Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Νόμος υποχρεώνει τους Κινέζους να... επισκέπτονται τους γονείς τους

Ακόμη και με ποινή φυλάκισης απειλούνται οι ενήλικοι Κινέζοι που δεν επισκέπτονται τους γονείς τους, σύμφωνα με τον νέο νόμο που τίθεται σε ισχύ από  Δευτέρα 1/7.
 Νόμος υποχρεώνει τους Κινέζους να... επισκέπτονται τους γονείς τους

Στόχος του «Νόμου για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων» είναι να αντιμετωπίσει το συνεχώς εντεινόμενο πρόβλημα της μοναξιάς των ανθρώπων προχωρημένης ηλικίας. Ο νέος νόμος υποχρεώνει τους ανήλικες να νοιάζονται για τις «πνευματικές ανάγκες» των γονιών τους και «να μην παραμελούν ή να αδιαφορούν για τους ηλικιωμένους ανθρώπους».
Καθώς όμως ο νόμος δεν συνοδεύεται από ένα λεπτομερές πρόγραμμα το οποίο θα ελέγχει τη συχνότητα των επισκέψεων τις οποίες υποχρεούνται να κάνουν τα παιδιά προς τους γονείς τους, πολλοί στη χώρα εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος. «Πώς μπορεί να καθορίσει κανείς το ”συχνά”;», αναρωτιούνται Κινέζοι μιλώντας στο BBC.

«Είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή αυτός ο νόμος, όχι όμως αδύνατο», δηλώνει στο βρετανικό δίκτυο κορυφαίος δικηγόρος.

«Αν μια υπόθεση πάει στο δικαστήριο στη βάση αυτού του νόμου, νομίζω πως είναι πιθανό να υπάρξει κάποιος ειρηνικός διακανονισμός. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τεχνικά μιλώντας, το δικαστήριο μπορεί να αναγκάσει το άτομο να επισκέπτεται τους γονείς του συγκεκριμένες φορές το μήνα. Αν το άτομο παραβιάζει το νόμο, μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, το 2010 ζούσαν στην Κίνα περισσότερα από 178 εκατ. Κινέζοι ηλικίας 60 ετών ή μεγαλύτεροι. Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί.
Πηγή:e-go.gr

 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου