Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Το South Park μεγάλωσε! Έγινε 15 ετών

Πως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει το South Park; Είναι εκπομπή κινουμένων σχεδίων, σατιρικό τηλεοπτικό show, sit com, μαύρη κωμωδία ή έργο τέχνης; Με την τηλεοπτική σειρά να έκλεισε αισίως τα δεκαπέντε χρόνια ύπαρξής και επιτυχίας της στα αμερικανικά τηλεοπτικά δρώμενα και όχι μόνο, μπορούμε πιστεύω να ισχυριστούμε με βεβαιότητα πως το South Park είναι όλα τα παραπάνω.

Επιπλέον, για τον κάθε ένα ξεχωριστό λάτρη της δημιουργίας των Trey Parker και Matt stone, το South Park είναι και κάτι παραπάνω.
Εγώ πχ, που είδα όλα τα επεισόδια (218 ζωή να χουν!) σε ένα μήνα, γιατί απλά όταν ξεκίνησα να το βλέπω δεν μπορούσα να σταματήσω, είμαι σε θέση να εξομολογηθώ πως έχω ουκ ολίγες φορές συγκινηθεί, ακόμα και δακρύσει με το South Park!
Επίσης, άλλες τόσες έχω προβληματιστεί για κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, ίσως ακόμα και να αφυπνίστηκα, και όλα αυτά με αφορμή ένα αστείο ή μια σκηνή της εκπομπής. Υπερβάλλω; Ίσως...όμως δεν είμαι η μόνη.
Το South Park έχει χιλιάδες φανατικούς οπαδούς, κάθε επεισόδιο σπάει ρεκόρ ακροαματικότητας, τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτό πουλιούνται σαν φρέσκα ψωμιά (εγώ έχω δύο κουκλάκια, μια μπλούζα, ένα μπρελόκ και μια τσάντα...προς το παρόν), ενώ η εκπομπή έχει αποτελέσει μέχρι και αντικείμενο πανεπιστημιακών διατριβών!
Με την εκπομπή να έκλεισε τα 15 επιτυχημένα χρόνια παρουσίας, το South Park έχει μετουσιωθεί σε φαινόμενο της pop κουλτούρας.
Το τελευταίο επεισόδιο του πρώτου μισού της 15ης σεζόν μας άφησε όλους έντρομους καθώς το ύφος του θύμιζε αρκετά την πρώτη νότα ενός κύκνειου άσματος.



Με τον χαρακτηριστικό τίτλο "You're getting old" (Μεγαλώνεις), το επεισόδιο εστίαζε στον έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές, τον 10χρονο Stan Marsh, ο οποίος ξαφνικά νιώθει πως η παιδική του ηλικία έχει περάσει ανεπιστρεπτί, πως μεγαλώνει και εξελίσσεται σιγά σιγά όχι σε ώριμο άντρα αλλά σε κυνικό βλάκα καθώς ότι απολάμβανε μέχρι πρότινος, τώρα του φαίνεται αηδιαστικό.
Φυσικά οι φαν της εκπομπής ερμήνευσαν πολλά στοιχεία του επεισοδίου σαν ενδείξεις πως οι "αστείρευτοι" δημιουργοί του South Park, έφτασαν στα όρια τους, βαρέθηκαν και αποφάσισαν να σταματήσουν το show.



Έτσι το επόμενο επεισόδιο και η συνέχεια του "You' re getting old" ήρθε κυριολεκτικά σαν μάννα εξ' ουρανού...
Το "Ass Burgers" τελειώνει με τον εξής συλλογισμό: "οι άνθρωποι μεγαλώνουν και όσο μεγαλώνουν το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παραμένουν στα γνώριμά τους πεδία."
Στην πραγματικότητα, οι δημιουργοί δεν περίμεναν ότι το "You' re getting old" θα είχε τέτοιο αντίκτυπο στο κοινό ούτε είχαν σκοπό να προϊδεάσουν τους θεατές για ένα πιθανό τέλος της εκπομπής.
Όπως είπαν οι ίδιοι, απλά ήθελαν να καταδείξουν πως μερικές σύγχρονες ταινίες και είδη μουσικής "ανήκουν στον σκουπιδοτενεκέ" και να αναρωτηθούν, μέσω των προβληματισμών του Stan, αν και το ίδιο το South Park είχε καταντήσει αηδία.
Με το αμέσως επόμενο επεισόδιο όλοι οι φόβοι μας εξανεμίστηκαν αφού περιείχε όλα τα παλιά αγαπημένα "υλικά" της κλασικής χιουμοριστικής συνταγής: έναν Cartman να καταστρώνει τις δολοπλοκίες του, έναν αφελή Butters να πέφτει θύμα των εν λόγω δολοπλοκιών και πολλούς πολλούς Μεξικανους...



Το ζευγάρι των δημιουργών λέει πως ίσως συνεχίσει το show ακόμα και μετά τη λήξη του συμβολαίου τους το 2013.
Ποια είναι όμως η πλοκή του South Park;
Η εκπομπή ακολουθεί τις σουρεαλιστικές περιπέτειες τεσσάρων μικρών αγοριών που ζουν στην κωμόπολη South Park της πολιτείας Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το South Park σατιρίζει πολλές όψεις του αμερικάνικου πολιτισμού και των τρεχόντων γεγονότων προκαλώντας τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις και ταμπού, χρησιμοποιώντας συχνά βίαιη παρωδία και μαύρο χιούμορ.
Η αμερικανική οικονομία, η εξωτερική πολιτική της χώρας, κοινωνικά και πολιτιστικά φαινόμενα, θρησκευτικά ζητήματα και ζητήματα πίστης βρέθηκαν αρκετές φορές στο στόχαστρο της σάτιρας του South Park.
Εν αρχή ην "Jesus VS Frosty!"
Το South Park ξεκίνησε ουσιαστικά το 1992 όταν ο Trey Parker και ο Matt Stone ,τότε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Colorado δημιούργησαν ένα κωμικό φιλμ κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο Jesus VS Frosty.
Σε αυτήν την μικρή ταινία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αρκετοί βασικοί χαρακτήρες που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα αν και με ορισμένες τροποποιήσεις στο South Park.
Η ταινία έγινε γνωστή σε στελέχη της εταιρίας Fox τα οποία ζήτησαν και μια δεύτερη ταινία εν όψει της γιορτής των Χριστουγέννων.
Οι Parker και Stone δημιούργησαν τότε ένα καινούριο επεισόδιο με τίτλο The spirit of Christmas.
Η συγκεκριμένη ταινία προκάλεσε αίσθηση οδηγώντας στην υπογραφή ενός συμβολαίου μεταξύ του τηλεοπτικού δικτύου Comedy Central και των Parker και Stone, για την δημιουργία της τηλεοπτικής σειράς South Park.



Πρωταγωνιστές της σειράς είναι μια παρέα τεσσάρων αγοριών ηλικίας 10 ετών που ζουν σε μια φανταστική ορεινή κωμόπολη της πολιτείας του Colorado.
Η σειρά παρακολουθεί τις περιπέτειες τους αλλά και ασκεί κριτική με καυστικό τρόπο σε τρέχοντα ζητήματα και θέματα της αμερικανικής κοινωνίας.
Δευτερεύοντα ρόλο έχουν οι συμμαθητές τους, οι γονείς τους και οι δάσκαλοι τους του δημοτικού σχολείου τους.
Δύο από τα τέσσερα αγόρια έχουν δημιουργηθεί με βάση την παιδική ηλικία των Parker και Stone ενώ και οι περισσότεροι χαρακτήρες ακόμα και η περιοχή που ζουν τα παιδιά είναι εμπνευσμένα από εμπειρίες και βιώματα των δημιουργών τους.
Παράδειγμα ο ένας από τους δυο βασικούς χαρακτήρες της εκπομπής είναι Εβραίος, όπως και ο Stone, και αυτό επηρεάζει την συμπεριφορά του ίδιου αλλά και των υπολοίπων χαρακτήρων προς αυτόν.



Ένα ενδιαφέρον αλλά και αμφιλεγόμενο στοιχείο της εκπομπής είναι και η μεγάλη δόση βίας που την χαρακτηρίζει.
Ένα κλασικό παράδειγμα το οποίο έχει καταντήσει γραφικό είναι το γεγονός ότι ένα από τα τέσσερα αγόρια πρωταγωνιστές της εκπομπής, ο Kenny, πέθαινε, συνήθως με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, σε κάθε επεισόδιο αλλά επανεμφανιζόταν στο επόμενο χωρίς ποτέ να δοθεί καμιά εξήγηση για αυτό.
Η στιχομυθία του Stan με τον Kyle όταν βλέπουν τον νεκρό φίλο τους έχει μείνει στην τηλεοπτική ιστορία:
-Oh, my God, they killed Kenny...
-You Bastards!
Η εκπομπή έχει προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια και κριτικές λόγω του εξτρεμιστικού της χαρακτήρα.
Ακόμα οδήγησε και σε υπερβολικές συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της λογοκρισίας και της καταπάτησης της ελευθερίας
Ένα παράδειγμα είναι η απαγόρευση από διάφορα σχολεία να φορούν οι μαθητές τους μπλούζες South Park.
Πολλοί γονείς έχουν αντιδράσει κατά καιρούς και απαιτούν ακόμα και την διακοπή της εκπομπής λόγω της κακής επιρροής της στο παιδικό κοινό ενώ οι δημιουργοί της εκπομπής ισχυρίζονται ότι έτσι και αλλιώς έχουν προειδοποιήσει ότι η εκπομπή είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.
Άλλοι πάλι κατηγορούν τη σειρά για τον υπερβολικά καυστικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει θέματα ταμπού καθώς και για την κακή επιρροή που, όπως υποστηρίζουν, ασκεί σε παιδιά και εφήβους
Η "κατασκευή" του South Park
Στα πρώτα δοκιμαστικά επεισόδια χρησιμοποιήθηκαν αποκόμματα από χαρτόνια, αλλά στη συνέχεια φτιάχνονταν μέσω υπολογιστή, διατηρώντας όμως τον αρχικό τρόπο σχεδίου.
Με τα χρόνια, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων βελτιώθηκε και πραγματικά ειδικά εφέ προστέθηκαν.
Με τον αποτελεσματικό αυτόν τρόπο κάθε επεισόδιο ολοκληρώνεται σε έξι περίπου ημέρες αν και ορισμένα ολοκληρώθηκαν σε τρεις η τέσσερις μόνο.
Παρά τις αντιδράσεις πολλών ομάδων για την σάτιρα που ασκεί το South Park όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νέοι και έφηβοι, τείνουν να επιδοκιμάζουν τον τρόπο που η εκπομπή κριτικάρει παρωχημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές χωρίς να φοβάται να ταρακουνήσει τα θεμέλια της υποκριτικά άψογης κοινωνίας και της σεμνοτυφίας.
Επιπλέον πολλά επεισόδια καταλήγουν με ένα μικρό "κήρυγμα" από τα παιδάκια-πρωταγωνιστές με το οποίο προσπαθούν τα 10χρονα να μας περιγράψουν το "μάθημα" ζωής που πήραν μετά από τις απίστευτες περιπέτειες τους
Η εκπομπή ουσιαστικά διεξάγει τη δική της "επανάσταση" εναντίον του συντηρητισμού και των παγιωμένων κοινωνικά ορθών και αποδεκτών αντιλήψεων.
Οι πρωταγωνιστές
Stanley (Stan) Marsh



Το κλασικό all American boy, με κλίση στα σπορ και δη στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο, με κατοικίδιο σκυλάκι (που αποδείχθηκε ότι ήταν gay), με την πρόεδρο της τάξης για κοπέλα του και με γονείς που υπήρξαν κάποτε παιδιά των λουλουδιών και δεν μπορούν, κυρίως ο πατέρας του που δεν είναι και ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, να συμβαδίσουν με τα σύγχρονα πρότυπα και τον τρόπο ζωής.
Ο Stan εμφανίζεται σαν ένας εν δυνάμει hipster, με τους οικολογικούς του προβληματισμούς, τις φιλοζωικές του ανησυχίες και τις μελαγχολικές του τάσεις.
Kyle Broflovski



Με "φλογερή" ιδιοσυγκρασία που συναγωνίζεται την κατακόκκινη "jewfro" του, δηλαδή τα φουντωτά μαλλιά του που θυμίζουν αφροαμερικάνικη αφάνα στο εβραϊκό της, ο μικρός Kyle προέρχεται από μια παραδοσιακή εβραϊκή οικογένεια της Αμερικής.
Ο μπαμπάς πετυχημένος δικηγόρος, η μαμά αυταρχική νοικοκυρά (είναι γνωστό άλλωστε: Kyle's mom is a bitch!) και ο μικρότερος υιοθετημένος αδερφός από τον Καναδά.
Ο Kyle είναι ορκισμένος εχθρός του ναζιστή Cartman και έχουμε παρακολουθήσει ουκ ολίγες φορές επικούς καυγάδες μεταξύ τους.
Είναι επίσης αυτός που υπερασπίζεται πιο ένθερμα το δίκαιο και το σωστό αλλά και ο πιο εύθικτος της παρέας.
Kenny McCormick



Ο φτωχός της παρέας. Η οικογένειά του μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα ως whitetrash, δηλαδή λευκοί πολίτες των κατώτερων οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων.
Ο Kenny είναι αναγκασμένος να τρώει κάθε βράδυ παγωμένες βάφλες, να επιβιώνει χάρη στην πρόνοια και να αναγκάζεται να απέχει από πολλές δραστηριότητες λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του.
Ο μικρός Kenny νιώθει την κοινωνική αδικία αλλά και μια βαθιά απόγνωση που προκαλείται από τους συχνούς και ιδιαίτερα φρικιαστικούς θανάτους του και βρίσκει παρηγοριά (που αλλού;) στο σεξ, το πορνό, τα ναρκωτικά και τα φτηνιάρικα τηλεοπτικά show.
Όμως κάπου εκεί γύρω στην 14η σεζόν, θα κάνει την ανατροπή και θα μας δείξει μια άλλη πλευρά του εαυτού του, ρίχνοντας φως και σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που απασχολούσε τους οπαδούς του South Park!
Eric Theodore Cartman



Και τέλος ο πιο συμφεροντολόγος ο πιο εκμεταλλευτής ο πιο σατανικός, ο πιο δολοπλόκος και ο πιο αιμοσταγής 10χρονος που υπήρξε ποτέ.
Αρκεί να πούμε πως για να εκδικηθεί έναν μαθητή μεγαλύτερης τάξης, σκότωσε τους γονείς του και τους έκανε τσίλι το οποίο στη συνέχεια έδωσε στον ίδιο να το φάει...
Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες για τον μοναδικό Eric Cartman.
Τα 15 καλύτερα επεισόδια του South Park σύμφωνα με τους δημιουργούς του
Οι Trey Parker και Matt Stone μίλησαν στο Entertainment Weekly και ξεχώρισαν τα 15 καλύτερα επεισόδια του show.



1) Terrance and Phillip in "Not without my Anus"
2) Good Times with Weapons
3) Make Love, not Warcraft
4) Major Boobage
5) AWESOM-O
6) The Death of Eric Cartman
7) Woodland Critter Christmas
8) Trapped in the Closet
9) With apologies to Jesse Jackson
10-12) Imagination Land-Trilogy
13) Eat, Pray, Queef
14) Dances with Smurfs
15) You're getting old
Και τα 53 χειρότερα!
1-48) Όλα τα επεισόδια από τις πρώτες τρεις σεζόν
49) Pip
50) Chef goes nanners
51) South Park is Gay
52) A million little fibers
53) Stanley's Cup
So come on down to South Park and meet some friends of mine, λοιπόν...
Πηγή:cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου