Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Μας επιστρέφουν αρχαία

Το Μουσείο Γκετί πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα δύο αρχαιότητες που συνενώνονται με ένα ακόμα θραύσμα που βρίσκεται στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Pic)
Δύο αρχαιότητες που απέκτησε στη δεκαετία του '70 πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα το Μουσείο Γκετί ύστερα από συμφωνία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού
Δύο αρχαιότητες που απέκτησε στη δεκαετία του '70 πρόκειται να επιστρέψει στην Ελλάδα το Μουσείο Γκετί ύστερα από συμφωνία με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.
Τα δύο αντικείμενα συνενώνονται με ένα ακόμα θραύσμα που βρίσκεται στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα.
Από το 1975 είχε επισημανθεί ότι τα θραύσματα του ανάγλυφου ταυτίζονται, χρειάστηκε όμως να περάσουν όμως 35 χρόνια προκειμένου το έργο να επιστρέψει στην Ελλάδα για να καταστεί δυνατή η επανένωσή του.
Το θραύσμα του επιτύμβιου αναγλύφου, στο οποίο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη στα αριστερά και η δούλη μπροστά της που ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο, χρονολογείται στο τέλος του 5ου π.Χ. αιώνα και δεν έχει ποτέ εκτεθεί από το μουσείο.
Το θραύσμα από την ενεπίγραφη στήλη, που εκτίθεται στο Μουσείο-Βίλα Γκετί στο Μάλιμπου, φέρει επιγραφή, 65 γραμμές, και στις τρεις πλευρές της που αναφέρεται στις θυσίες και τους εορτασμούς που γίνονταν στο Θορικό Αττικής. Χρονικά τοποθετείται χρονικά στην περίοδο 430-420 π.Χ. και αποκτήθηκε από το μουσείο το 1979.

 
"Η απόφαση του Γκετί να επιστρέψει δύο αντικείμενα (στην Ελλάδα) είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και είναι ένα παράδειγμα των προσπαθειών του υπουργείου για τον επαναπατρισμό και την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων στη χώρα προέλευσης τους", αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.
Στο Λος Άντζελες υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου Γκετί στους τομείς της επιστημονικής έρευνας, των ανταλλαγών πολιτιστικών αγαθών και της προώθησης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συμφωνία περιλαμβάνει και δέσμευση για την αποτροπή της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
"Η συμφωνία επιβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο μερών για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Το Γκετί έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς και αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα αποδεικνύει την προσπάθειά μας", δήλωσε ο Τζέιμς Κάνο, Πρόεδρος του Μουσείου.Πηγή:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου