Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Φτιάχνουν το δικό τους Eurogroup

Αποφασισμένοι να δημιουργήσουν το δικό τους συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στην νομισματική ένωση, κατά τα πρότυπα του Eurogroup, φέρονται οι υπουργοί Οικονομικών των 10 χωρών-μελών της ΕΕ που βρίσκονται εκτός του ευρώ, με πρωτοβουλία της Βρετανίας και της Πολωνίας και παρά την εναντίωση της Γαλλίας.
Φτιάχνουν το δικό τους Eurogroup

Θεωρώντας ότι κρατούνται συνεχώς στο περιθώριο των συζητήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και για τη σύγκλιση σε μια ενιαία νομισματική ένωση, οι υπουργοί των 10 χωρών αναμένεται να έχουν απόψε ξεχωριστό δείπνο στην τσέχικη πρεσβεία των Βρυξελλών, παράλληλα με το δείπνο εργασίας που θα έχουν οι συνάδελφοί τους της ευρωζώνης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της βελγικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή, θα εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την κρίση χρέους στη 17μελή ευρωζώνη και ειδικά ο προχωρημένος βαθμός ενσωμάτωσης στο νομισματικό πεδίο των 17 μελών της ευρωζώνης. Δεν αποκλείστηκε, συγχρόνως, η σημερινή πρωτοβουλία να έχει στο μέλλον κάποια περιοδικότητα.
"Δεν πρέπει η σύγκλιση αυτή στην ευρωζώνη να επηρεάσει την κατάσταση στην ενιαία αγορά της 27μελούς ΕΕ", τόνισε η ίδια πηγή.
Άλλος διπλωμάτης τόνισε ότι, "εφόσον γίνεται παρόμοια προχωρημένου βαθμού προσέγγιση ανάμεσα στους 17, τότε κι εμείς οι 10 πρέπει να πράξουμε ακριβώς το ίδιο", παραδέχθηκε όμως ότι "ενώ μάς διέπει το κοινό συμφέρον, υφίστανται ανάμεσά μας κάποιες διαιρέσεις".
Αυτά τα 10 ευρωπαϊκά κράτη είναι η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ρουμανία.
Το Λονδίνο και η Βαρσοβία "ηγούνται" της σημερινής διπλωματικής πρωτοβουλίας, την ώρα που η Γαλλία, ένα μέλος της ευρωζώνης, δεν βλέπει αυτήν την κίνηση των "Δέκα" με "καλό μάτι", όπως εκτιμούν διπλωματικές κοινοτικές πηγές, μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο.
Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου