Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ευρω-δημοψήφισμα ήθελε και ο Ανδρέας Παπανδρέου


Ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα δύο δημοψηφίσματα που πρότειναν ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1980 και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011.
Πολλοί λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ένα πολύ διαφορετικό στυλ διακυβέρνησης από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όχι όμως όσον αφορά τα δημοψηφίσματα. Και ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Το 1980 ο Ανδρέας Παπανδρέου ζητούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ.
Το 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της χώρας προτείνει ένα δημοψήφισμα, το οποίο αν και δεν θέτει σε κίνδυνο την ίδια την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. αλλά, όπως διεμήνυσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, διακινδυνεύει την θέση της χώρας στην Ευρωζώνη.
Επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και όταν συζητείτο στη Βουλή το αν θα έπρεπε η χώρα να εισέλθει στους κόλπους της ΕΟΚ ή όχι, η αντιπολίτευση του Ανδρέα Παπανδρέου ζητούσε σθεναρά να φέρει ο Καραμανλής το θέμα στον λαό με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ ήταν κάθετα αντίθετοι στην είσοδο στην ΕΟΚ, ειδικά χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού.
Εδώ βλέπετε ένα χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο της εποχής.


Οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις είναι πολλές. Το δίλημμα τουλάχιστον ομοιάζει αρκετά. Όχι όπως το πρότεινε αρχικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προφανώς και δεν θα ήθελε να θιγεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά όπως το έθεσαν Μέρκελ και Σαρκοζί.
Ακόμα και ο αναβρασμός στο Κοινοβούλιο ήταν παρόμοιος με τον σημερινό. Με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση να ζητάει δημοψήφισμα και τον Καραμανλή να προχωράει ως γνωστόν στην ιστορική συμφωνία.
Το 1980 δεν φτάσαμε σε δημοψήφισμα. Φτάσαμε σε εκλογές έναν χρόνο μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Το τι θα γίνει το 2011 μένει να το μάθουμε τις επόμενες ώρες
Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου