσε αντιδράσεις και συζητήσεις για το κατά πόσο οι εταιρίες που έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα, όπως για παράδειγμα τα χρήματα που ποντάρουν οι παίχτες, δεν τα χρησιμοποιούν για ίδιον όφελος. Φαίνεται πως εργαζόμενοι στις εταιρίες, διαρρέουν τις πληροφορίες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να παίξουν ανάλογα στα fantasy sports και να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Οι εταιρίες απαγόρευσαν σε όλους τους εργαζόμενους να ποντάρουν και να συμμετέχουν στα παιχνίδια των ανταγωνιστικών εταιριών προσωρινα, τουλάχιστον μέχρι να κοπάσει ο κουρνιαχτός γύρο από την υπόθεση. Φυσικά, κανείς εργαζόμενος δεν επιτρέπεται να παίζει, ούτως ή άλλως, στα παιχνίδια της ίδιας της εταιρίας στην οποία και εργάζεται.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε τέτοιες εταιρίες είναι άνθρωποι που έπαιζαν μανιωδώς στα fantasy games και έτσι μεταπήδησαν επαγγελματικά στο χώρο, κάτι που εντείνει την καχυποψία για τον τρόπο που διαχειρίζονται τις απόρρητες πληροφορίες των παικτών.

Τα fantasy games και η μπίζνα δισεκατομμυρίων

Το σύστημα των φανταστικών παιχνιδιών έχει τις ρίζες της πολλά χρόνια πίσω, όταν φανατικοί του ποδοσφαίρου κυρίως, σχημάτιζαν τις φανταστικές τους ομάδες, επιλέγοντας παίκτες από τον πραγματικό χώρο του αθλητισμού και έπαιζαν με εκείνες απέναντι σε άλλους που είχαν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. Κάθε παίκτης κέρδιζε πόντους, ανάλογα με την επίδοση του παίκτη που είχαν βάλει στην ομάδα τους, στο πραγματικό πρωτάθλημα.
Με τα χρόνια το φανταστικό αυτό παιχνίδι πήρε τεράστιες διαστάσεις και εταιρίες εμφανίστηκαν για να το διευρύνουν και να το κάνουν ακόμη πιο ελκυστικό και προσοδοφόρο. Οι εταιρίες αυτές επιτρέπουν σε όποιον το επιθυμεί να μπει στο παιχνίδι με μια online εγγραφή και ποντάροντας από 0.25 έως και 1000 δολάρια, παίζοντας απέναντι σε εκατοντάδες άλλους αντιπάλους με έπαθλο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Είναι πολλά τα λεφτά...

Ο κύκλος εργασιών των εταιριών έχει αγγίζει ήδη αστρονομικά ποσά, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τα παιχνίδια αυτά να παράγουν 2,6 δισ. δολάρια αυτή τη χρονιά, ποσό που αναμένεται να εκτιναχτεί στα 14,4 δις μέχρι το 2020. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που αρκετές ομάδες του πρωταθλήματος συνεργάζονται με τις δύο αυτές εταιρίες, DraftKings και FanDuel με συμφωνίες συνεργασίες εκατομμυρίων δολαρίων με μιντιακούς ομίλους και ομάδες.
Οι ειδικοί εξηγούν πως πρόκειται για μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία και ως εκ τούτου θα υπάρξουν πολλά ζητήματα που θα προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, οι αιτιάσεις του εργαζόμενου πως έκανε ένα αθώο λάθος δεν αναιρούν το γεγονός πως η αγορά υπέστη βαρύτατο πλήγμα, κατά κύριο λόγο αξιοπιστίας.
Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου