Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

5 τραγούδια που έγιναν νούμερο 1, αλλά μάλλον είναι κλεμμένα

Με αφορμή τις κατηγορίες για λογοκλοπή εναντίον των διοργανωτών των Χειμερινών Αγώνων του 2022 οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Πεκίνο, ψάξαμε και βρήκαμε 5 από τις πιο γνωστές περιπτώσεις τραγουδιών των οποίων οι δημιουργοί κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν τη δουλειά συναδέλφων τους.
Οι Κινέζοι έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, επειδή ένα από τα 10 επίσημα τραγούδια των Χειμερινών Ολυμπιακών που θα διοργανώσουν στο Πεκίνο, το 2022, μοιάζει σε ύποπτο βαθμό με το μεγάλο χιτ Let it Go από την ταινία Frozen της Disney.
Ωστόσο, πριν από το "κινέζικο σκάνδαλο", έχουν υπάρξει πάρα πολλές άλλες υποθέσεις, στις οποίες οι δημιουργοί πασίγνωστων τραγουδιών έχουν κατηγορηθεί για λογοκλοπή από άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι κυνήγησαν τις υποθέσεις, μέχρι να δικαιωθούν (ή να πληρωθούν).
Επειδή αν αναφέραμε όλες τις φορές που κάποιος έχει ισχυριστεί πως ένα τραγούδι είναι δικό του "παιδί", συνολικά ή εν μέρει, θα μας τελείωνε το μελάνι (ναι, το ξέρουμε ότι δεν γράφουμε σε έντυπο), επιλέξαμε 5 περιπτώσεις που ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες:
Τραγούδια που έφτασαν στο νούμερο 1 του Billboard Hot 100 και των οποίων οι δημιουργοί αποδείχθηκε (ή υπαινίχθηκε σαφώς) ότι είχαν "δανειστεί" ιδέες από προηγούμενα κομμάτια.

Το top-5 των "κλεφτών" (σε αντίστροφη χρονολογική σειρά)

5. The Beatles – Come Together

Το Come Together βρέθηκε στην κορυφή του Billboard Hot 100, το 1969. Η εταιρεία Big Seven η οποία είχε τα δικαιώματα ορισμένων από τα τραγούδια του Chuck Berry, μήνυσε τους Beatles, κατηγορώντας τους ότι αντέγραψαν από το You Can't Catch Me του "πατέρα" του ροκ εν ρολ.

Ειδικότερα, το τραγούδι που έγραψε ο John Lennon περιέχει τον στίχο "Here come ol' flat-top, he come groovin' up slowly", κάτι που η Big Seven θεώρησε ότι είναι κατευθείαν αντιγραφή του στίχου του Chuck Berry "Here come a flat-top, he was movin' up with me". 

Δεν έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση για τον Lennon, μόνο και μόνο επειδή το "σκαθάρι" δέχτηκε να γράψει τρία τραγούδια, παραχωρώντας τα δικαιώματά τους στον Morris Levy, ιδιοκτήτη της Big Seven.

4. Ray Parker Jr – Ghostbusters

Το theme song της λατρεμένης ταινίας ήταν στην κορυφή των charts του Billboard το 1984, την ίδια χρονιά που οι Ghostbusters έκαναν "ντου" στα σινεμά όλου του κόσμου.

Ωστόσο, ο δημιουργός του θρυλικού πλέον hit, Ray Parker Jr, δεν χρειάστηκε κυνηγούς φαντασμάτων, αλλά δικηγόρους, όταν ο Huey Lewis τον κατηγόρησε για λογοκλοπή του δικού του I Want A New Drug. 

Οι δύο τους τα βρήκαν, τελικά, πριν φτάσουν στις αίθουσες των δικαστηρίων, με τις φήμες να λένε ότι ο Ray Parker Jr πλήρωσε ακριβά το... λάθος του.

3. Vanilla Ice – Ice Ice Baby

Ήταν αυτό το καλτ αγαπημένο κομμάτι, το πρώτο από το είδος της hip-hop που σκαρφάλωσε στην κορυφή του Hot 100 (1990), κλεμμένο; Από ό,τι φαίνεται, ναι...

Η χαρακτηριστική funky μπασογραμμή του Ice Ice Baby έμοιαζε (πάρα, μα πάρα) πολύ με εκείνη από τη συνεργασία των Queen και του David Bowie στο τραγούδι Under Pressure. Το αποτέλεσμα; Ο Vanilla Ice πλήρωσε δικαιώματα και στους δύο καλλιτέχνες, για να μην καταλήξει στο δικαστήριο.

Κι εσύ ρε Vanilla, από τους Queen και τον Bowie; Really?

2. Coldplay – Viva la Vida

Το 2008 τα ραδιόφωνα "έκλαψαν" από τις πολλές επαναλήψεις του Viva la Vida των Coldplay, το οποίο έγινε γρήγορα νούμερο 1 στο Billboard Hot 100. Από ό,τι φαίνεται, όμως, "επανάληψη" ήταν και το ίδιο το τραγούδι.

Όταν ο κιθαρίστας Joe Satriani κατηγόρησε τους Coldplay ότι έκλεψαν μέρη από το δικό του (ορχηστρικό) κομμάτι If I Could Fly, η μπάντα -αν και αρνήθηκε ότι το έκανε σκόπιμα- έφτασε σε εξωδικαστική συμφωνία μαζί του. 

Για να έχουμε να ακούσουμε από τον Satriani από τότε... το κάτι τις του θα το πήρε.

1. Robin Thicke – Blurred Lines

Καλοκαίρι του 2013 και όλος ο πλανήτης λικνίζεται στους ρυθμούς του Blurred Lines. Όταν δεν το κάνει, συζητά για τα καλλίγραμμα κορίτσια του video clip και όσα (δεν) φορούσαν στην unrated version. Το τραγούδι φτάνει γρήγορα στο νούμερο 1 των charts του Billboard.

Το ίδιο γρήγορα, όμως, η οικογένεια του Marvin Gaye κατάλαβε ότι το hit του Thicke, στο οποίο είχαν feat. και οι T.I. και Pharrell, ήταν αντιγραφή του Got To Give It Up, που είχε γράψει ο Gaye το 1977. Κατέθεσαν μήνυση και τον Μάρτιο του 2015 δικαιώθηκαν, κερδίζοντας 7,4 εκατομμύρια δολάρια. 

Καμία θολή γραμμή εδώ...
Πηγή:pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου