Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πέθανε ο τελευταίος ρινόκερος στο Βιετνάμ

Θλιβερό τέλος είχε η αναζήτηση του τελευταίου ρινόκερου της Ιάβας στο Βιετνάμ, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρινόκερος βρήκε άδοξο τέλος από τα πυρά λαθροθήρων. Διαβάστε πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.
Μεγάλη αναστάτωση έχει φέρει στους ειδικούς επιστήμονες η διαπίστωση ότι βρέθηκε νεκρός ο τελευταίος ρινόκερος της Ιάβας στο Βιετνάμ, που αποτελεί ίσως το σπανιότερο μεγάλο θηλαστικό της Γης.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ζώο μάλλον σκοτώθηκε από λαθροθήρες για το κέρατό του, καθώς βρέθηκε στο Εθνικό Πάρκο Κατ Τιεν χωρίς αυτό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη της WWF και του Διεθνούς Ιδρύματος για το Ρινόκερο, γενετικές αναλύσεις και δείγματα που είχαν ληφθεί στο Εθνικό Πάρκο Κατ Τιεν τα έτη 2009 και 2010, έδειξαν ότι το γενετικό υλικό ανήκε σε έναν και μόνο ρινόκερο, που ήταν ο μοναδικός επιζών εκπρόσωπος του σπάνιου είδους στο Βιετνάμ.

Μετά τη θλιβερή είδηση εκτιμάται ότι η επιβίωση του ρινόκερου της Ιάβας εξαρτάται από ένα μικρό πληθυσμό περίπου 50 ατόμων που ζει στο Εθνικό Πάρκο Ουτζούνγκ Κουλόν της Ινδονησίας,  γεγονός που καθιστά την προστασία του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους επιτακτική ανάγκη.

«Είναι οδυνηρό ότι παρά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη διατήρηση του βιετναμέζου ρινόκερου, απέτυχαν οι προσπάθειες για τη διάσωση του μοναδικού αυτού ζώου», δήλωσε ο διευθυντής της WWF στο Βιετνάμ,  Tran Thi Minh Hien. «Το Βιετνάμ έχασε μέρος της φυσικής του κληρονομιάς», κατέληξε.

Info: Οι ρινόκεροι της Ιάβας ζυγίζουν 1.600 κιλά και ζουν περίπου 21 έτη σε αιχμαλωσία. Μετά από 16 μήνες κυοφορίας γεννούν ένα νεογνό. Πρόκειται για μοναχικά ζώα, που τρέφονται με βλαστούς, φύλλα, κλαδιά και φρούτα.

Πηγή: Econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου