Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Θα πούμε "αντίο" στη σοκολάτα;

Διαβάστε γιατί το κακάο και η αγαπημένη μας σοκολάτα ίσως γίνουν, σε μερικά χρόνια, είδος πολυτελείας!
Μη βιώσιμες κινδυνεύουν να καταστούν οι καλλιέργειες και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη Δυτική Αφρική, τον σημαντικότερο τόπο καλλιέργειας κακαόδεντρων, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι κατά τη διάρκεια του 2011, στη Δυτική Αφρική απ’ όπου προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο καταστράφηκαν εκατομμύρια κακαόδεντρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση ενός ιού.
 Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι φυτείες στη λεκάνη του Αμαζονίου αφανίζονται εξαιτίας μυκητιάσεων.


Οι επιστήμονες όμως αποδίδουν την καταστροφή των κακαόδεντρων και στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σοκολάτας, καθώς προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση, οι παραγωγοί καλλιεργούν κακαόδεντρα σε «οριακές» περιοχές, με συνέπεια να φυτρώνουν δέντρα ασθενικά και περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς.


Οι ειδικοί ανησυχούν όμως και για έναν ακόμα λόγο: σε πρόσφατη έκθεσή του, το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών, προειδοποιεί ότι το κακάο είναι καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα και ως εκ τούτου μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Αφρική, θα καθιστούσε πολλές από τις φυτείες κακαόδεντρων της περιοχής ακατάλληλες για καλλιέργεια.


Το... κερασάκι στην τούρτα έρχεται από τους μικρούς αγρότες, οι οποίοι εγκαταλείπουν την καλλιέργεια κακάο, λόγω της πενιχρής αμοιβής τους, που φτάνει μόλις τα 80 σεντς την ημέρα, και μεταναστεύουν σε αστικά κέντρα, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
 Τα καλά νέα είναι ότι κάποιοι αγρότες, τόσο στη Βραζιλία όσο και στη Δυτική Αφρική, εφαρμόζουν αειφόρες πρακτικές στις καλλιέργειές τους και πειραματίζονται στην καλλιέργεια κακαόδεντρων μέσα στο τροπικό δάσος, όπου το έδαφος είναι πιο πρόσφορο και απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα.

Πηγή: Econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου