Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

"Παίζοντας πόκερ με τους Έλληνες"

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί "μπλοφάρουν" με την στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Ζητούν να πράξει με τον δικό τους τρόπο, ειδάλλως να μην περιμένουν εκ νέου βοήθεια

Με σημερινό της άρθρο, η εφημερίδα "Economist" αναφέρει ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων αρχηγών Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί θύμιζαν περισσότερο ένα παιχνίδι πόκερ, με εκείνους φυσικά να έχουν το πάνω χέρι.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να τονίσει, πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να περιμένουν βοήθεια, αν δεν ψηφίσουν με τον προσδοκώμενο τρόπο.
"Είναι όμως η στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας δικαιολογημένη;", διερωτάται ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι μία ελληνική αποχώρηση θα αποδειχτεί καταστροφική για την χώρα, με τα έσοδά της να υποτιμούνται, αφού θα επιστρέψει στη δραχμή.
Παράλληλα, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι τράπεζες και ο ιδιωτικός τομέας θα οδηγηθούν σε χρεωκοπία, ενώ η χώρα θα πρέπει να σταματήσει τις μεταφορές ελληνικών κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφού θα πρέπει να ισοσκελίζει μόνη της τον εγχώριο προϋπολογισμό.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ακόμα κι αν μερικές τράπεζες χάσουν χρήματα, οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού νότου θα μπορέσουν να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους, χρησιμοποιώντας χρήματα που θα πλήρωναν στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η πραγματική απειλή κρύβεται αλλού, συνεχίζει το δημοσίευμα. Το ενδεχόμενο της ελληνικής χρεωκοπίας μπορεί να προκαλέσει φόβο στους κατοίκους άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Τόσο οι αυτοί όσο και οι επενδυτές ομολόγων είναι πιθανό να εμπιστευτούν τράπεζες της Γερμανίας, παρά αντίστοιχες στην Πορτογαλία και Ιταλία.
Το άρθρο καταλήγει τονίζοντας, ότι είναι εμφανές ότι η σκληρή στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι σε ένα μέρος μία "μπλόφα", αφού σίγουρα τρέμουν μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.
Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου