Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Spiegel: Η Γερμανία "βασίλισσα των χρεών του 20ου αιώνα"

“Πραγματικά ασήμαντα” χαρακτήρισε τα σημερινά ελληνικά προβλήματα σε σύγκριση με τη γερμανική αθέτηση πληρωμών χρέους τη δεκαετία του 1930, ο Ιστορικός Οικονομίας, Albrecht Ritschl, χρίζοντας τη Γερμανία “βασίλισσα των χρεών”. “Υπολογίζοντας με βάση το ποσό των ζημιών, σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης χρέους του 20ου αιώνα”, είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας το Βερολίνο για αδικαιολόγητα αδιάλλακτη στάση απέναντι στην Αθήνα.


Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο κ. Ritschl υπογράμμισε, ότι κατά τον 20 αιώνα, η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες εθνικές χρεοκοπίες της πρόσφατης ιστορίας.
“Είναι μόνο χάρη στις ΗΠΑ, που θυσίασε τεράστια ποσά χρημάτων μετά από αμφότερους τους πολέμους, τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά σταθερή και κρατάει τα σκήπτρα του επικεφαλής της Ευρώπης. Αυτό το γεγονός, δυστυχώς, συχνά μοιάζει να ξεχνιέται”.
Αφηγούμενος τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, ο κ Ritschl είπε:
“Από το 1924 μέχρι το 1929, η Δημοκρατία της Βαϊμάρης έζησε με πίστωση ενώ μέχρι που δανείστηκε τα χρήματα που χρειαζόταν τις αποζημιώσεις του Α' Παγκοσμίου Πολέμου από την Αμερική. Αυτή η πιστωτική πυραμίδα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1931. Τα χρήματα εξαφανίστηκαν, η ζημία για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τεράστια και η επίδραση στην παγκόσμια οικονομία ήταν καταστροφική”.
“Αμέσως μετά όμως, η Αμερική έλαβε άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσει δεν θα υπάρξει επανάληψη των απαιτήσεων για υψηλές αποζημιώσεις από τη Γερμανία. Με λίγες μόνο εξαιρέσεις, όλες αυτές οι απαιτήσεις τέθηκαν στο περιθώριο μέχρι την μελλοντική επανένωση της Γερμανίας. Για τη Γερμανία, αυτή ήταν μια σωτήρια χειρονομία, και αποτέλεσε την πραγματική οικονομική βάση του Wirtschaftswunder, ή αλλιώς του οικονομικού θαύματος (που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950).
Αυτό σήμαινε ωστόσο ότι και τα θύματα της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη έπρεπε, επίσης, να παραιτηθούν από τις αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων”.

Εξηγώντας πόσες φορές κατά το παρελθόν, έχει γίνει αφερέγγυα η Γερμανία, είπε:
“Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα μόνο, ωστόσο, αυτό έγινε τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την πρώτη αθέτηση πληρωμών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε γερμανικό «κούρεμα» το 1953, μειώνοντας το πρόβλημα του χρέους της σε σχεδόν τίποτα.
Η Γερμανία έχει σε πολύ καλή θέση από τότε, ακόμη και όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τα βάρη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τις συνέπειες της γερμανικής κατοχής. Επιπλέον, η Γερμανία είχε ακόμα μια περίοδο μη πληρωμής το 1990”.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου