Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Τότε & τώρα: Τα ποτάμια της κλιματικής αλλαγής

Εκπληκτικές φωτογραφίες από τα Ιμαλάια εμφανίζουν την έκταση συρρίκνωσης των παγετώνων τα τελευταία 80 χρόνια. Ένας ορειβάτης και φωτογράφος έκανε ακριβώς τις ίδιες λήψεις πρωτοπόρων συναδέλφων του. Δείτε το ρεπορτάζ του.
Οι φωτογραφίες των λιωμένων πάγων στα ψηλότερα βουνά των Ιμαλαϊων είναι ταυτόχρονα υπέροχες και θλιβερές.
Την ίδια ώρα που οι ερευνητές διχάζονται για την έκταση και τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτυπώνουν την αλλαγή του κλίματος στα πιο κρύα μέρη του πλανήτη. Το ζήτημα, πλέον, δεν είναι ποιος φταίει, είναι τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος γι' αυτό.

Από το 2007 μέχρι το 2010 ο φωτογράφος και ορειβάτης David Breashears ακολούθησε ακριβώς τα βήματα που έκαναν πρωτοπόροι φωτογράφοι, όπως ο Major E. O. Wheeler, ο George Mallory και ο Vittorio Sella.

Σκοπός της GlacierWorks, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της οποίας είναι ιδρυτής και χρησιμοποιεί την περιπέτεια, την Τέχνη και την Επιστήμη, είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.










360 παγωμένα ποτάμια στα βουνά των Ιμαλαϊων λιώνουν το καθένα με τον δικό του ρυθμό.






Το κλίμα στον πλανήτη αλλάζει, ακόμα και στα πιο κρύα μέρη, όπως τα ψηλότερα βουνά των Ιμαλαϊων. Παρατηρώντας τους παγετώνες από ψηλά, ο David Breashears, λέει ότι πολλοί από αυτούς μέσα σε μόλις 80 χρόνια έχουν χάσει ύψος 100 μέτρων ή ανάλογο ενός κτιρίου 30 ορόφων.








Έκπληκτος ο έμπειρος ορειβάτης και φωτογράφος αποτυπώνει πώς ποτάμια από πάγο, φωτογραφημένα το 1921 είναι σήμερα μια τεράστια λίμνη.




“Αυτές οι φωτογραφίες”, λέει ο Breashears “είναι επικές, όμορφες, αλλά και θλιβερές, δείχνοντας την δραματική αλλαγή του τοπίου”. Το θέμα είναι, όπως τονίζει, να διαπιστώσουμε όχι τόσο την φύση αυτών των αλλαγών, όσο την ανθρώπινη υπαιτιότητα.


Οι φωτογραφίες αυτές τραβούν την προσοχή. Περνούν ταυτόχρονα ένα απαισιόδοξο μήνυμα, λέγοντας μια ιστορία. Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2060; Πώς προετοιμαζόμαστε για τότε;
Πηγή:deltiokairou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου