Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αφραγκοι με... φράγκα στην Ελβετία!

ΤΑ 4,9 δισ. ευρώ έφτασε η αξία των εμβασμάτων που Ελληνες πολίτες έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Ανάμεσά τους διακρίνονται περιπτώσεις που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από το επίπεδο της φτώχειας. Αρχίζουν συνομιλίες με την Ελβετία για τη φορολόγησή τους
Αφραγκοι με... φράγκα στην Ελβετία!

Στοιχεία-σοκ για "πάμφτωχους", οι οποίοι ενδεχομένως να λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και την ίδια ώρα βγάζουν εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Ο Ευ. Βενιζέλος, επικαλούμενος στοιχεία για το 2009 από την άρση του τραπεζικού απορρήτου τραπεζών του εξωτερικού (η έρευνα πραγματοποιείται για την τριετία 2009-2010-2011, ενώ τα στοιχεία για το 2010 και το 2011 αναμένονται στο επόμενο διάστημα), είπε ότι τα? ελληνικά εμβάσματα προς το εξωτερικό έφτασαν τα 5,4 δισ. και αφορούσαν 180.000 συναλλασσόμενους.

Από αυτούς, σύμφωνα με τον υπουργό, οι 8.667 περιπτώσεις αφορούν Ελληνες που έβγαλαν στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και πάνω, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 4,9 δισ. ευρώ. Και εδώ αρχίζουν τα? απίθανα. Από αυτούς τους 8.667 πολίτες, το 42%, δηλαδή οι 3.718 (οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και πάνω), δηλώνει στην εφορία εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ. Αναλυτικά οι 542 εμφανίζουν εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, οι 1.143 δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και οι 2.033 εμφανίζουν εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ.

Ο υπουργός δήλωσε, μάλιστα, ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ελβετίας με αντικείμενο τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες κατά τα πρότυπα των συμφωνιών που έχουν συναφθεί ανάμεσα σε Ελβετία και άλλες χώρες.

Αναφερθείς δε στο δυσμενές φορολογικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας, είπε ότι "είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι υπάρχουν τα μόνιμα και συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι", επισημαίνοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πρώτη προτεραιότητα να αλλάξει το τοπίο μέσω του εθνικού φορολογικού συστήματος ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οπως είπε, μάλιστα, "όταν παρουσιάζουμε τη στρατηγική κατά της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας δεν μας πιστεύει κανείς. Κανείς από τους συνομιλητές μας στο εξωτερικό δεν μας πιστεύει, ούτε ως προς την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού ούτε ως προς τη συμπεριφορά της κοινωνίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αφραγκοι με... φράγκα στην Ελβετία!

Ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε και στις βολές του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει φορολογικά τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με το μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, είπε ότι "τους εφοπλιστές τους έχουμε καλέσει σε διάλογο και θα επιβληθούν μέτρα και αν θέλουν να αλλάξουν τη σημαία στα πλοία τους να την αλλάξουν, τώρα θα μετρηθεί ο πατριωτισμός".

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΛΙΣΤΑ
Στη δημοσιότητα 6.500 μεγαλοοφειλέτες

Στον... αέρα θα βγουν την επόμενη εβδομάδα τα ονόματα των περίπου 6.500 μεγαλοοφειλετών -φυσικών προσώπων- προς το Δημόσιο, οι οποίοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος, όπως έκανε γνωστό χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένει το "πράσινο φως" από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη λίστα θα δημοσιοποιηθεί έτσι κι αλλιώς. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι 15.000 πρόσωπα, φυσικά και νομικά, συγκεντρώνουν οφειλές 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 δισ. οφείλουν επιχειρήσεις και τα 5 δισ. φυσικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι ο κατάλογος των επιχειρήσεων δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται στα 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και από αυτούς οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ και τους 716.000 να οφείλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου