Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Αρκάς: απλά ο κορυφαίος

Ήμασταν παιδιά ακόμα θυμάμαι, όταν με τις αδερφές μου τσακωνόμασταν ποιος θα διαβάσει πρώτος το κόμικ του Αρκα στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας "Πρώτη". Κυριολεκτικά αρπάζαμε την εφημερίδα από τα χέρια του πατέρα μας, την ώρα που γυρνούσε σπίτι, για να διαβάσουμε την νέα ιστορία του "Ισοβίτη". Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε, κι ακόμα όταν πιάνω στα χέρια μου το "Ε" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", γυρνάω στην τελευταία σελίδα με την ίδια διάθεση για να διαβάσω πια τους "Συνομήλικους". Με καθαρά επίκαιρο και κυνικό χιούμορ, ακολουθώντας την αντίθετη πορεία όλου του σταρ σύστεμ της χώρας που κατοικεί, έγινε γνωστός μόνο για το έργο του. Κατα τα άλλα κανείς δε γνωρίζει για το ποιος είναι, τι δουλειά κάνει, που κατοικεί.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1981 με τον "Κόκκορα" , ο οποίος κυκλοφόρησε σε 7 άλμπουμ με την πρώτη δημοσίευση να γίνεται στο περιοδικό "Βαβέλ" και συνέχισε στο "Παραπέντε" έως το 1987. Η δεύτερη σειρά ήταν το "Show Business" το οποίο κυκλοφόρησε σε 3 άλμπουμ και στο περιοδικό "Σχολιαστής" από το 1983 έως το 1986. Σειρά είχε το "Ξυπνάς μέσα μου το ζώο", το οποίο κυκλοφόρησε σε 2 άλμπουμ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Μικρό Παραπέντε" από το 1985 έως το 1988. Σε ένα άλμπουμ κυκλοφόρησε το "Μετά την καταστροφή" , το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Το τέταρτο" από το 1986 έως το 1987. Το 1987 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Σχολιαστής" η σειρά "Ο Παντελής και το λιοντάρι" το οποίο βγήκε και σε άλμπουμ το 1990. Το 1987 δημοσιεύτηκε γοα 8 μήνες στο περιοδικό "Micro Mad"  το "Φάε το κερασάκι". Από το 1988 έως το 1990 στην εφημερίδα "Πρώτη" και στη συνέχεια σε 4 άλμπουμ ,κυκλοφόρησε μία από τις πιο γνωστές σειρές του Αρκά ο "Ισοβίτης", ο οποίος έγινε και σειρά στην κρατική τηλεόραση λίγα χρόνια μετά. Μαζί το 1988 στο περιοδικό "Παραπέντε" δημοσιεύονταν και οι "Αταίριαστοι Έρωτες" το οποίο έγινε άλμπουμ το 1997. Από το 1991 έως το 1997 στο "Ε" δημοσιεύονται οι "Χαμηλές Πτήσεις" οι οποίες εκδίδονται σε 7 άλμπουμ.Από το 1995 στο περιοδικό "Μετρό" μας κρατάει παρέα και ο"Καστράτο", ο οποίος αισίως έφτασε τα 7 άλμπουμ. Στο "Ε" κυκλοφορούν μόνο για 7 μήνες τα "Πειραματόζωα", ενώ έως σήμερα έχουν εκδοθεί 3 άλμπουμ. Αντικαταστάτης στο "Ε" είναι ο "Καλός Λύκος" ο οποίος κυκλοφορεί σε ένα άλμπουμ από το 1998 έως το '99. Η "Ζωή μετά" έρχεται και πάλι στο¨"Ε" για πολλά χρόνια από το 1999 και μετά.Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 8 βιβλία.Η τελευταία σειρά είναι οι "Συνομήλικοι"  οι οποίοι κυκλοφορούν μέχρι σήμερα στο "Ε" και μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί σε 3 άλμπουμ. Το τελευταίο άλμπουμ που έχει βγει είναι το "Επικίνδυνα Νερά".
Προσωπικά δε με ενδιαφέρει να γνωρίσω ποιός είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Αρκάς, αρκεί να συνεχίζει να βγάζει τόσο υπέροχες δουλειές. Οι οποίες ελπίζω να συνεχιστούν για πολλά χρόνια.....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου