Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Stieg Larsson: αυτός που έφυγε νωρίς

27 εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 χώρες μέχρι την άνοιξη του 2010. Στη 2η θέση των best-seller συγγραφέων παγκοσμίως το 2008. Παγκόσμιο φαινόμενο συγγραφής. Ένας δημοσιογράφος που έμεινε τελικά στην ιστορία ως συγγραφέας. Ή αλλιώς: Stieg Larsson, Millennium Trilogy.
Για όλους εμάς που διαβάσαμε την τριλογία 'millenium', μόνο όταν τελείωσαμε το διάβασμα καταλάβαμε ότι δεν έχει άλλο. Ήταν τόσο καλογραμμένα και τα 3 βιβλία που αν ήταν άλλος συγγραφέας θα περιμέναμε με ανυπομονησία το επόμενο, αλλά δυστυχώς ο άνθρωπος αυτός πέθανε, πριν γίνει γνωστός, ως συγγραφέας τουλάχιστον. Λίγα λόγια για τη ζωή του παίρνουμε από το site 'Κύκλοι του κόσμου' και ένα σχετικό ρεπορτάζ έχει και το 'Ε' αυτής της εβδομάδας:
Γεννημένος το 1954 στο Skelleftehamn της Σουηδίας ο Stieg Larsson ήταν ευρέως γνωστός για τον αγώνα του ενάντια στο ρατσισμό και τον άκρο-δεξιό εξτρεμισμό. Μάλιστα έγραψε και πολλά βιβλία για το θέμα αυτό. Το 1995 όταν 8 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τους νεοναζί υπήρξε κινητήρια δύναμη πίσω από την οργάνωση Expo-Foundation για την αποκάλυψη της δράσης τους στη Σουηδία. Οπότε και από το 1999 εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στο Σουηδικό περιοδικό Expo.


Το πραγματικό όνομα του Larsson ήταν Stig το οποίο και άλλαξε για να μη τον συγχέουν με τον φίλο του Stig Larsson επίσης γνωστό συγγραφέα. Αυτό συνέβη όταν ήταν ακόμα ερασιτέχνες φωτογράφοι και αργότερα ο Stieg δήλωσε ότι ο ίδιος και ο φίλος του έπρεπε να παίξουν κορόνα-γράμματα για το ποιος θα άλλαζε το όνομά του, κάτι το οποίο αμφισβητήθηκε από τον Stig.  Ο Stieg Larsson παραδίδει το 2004 τα τρία χειρόγραφα βιβλία του τελειωμένα ώστε να εκδοθούν. Λίγες μέρες μετά πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς. Πολλοί μιλούν για καθόλου τυχαίο θάνατο αφού αγωνιζόταν ενάντια σε συμφέροντα και δεχόταν συνεχώς απειλές κατά της ζωής του. Ωστόσο δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο ώστε να στηριχθούν αυτές οι κατηγορίες.
Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε στη Σουηδία το 2005 με τον τίτλο «n som hatar kvinnor(Οι άντρες που μισούν τις γυναίκες)» που κυκλοφόρησε στην Αγγλική γλώσσα ως «The girl with the dragon tattoo». Το δεύτερο βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Σουηδικού βιβλίου εγκλήματος το 2006. Αργότερα ήρθε και το τελευταίο αριστούργημα της σειράς. Στην Ελλάδα τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν με χρονολογική σειρά ως: «Το κορίτσι με το τατουάζ», «Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά» και «Το κορίτσι στη φωλιά της σφήκας».
Όπως έγινε γνωστό ο συγγραφέας σκόπευε να γράψει δέκα βιβλία της σειράς Millennium. Όπως ο ίδιος είχε πει με αυτή τη σειρά βιβλίων ήθελε να εξασφαλίσει τα «γεράματά του». Εκτός από σκοπό του ίδιου κάτι τέτοιο μάλλον θα αποτελούσε όνειρο εκατομμυρίων αναγνωστών μια τραγική ειρωνεία μετά τον άδικο χαμό του. Τα δικαιώματα των βιβλίων αξίζουν πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια και δικαιώθηκαν ο πατέρας του και ο αδερφός του με τους οποίους δεν είχε και ιδιαίτερες σχέσεις. Η γυναίκα με την οποία είχε σχέση για πάνω από 30 χρόνια δεν δικαιώθηκε κάτι. Ωστόσο η ίδια κρατάει τον φορητό υπολογιστή του εκλιπόντος συγγραφέα που όπως λέγεται περιέχει τελειωμένο το τέταρτο βιβλίο της σειράς καθώς και περιλήψεις τριών ακόμα.
Η τριλογία Millennium αποτελεί ένα θρίλερ εγκλήματος με την ιδιομορφία της Σουηδικής συγγραφής που μοιάζει με την Αμερικάνικη. Εκεί άλλωστε συναντάμε και την ευχαρίστηση του δολοφόνου στο έγκλημα κάτι που δε συναντάμε στο «έγκλημα μίσους» της μεσογειακής συγγραφής. Μίσος, σεξουαλική διαστροφή, οικονομική εξαπάτηση και έρωτας. Αυτά πραγματεύεται η επιτυχημένη τριλογία που καθήλωσε ολόκληρο τον κόσμο με οδηγό έναν ευφυή δημοσιογράφο και ένα παράξενο κορίτσι-άσο στους υπολογιστές.

4 σχόλια:

  1. αν με αυτές τις αναρτήσεις περιμένεις clicks νομίζω πως δεν θα δεις ούτε ένα. Δεν το ξέρει ούτε η μαμά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μα είναι φάτσα για καριέρα αυτή? απορώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα διάβασε πρώτα το κορίτσι με το τατουάζ και τα λέμε ...θα κολλήσεις...αχχχ σε ζηλεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΥΠΕΡΟΧΟΣ..ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ...ΑΛΩΣΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ)ΣΕ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ!!ΕΙΔΙΚΑ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ..ΤΕΛΕΙΕΣ!ΤΩΡΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ(ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ)ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΤΟ ΔΩ!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ..ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΑΡΧΙΣΕΙ...ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΟΣΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή